Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tata1

Małomowna 4 latka

Polecane posty

Gość tata1

WItam Mam pytanie corka ma prawie 4 lata i bardzo mało mowi bylismy u logopedy ktory zdjagnozował opozniony rozwoj mowy i skierowal do psychologa czy niema jakiejs bariery.Chcielibysmy poslac corke do przedszkola zeby miala kontakt z dziecmi.Moj dylemat jest czy to nie bedzie dla niej wstrzas? czy nie zablokuje sie bardziej kiedy nie bedzie umiala porozumiec sie z innymi dziecmi? i czy wogole sa szanse aby jakies przedszkole przyjeło corke?czy lepiej prywatne czy panstwowe?Prosze o pomoc

Gość gość
logopeda z opóxnionym rozwojem mowy wysyła do psychologa/// O CHRYSTE TO NIE BYŁA LOGOPEDA W TAKIM RAZIE idź z dzieckiem do dobrego logopedy i to szybko, bo 4 letnie niemówiące dziecko to wielka krzywda dla jej rozwoju

Gość gość
ALe co znaczy ze malo mówi ? i w jakim dokładnie jest wieku ?

Gość tata1
za miesiac ma 4 lata malo tzn mama tata pic takie drobne zdania np ja chce jesc,nsladowac odglosy zwierzat.Wyslala do psychologa gdyz mala ma mocny charakter i chciala sprawdzic czy najpierw ma byc praca z psychologiem i potem logopeda czy oba naraz lub sam logopeda tylko ze u psychologa bylismy 1 raz w pazdzierniku a druga wizyta jest na marzec

Gość gość
jak logopeda mógł w ogóle coś takeigo powiedzieć dla mnei to niepojęte i już bym do niego nie poszła przeciez każdy wie, że każdy dzień jest ważny dla rozwoju dziecka, na co jeszcze ten/ta logopeda chce czekać/ i co mała będzie mieć 6 lat będzie kończyć trerapie u psychologa i wtedy zaczniecie terapie z logopedą tak/ CZY TY WIESZ, ZE JUZ MOZE BYĆ ZA późno, bo mowę można opanowac tylko do pewnego wieku, ja p*****le takie tepe baby zostają matkami.

Gość gość
Spokojnie do 5 lat dziecko ma czas na rozkręcenie sie z mowa. Zapisz dziecko do przedszkola i bedzie dobrze .

Gość gość
twoje dziecko powinno być już w przedszkolu od roku.. moj coprawda synek i młodszy ponad rok też nie wiele mówił a w przedszkolu się rozgadał że mu się buzia nie zamyka.. już dawno powinno być dziecko w przedszkolu - co wy myślicie że oni się tam tylko bawią? błąd one się rozwijają świetnie poprzez kontakt z innymi dziećmi, w moim przedszkolu mają tez zajęcia z logopedą właśnie 2 razy w tygodniu

Gość tata1
Wiesz nie jestem logopeda ale skoro babka mowi mi ze nie bedzie zemnie zdzierac kasy tylko mam najpierw sie udac do psychologa to tam ide co mialem po jej wypowiedzi umowic sie do innego aby mi to samo powiedzial dlatego pomyslalem ze moze lepiej zeby poszla do przedszkola tylko czy lepiej prywatne czy panstwowe?gdzie sie bardziej zajmuja dziecmi

Gość gość
ważne jest że cokolwiek mówi , a że mało to tak się rozwija , będzie ok , zapisz ją do przedszkola a czy do państwowego czy prywatnego to w prywatnym jest tyle lepiej że jest mniej dzieci w grupie i mają więcej zajęć dodatkowych

Gość gość
wiesz lepiej zeby poszlo do przedszkola, tam jest wesololo jest duzo zabaw, dziecko sie rozkreci, moja tez malo mowila poszla jak miala 4 latka i calkiem inne dziecko, tam sa panie ktore beda zachecic twoja coreczke do zabaw do rysunku do mowinia wierszykow, zachecam cie bardzo

Gość gość
jasne że prywatne - niestety ale panstwowe przeładowane - brak zajęć dodatkowych itd

Gość gość
tak, jak jesteś odpowiedzialnym rodzicem i czasem myslisz logicznie, to tak, powinieneś po wizycie iśc do innego logopedy, zeby skonsultować. nic a nic nei zapokoił cię fakt, ze 4 letnie dziecko nie komunikuje się swobodnie i dasz sobie wcisnąc kit jakimś konowałom/ moja siostra jest logopedą i wiem jak szalenie istotne jest wczesne rozpoczęcie wspomagania rozwoju mowy. ja pracuję w przedszkolu i wiem, że przedszkole niczgeo nie załatwia, bo teraz jest większośc dzieci w grupie ,kmtóre potrzebują logopedy a przedszkole im nie pomaga w zwalczaniu problemów z mową. jak dziecko ma uszkodzony słuch czy słabą motoryke aparatu artykulacyjnego lub zbyt krótkie wędzidełko jezykowe to mozesz czekać do jej 50 urodzin a nic i tak sie nie zmieni, a najważniejszy czas na rozój mowy własnie teraz zaprzepaszczasz

Gość tata1
ty odczytalas moja wypowiedz ze na pierwszym spotkaniu wyslala mnie do psychologa otoz nie w ciagu paru spotkani u tej lekarki bylem przez nia wyslany na badania sluchu do neurolaga i na koncu padl psycholog ktory mial zdiagnozowac czy mala nie ma jakiejs blokady aze psycholog nic na pierwszym spotkaniu nie powiedzial.Wiec powiedz poco mialem w ciagu 2 miesiecznej terapi u logopedy mialem biegac do drugiego i sie pytac czy tamten robi dobrze swoja prace czy zle.Nie twierdze ze niema mojej winy w tym ale niestety brak czasu z rodzina i stwierdzenia lekarza rodzinnego na bilansach ze ona sie rozgada bo mowi po swojemu niestety moze wziolem to zbyt do siebie