Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pilne własna działalność

Polecane posty

Gość gość

witam , dostałam propozycje lepszej pracy jednakże warunki z porowadzeniem działalności są znacznie lepsze niż na umowe o pracy 800 zł więcej, co zrobić ?

Gość gość
wlasna dzialalnosc, jesli cos chcesz robic musisz miec dobry pomysl, niejeden polegl, ja sie przymierzam bo tak ciezko o prace, mam fajne pomysly 3 i musze w koncu zdecydowac

Gość gość
ale w firmie pracując, duża korporacja ... poprostu nie na umowe o prace, tylko umowa ze mną, a ja na działalności mam być

Gość gość
Wielu pracodawców zatrunia tak ludzi ze względu na opłacalność. W razie gdy coś będzie nie tak to zawsze możesz działalność zamknąć lub zawiesić.

Gość gość
a jakie są koszta prowadzenia ?trzeba mieć księgową ? jakąś ksiązke rozliczeń ?

Gość gość
aaaa rozumiem, jako u kogos ale trzeba miec swoja dzialalnosc, a czy to nie jest ryzykowne

Gość gość
niby m,am zapewnienie o normalnym wymiarze urlopu, do 30 dn zwolnienia itp - to duza korporacja, moge tez miec umowe o prace normalnie ale wtedy 800 zł mniej mi proponują

Gość gość
ona pyta pewnie o samozatrudnienie... Ja tak pracuję, ogólnie nie jest źle. Sam proces zakładania firmy jest dosyć prosty, a w necie masz dużo poradników krok po kroku co robić. Musisz pamiętać żeby regularnie opłacać składki ZUS i podatek dochodowy, VAT jeśli się zadeklarujesz i warto żeby "pracodawca" uwzględnił te kwoty w Twojej stawce, tak żebyś miała swoją ustaloną kwotę netto już po odliczeniu tych opłat. Z plusów na pewno jest to, że możesz odliczać sobie od podatku różne wydatki, np. telefon, internet, paliwo jesli będziesz brać faktury. Gorzej jest jeśli chodzi o kwestie typu urlop, świadczenia socjalne, bo jeśli korzystasz z tzw. obniżonych składek ZUS dla nowych przedsiębiorców to świadczenia chorobowe czy np. zasiłek macierzyński jest śmiesznie mały (jak od najniższej krajowej). Co do urlopu to zależy jak to rozwiążesz, może to być znowu wliczone w Twoją stawkę, albo po prostu - nie przychodzisz do pracy, nie dostajesz kasy. Teraz coraz więcej osób tak pracuje, i sobie chwalą, ja też nie narzekam. Nie ma się czego bać.

Gość gość
Księgowość możesz prowadzić sama, nie jest skomplikowana. Pracodawca Ci wyjaśni co i jak. Spokojnie dasz sobie rade z papierkami.

Gość gość
trzeba prowadzić księgi rachunkowe, ale są darmowe do ściągnięcia w necie, bardzo proste w obsłudze, sama się nauczysz, własna działalność to także brak urlopu, jak sobie zapracujesz to będzie Cię stać na niepracowanie, ale zwykle na początku nie jest tak dobrze, że sobie robisz np. m-c przerwy bo konkurencja czyha opłacasz sama składki ZUS-u, przez 2 lata tylko zdrowotą ale póżniej już całą czyli ponad 1000,00

Gość gość
trzeba prowadzic książke przychodów i rozchodów, trzeba prowadzic ksiege rozliczen vat, trzeba co miesiac biegac do zus, wypelniac druki i płacic skladke ktora wcale nie jest mała i niezalezna od wykazanego dochodu/straty

Gość gość
Za parę złotych możesz sobie wykupić konto na specjalnych portalach ("elektroniczna księgowa")

Gość gość
Nieprawda że przez pierwsze 2 lata opłaca się tylko składki zdrowotne. Płaci się wszystkie, tylko społeczne są obniżone do 30% średniego wynagrodzenia.

Gość gość
do zus-u się już nie biega celem składania deklaracji m-cznych, wystarczy do 10 każdego m-ca zrobić przelew przez net

Gość gość
podali mi coś takiego 3500 netto na fakturę ... to ile mi zostanie ?

Gość gość
ale to wtedy za siebie musisz ZUSy płacić ponad tysiak miesięcznie

Gość gość
to zależy, jakie masz koszta prowadzenia działalności. sam "promocyjny" zus to 400 zł, potem 18% podatku dochodowego (w teorii Twoje 3500 minus to co sobie wpiszesz w koszta). Chyba że dostaniesz 3500 + kasa na składki, to wtedy OK.

Gość gość
od 3.500 musisz odjąć koszty swojej działalności czyli na pewno ZUS oraz inne koszty np. dojazdy, albo paliwo, jakieś materiały potrzebne do wykonywania pracy, to wszystko pójdzie z Twojej kieszenie ale koszty tego będziesz mogła sobie odliczyć przy płaceniu zaliczki na podatek dochodowy

Gość gość
mam info takie : 3500 netoo na fakturę, ja wszytsko opłacam, ile mi zostanie ?

Gość Kobita semi Domowa
Powiem tak - dla pracodawcy to lepsza forma, dla pracującego niekoniecznie. Początkowo płacisz malutkie koszta ale po 2 latach bardzo rosną (co wtedy? czy pracodawca to uwzględni w Twojej pensji? Bo miesięczny koszt prowadzenia działalności to obecnie ponad 1tys/mies więc 800zł róznicy będzie na Twoją niekorzyść.

Gość gość
zorientuj się jak to jest z tym ZUS-em przez pierwsze dwa lata, bo ja już płacę cały czyli ponad 1000,00

Gość gość
musisz policzyć sobie jakie koszty poniesiesz z własnej kieszeni, co będziesz musiała sobie sama kupic aby wykonywać dalej tę pracę

Gość gość
znaczy ogólnie zapewniali mnie że zostanie mi jakieś 2600 na ręke, z tym że nie wiem do końca co oznacza sformułowanie 3500 na fakturze ...?

Gość gość
jeśli będziesz płatnikiem VAt to do 3,500 netto na fakturze doliczasz jeszcze 23% Vatu

Gość gość
nic nie muszę kupowac, to tylko kwestia rozliczenia - umowa o prace proponują 1900 zł a jak otowrze działalność to mam wystawić fa 3500 netto, z czego mi zostanie 2600 z haczykiem wg nich / i nie wiem co zrobić .. a zmieniam prace wiec ryzykuje, to wolę za większą kasę

Gość gość
ta różnica to właśnie to co dają Ci na składki ZUS i zaliczkę na podatek dochodowy

Gość gość
no własnie nie wiem bo tu pisza ze ponad 1000 zl utrzymanie działalności ...

Gość gość
weź się zorientuj ile na ZUS płacą nowi przedsiębiorcy, jeszcze niedawno była to wysokość składki zdrowotnej, a dopiero po 2 latach w całej wysokości

Gość gość
800zł bez zusu czy z zusem? Zus kosztuje ok 1000zł

Gość gość
a co to się opłaca : zus i co jeszcze ?