Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pennyyy

wprowadzanie glutenu

Polecane posty

Gość pennyyy

wszędzie piszą, że 2-3 gramy na 100ml, ale czego wody? czy mam te 2-3 gramy ugotować w wodzie? chciałabym dodać do obiadku np do dyni, kupiłam kaszkę mannę nestle, na opakowaniu pisze, że jej nie trzeba gotować tylko dodać wodę. czy mogę to zrobić tak: pół łyżeczki rozmieszać z małą ilością wody, a potem wymieszać z 100ml obiadku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
chyba na 100 ml mleka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na kaszce mleczna manna nestle jest napisane jaką należy dać porcję przy wprowadzaniu glutenu (chyba 1 łyżka). Zalewasz to wodą i wychodzi ci porcja. Możesz to wlać do zupy, albo jako kaszkę, tylko wtedy tę porcję dodajesz do kaszki bezglutenowej (np. ryżowa, kukurydziana, jaglana).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czy wy naprawdę uważacie, że nasze babki i matki pierdzieliły się z jakąś łyżeczką kaszy mannej do butelki przez pół roku tylko po to, aby po 7 miesiącach sypać do niej już DWIE łyżki glutenu? :o Użyjcie trochę własnych mózgów, nie łykajcie wszystkiego, co wam podają na beznamiętnej i bezrefleksyjnej tacy nowinek o dzieciach :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nasze babki nie używały również pampersów, a ich babki nie znały antybiotyków i uważały, że kąpiel częściej niż raz w tygodniu jest szkodliwa. Tak więc człowiek zyskuje wiedzę na dany temat nie po to by się nabijać. Skoro ryzyko wystąpienia nietolerancji na gluten jest mniejsze przy takim wprowadzaniu to dlaczego nie spróbować? Ja wprowadzałam gluten zgodnie z obecnymi normami i nie jest to jakiś wielki problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A propos tych pieluch i kąpieli, zapytam raz jeszcze: nie macie swoich mózgów, nie umiesz filtrować, analizować, syntezować informacji ? :o 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A czy jedna łyżka to nie za dużo? Wszędzie piszą o 2-3 gramach czyli pol łyżeczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja gotuję zwykłą kaszę manną błyskawiczną 3 minuty na wodzie. 1 łyżeczka i mieszam to z owocami ze słoiczka. Ile zje tyle zje :P niestety jest trochę niejadkiem. Ale codziennie na śniadanie parę łyżeczek wciągnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 lyzeczke suchej gotujesz czy z tej ugotowanej bierzesz i dodajesz 1 łyzeczke do owoców?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dawałam mu skórkę chleba do gryzienia... Czytałam o wprowadzaniu glutenu, ale po pierwsze- posiłki przeważnie przyrządzałam sama, nawet nie mam wagi kuchennej (zresztą, mało która z dokładnością do 1 g. waży), a po drugie- dziecko nie je jak w zegarku, jak zje 2 g. w ciągu dnia bo zje 2/3 obiadku, to mam mu jeszcze kolejne 2 g. koniecznie gdzieś wcisnąć? A kaszkę mannę błyskawiczną można po prostu dodać do jedzenia, zupki czy kaszki czy czegokolwiek, do banana zgniecionego nawet.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gotuję 1 łyżeczkę do herbaty suchej kaszy mannej i potem do miseczki z kaszą dodaję te owoce- jako "składnik smakowy" :D jakby moja córka chciała jeść obiadki to bym po prostu do obiadku dodawała tą kaszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja łuskam ziarenka. Na jeden słoiczek marchewki dodaję cztery ziarenka. Jak nie zje wszystkiego, dłubię pod mikroskopem te resztki i patrzę, ile muszę dodać, aby przy następnym karmieniu zbilansować mu tę kaszkę. Z glutenem nie ma żartów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nasze babki były mądrzejsze niz naukowcy dawały skórkę od cheba do gryzienia, jak dziecku wychodziły zęby, czyli w 4-5 miesiącu a jak moje dziecko było male, to naukowcy zabraniali glutenu przed 10 miesiącem, pod żadnym pozorem! ja tam słuchałam babci... i dobrze, bo wyszło, że jest mądrzejsza od naukowców :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wcześniejsze wprowadzanie glutenu uzasadnia się wprowadzaniem go pod osłoną mleka matki. Zmienia się także samo podejście do alergii. Badania są różne, a lekarze i naukowcy podzieleni. Wczesne wprowadzanie glutenu wcale nie jest wypracowanym pewnym efektem, a jedynie kolejnym trendem, jeszcze niesprawdzonym i nie należy ani chwalić, ani ganić. Gluten nie jest nikomu niezbędny do życia, nie jest super produktem, nawet dla nas dorosłych. Żaden niemowlak z jego braku nie ucierpi. Pamiętać jednak trzeba, że objawy nietolerancji glutenu mogą pojawić się dopiero po tygodniach, miesiącach jego podawania, a nawet najmniejsza dawka podana przyszłemu alergikowi powoduje reakcję alergiczną. Rodzice powinni być informowani o uważnym długoterminowym obserwowaniu dziecka. Im wcześniejsze i dłuższe podawanie alergenu, tym przebieg alergii może być cięższy. I tak późniejsze podanie glutenu może nawet nie doprowadzić do rozwoju alergii lub spowodować łagodniejszą jej formę. A