Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magdussssia

czy ktoś zna odpowiedź na takie pytanie z prawa cywilnego

Polecane posty

Gość Magdussssia

Mam egzamin z prawa tych zagadnień nie omawialiśmy na zajęciach a pytania takie pojawiały się u innych grup. Pytanie: sprzedawca odpowiada z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową w przypadku jej wykrycia: a) przed upływem roku od wydania rzeczy b) przed upływem dwóch lat od wydania rzeczy c) przed upływem trzech lat od wydania rzeczy. i tu mam problem bo jak mam paragon za zakup np butów to mogę je reklamować w ciągu 2 lat jednak nie później niż w ciągu miesiąca od dnia gdy wada powstała. Czytając cały kodeks cywilny nie ma odpowiedzi na takie pytanie, wymienione są tylko wady fizyczne i prawne. Na fizyczne jest 1 rok a na prawne również 1 rok. Będę wdzięczna za odpowiedź jak to jest względem prawa cywilnego

Gość prawnik wieczorową porą
bo to nie jest uregulowane w KC, tylko w ustawie z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego: ­ Art. 10. 1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

Gość Magdussssia
a mam jeszcze pytanie. konsumentowi przysługuje rękojmia z mocy ustawy gwarancja z mocy ustawy rękojmia i gwarancja z mocy ustawy