Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie mam o żłobek

Polecane posty

Gość gość

Zastanawiamy się z mężem, czy zapisać dziecko do żłobka. W momencie przyjęcia będzie miało 12 mc. Jakie są wasze doświadczenia? Lepiej państwowe, czy prywatne? Mamy co prawda dziadków, ale byłoby to raczej kłopotliwe rozwiązanie. Ja powinnam wrócić do pracy bo z jednej pensji to ciężko byłoby się utrzymać.

Gość gość
Też mam taki zamiar i z chęcią poczytam opinie

Gość gość
Wczoraj oglądałam państwowy żłobek i wydaje mi się ok. O 11: 30 dzieciaki jadły obiad, a o 12:30 wszystkie już spały- nie wiem jak to możliwe. Wielkich krzyków i płaczu też nie zauważyłam. Zabawki nowoczesne- maty edukacyjne, foteliki-leżaczki, poduszki do nauki raczkowania.

Gość gość
Z opinii, które ja słyszałam lepiej jest wybrać państwowy bo jest na nie nagonka i stałe kontrole także nie mogą sobie pozwolić na jakieś złe warunki i traktowanie. Natomiast prywatne - róbcie co chcecie. - takie opinie głównie słyszałam

Gość gość
Nikt nie miał dziecka w żłobku?

Gość gość
Ja miałam praktyki w żłobku i moim zdaniem żłobek to zło konieczne. Wolałabym babcie, opiekunki, życie od 1 do 1 niż skorzystac z usług żłobka.

Gość gość
Ja bym się obawiała o bezpieczeństwo, najbardziej że dziecko się tam zadławi zakrztusi etc brrr

Gość gość
Moj w wiwku roku poszedl do zlobka.zlobek prywatny. Jestem mega zadowolona. Synek naprawde sie tam szybko zaklimatyzowal choc na poczatku bylo ciezko. Mielismy mozliwosx panstwowego ale warunki sa nie porownywalne. Panstwowy moze nie byl jakis mega obskurny ale remont w nim byl jakies wieki temu. Tu wszystko nowe. Panie mlode. Nigdy nie zauwazylam aby cos bylonie tak

Gość gość
A dlaczego uwazaaz ze to zlo konieczne? Podaj przyklady.

Gość gość
Ponawiam pytanie. Czemu uważasz że żłobek to zło konieczne.

Gość gość
moja córka ma teraz 13 miesiecy, od kilku miesiecy chodzi do zlobka i wszyscy jestesmy zadowoleni. Bardzo lubi pracujace tam panie, czasami juz ja ubiore a mala wraca bo jeszcze chwilke chce sie pobawic z dziecmi

Gość gość
moi już w przedszkolu ale obydwoje chodzili do żłobków, polecam mimo wszystko państwowy lub sprawdzony prywatny, młodszy syn uwielbiał panie i żłobek, straszy też nie był niezadowolony, minusem były choroby, ale z perspektywy czasu widzę że to co odchorowali w żłobku to teraz już nie chorują prawie wcale

Gość gość
Moje dziecko chodzi od grudnia do prywatnego. Zaczęła żłobek jak miała 18 miesięcy. Musielismy szybko znaleźć opieke, więc na państwowy nie mielismy szans. Plusem sa napewno małe grupy. Nie wiem jak w publicznym, ale w naszym prywatnym jest max 12 dzieci w wieku od roku do 2 lat. Moja lubi swoje panie bardzo, za bardzo nawet :) Smiejemy się, ze by się chyba dała jednej z pań adoptować. Fajnie się tam rozwija przede wszystkim społecznie. Rozumie już, ze trzeba czasem na coś poczekać, ze musi być jej kolejka i takie tam. Ładnie tam je i nie grymasi. Ma chyba bardziej urozmaicone jedzenie niż w domu. Mają różne zajecia np. muzyczne ze starszymi dzieciakami, spotkania z logopedą, jakies ćwiczenia, malowanie. Minusem sa jednak choroby, których chyba nie da się uniknąć :(

Gość gość
...