niezauważona alergia i ciągłe dostarczanie alergenu może doprowadzić do celiakii, borykania się z problemami jelitowymi i przyjmowania leków już do końca życia. Zapraszam rodziców maluchów z rodzin obciążonych nietolerancją glutenu lub innymi nietolerancjami pokarmowymi do rozmów z alergologami neonatologami i z ludźmi borykającymi się z nietolerancją glutenu i celiakią. Są fora na ten temat, a ilość wiedzy zgromadzona przez lata przez osoby chore zdumiewająca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podam kaszke nestle do dyni - jak jest na opakowaniu, lyzka stolowa. to kaszka z MM dlatego moze trzeba wiecej niz zwykłej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja sprawdzałam po łyżeczce, ze 2-3 dni, objawy nietolerancji byłyby widoczne, później dawałam już więcej, tzn. robiłam porcję mlecznej kaszki mannej nestle.czyli ok 100 ml i ok 3 łyzki kaszki. Bo to o czym pisze Autorka to jest kaszka MLECZNA manna, więc dodaje się wodę. Ja nie dodaję glutenu codziennie (synek ma 6,5 mca), czytałam "NAJNOWSZE" doniesienia, że lepiej gluten po roku... Próbuję podchodzić z rezerwa do tych wszystkich schematów, bo one ciągle się zmieniają. Fakt, nasze mamy i babcie tak nie wymyślały i jakoś mamy się dobrze (przynajmniej ja :) ) A teraz wszystko jest śmiertelnie trujące, wszystko trzeba odmierzyć co do grama, bla, bla,bla ..itp...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nikt wcale nie powiedzial,ze nasze babki zle.robily. naukowcy probuja po prostu znalezc przyczyne nietolerancji glutenu i teraz eksperymentuja na naszych dzieciach i sprawdzaja teorie czy stopniowe jego wprowadzanie uchroni przed celiakia. Nikt nie powiedzial,ze uchroni,a potencjalnie moze! Po prostu pokolenie naszych dzieci jest tym na ktorym to sprawdzaja. Przestancie wszystko co wam powiedza traktowac jak swietosc. Pare lat temu kazano opozniac wprowadzanie alergenow,dzis schemat zywienia mowi,ze nie znaleziono dowodow na to by opoznienie we prowadzaniu Ich mialo cokolwiek zmienic. Tak samo mleko krowie,niedawno tylko po 3 rz. Teraz juz mozna po 9 miesiacu wprowadzac stopniowo. Caly czas sie wszystko zmienia i wcale.nie powiedziane,ze kiedys bylo zle,tylko wszyscy badaja i sie zastanawiaja. Moze za pare lat kaza znowtak dawac jak kiedys?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pennyyy, kaszka Nestlé Mleczna manna nie wymaga gotowania, więc możesz dodać kaszkę bezpośrednio do zupki, przecieru warzywnego, kaszki bezglutenowej, obiadku czy deserku. Jeśli konsystencja dania wydawałaby się zbyt gęsta przed dodaniem kaszki do posiłku można ją wcześniej rozpuścić w 1 łyżce stołowej przegotowanej wody. Najważniejsze, aby była podana "w osłonie" posiłku. Jeśli karmisz Maleństwo piersią to w 5 miesiącu, jeszcze przed wprowadzeniem do diety dziecka nowych posiłków, zaleca się, abyś rozpoczęła ekspozycję na gluten. Maluszek powinien otrzymywać jeden posiłek z glutenem w ciągu doby. Wprowadzamy go za pomocą 2-3 g (pół łyżeczki) produktu glutenowego (np. zwykłej kaszki manny). Do wprowadzenia glutenu oprócz błyskawicznej kaszy manny możesz użyć też wspomnianej powyżej kaszki Nestlé Mleczna manna. Pragnę wyjaśnić, że 1 płaska łyżka stołowa tej kaszki zawiera 2-3 g produktu glutenowego. Kaszka Nestlé Mleczna manna nie wymaga gotowania, wiec możesz ją dodać bezpośrednio do 1 łyżki wystudzonej wody i podać łyżeczką w trakcie karmienia piersią. Pragnę dodać, że jeśli Maluszek jest karmiony piersią wprowadzanie niewielkich ilości glutenu (2-3g produktu glutenowego w ciągu doby) powinno trwać 2 pełne miesiące. Po tym okresie możesz podawać dziecku gluten w większych ilościach. Jeśli natomiast Maluszek jest karmiony mlekiem modyfikowanym to zgodnie z obowiązującym schematem żywienia wprowadzanie glutenu jest podzielone na 2 etapy i trwa łącznie 4 miesiące (od 6 do 9 miesiąca życia). W pierwszym etapie (6-7 miesiąc) trwającym 2 miesiące powinnaś wprowadzić do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego (np. 1 płaska łyżka stołowa kaszki Mleczna manna) w ciągu doby. W etapie drugim (8-9 miesiąc) zwiększamy ilość produktu glutenowego do 6g (np.: 2 płaskie łyżki stołowe kaszki Mleczna manna) w ciągu doby. Kiedy Maluszek ukończy 9 miesięcy będziesz mogła podawać gluten w większych ilościach. Zachęcamy także do pobrania schematu wprowadzania glutenu znajdującego się na stronie Zdrowy Start w Przyszłość w zakładce Żywienie dziecka - Materiały do pobrania. Ekspert.Nestlé --- Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLE, a także kwestiami dotyczącymi żywienia dzieci. Zachęcamy do kontaktu z Centrum Informacji dla Rodziców. Adres e-mail oraz numer kontaktowy dostępne są naszych oficjalnych stronach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Moja mała j jest na MM i skończyła 5 miesięcy 10 dni temu . Dziś podałam jej łyżkę kaszki mlecznej mannej do obiadku z dyni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×