Gość gość
żłobki prywatne są nie po to, by pomóc matkom polkom, ale po to, by właściciel na tym zarobił. Prosty przykład z jedzeniem, wiesz, że banan czy mandarynka jest dzielona na kilkoro dzieci ? Myślę, że mleko i inne jedzenie też jest byle jakie i najtańsze, pampersy zmieniane rzadko. Rachunek prosty -im wiecej na dzieciach "zaoszczędzi " tym wiecej zarobi dla siebie. Jak nie miała bym wyboru to tylko państwowy- tam takich oszczędności nie ma - pieniądze państwowe to niczyje.

Gość gość
a słyszałyście o czymś takim jak żłobek prywatny z miejscami dofinansowanymi przez urząd miasta, a tak poza tym gościu z 08:26:30 - miałeś kiedyś dziecko w żłobku prywatnym? chyba nie bo nie masz pojęcia jakie tam panują zasady. po pierwsze pieluchy, chusteczki i inne rzeczy potrzebne do higieny przynoszą rodzice, tego nie załatwia żłobek wszystko wiedząca istoto, a co do wyżywienia - też mało wiesz.

Gość gość
"żłobki prywatne są nie po to, by pomóc matkom polkom, ale po to, by właściciel na tym zarobił. Prosty przykład z jedzeniem, wiesz, że banan czy mandarynka jest dzielona na kilkoro dzieci ? Myślę, że mleko i inne jedzenie też jest byle jakie i najtańsze, pampersy zmieniane rzadko. Rachunek prosty -im wiecej na dzieciach "zaoszczędzi " tym wiecej zarobi dla siebie. Jak nie miała bym wyboru to tylko państwowy- tam takich oszczędności nie ma - pieniądze państwowe to niczyje." POWIEDZIAŁA CO WIEDZIAŁA, A TAK NAPRAWDĘ NIE MA POJĘCIA O ŻŁOBKACH PRYWATNYCH

Gość gość
Moja dwójka chłopców byla w zlobku , przeszła przez wszystkie grupy, jeden miał 11 miesięcy jak zaczął tam chodzic a drugi mial 7. Zlobek panstwowy. Zabawki świetne,dzieci wyspane najedzone czysciutkue. Współpraca z odpieluchowaniem i odsmoczkowaniem rewelacyjna. Teraz zapisuje trzecie dziecko i hak skończy chodzic to oddaje im wszystkie wizki i zabawki a także ubranka. Czasem mialam takie olbrzymie opakowania proszków do hoteli to im zanosilam. To co kobiety tam robią ile serca w te dzieci wkładają to naprawdę godne podziwu.

Gość gość
Ja pisalam wyżej. U nas tez rzeczy do higieny przynoszą rodzice. Mleko określa się na poczatku jakie podawac dziecku a zywieniowka jest naprawdę naklepszej jskosci. Akurat mam koleżankę która jest tam intendentką i wiem wszystko z 1 reki.

Gość gość
Moj syn poszedl w wieku 14 miesiecy i od tamtej pory jego rozwoj przyspieszyl. Na poczatku poplakiwal troche i zostawal do 12ej ( po obiedzie byl odbierany) ale bardzo szybko przywykl i zostaje do 16ej. Nauczyl sie jesc lyzeczka, spokojnie siedziec w trakcie posilku ( co w przypadku naszego energicznego syna bylo to nieosiagalne), co rusz przynosi nowe slowka i umiejetnosci do domu a do tego jak tam sie wyszaleje to w domu jest troche spokojniejszy. Patrzac na starsze dzieci w grupie zaczal chetnie siadac na nocnik wiec sama nauka dla nas byla prosta, reszta zajely sie panie w zlobku. Jestem zadowolona i synek widze tez a uczeszcza do panstwowego zlobka. Dzieci w zlobku maja codziennie zajecia manualne, nauke mowienia i rozpoznawania, zachowania i dwa razy w tygodniu rytmike. Ucza sie dbac o higiene. Autorko na twoim miejscu nie mialabym obaw oddac dziecko do panstwowego zlobka, dbaja tam o maluchy ktore sa czyste i przypilnowane.

Gość gość

Gość gość
moje dziecko ma 23 mc i chodzi do panstwowego zlobka jestem zadowolona

Gość gość
ile się czeka na przyjęcie do żłobka? państwowego i prywatnego? Ile wcześniej trzeba dziecko zapisać?

Gość gość
Na wrzesień zapisy od 1-go kwietnia

Gość gość
Nad państwowym przynajmniej jest kontrola