Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co dajecie między posiłkami 9mieś. maluchom?

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko niedługo skończy 9mieś. (waży prawie 8kg) i non stop by jadło. Mleka pije mało na jeden raz ok. 100-120ml kaszkę je 2 razy dziennie, jak widzi, że coś jemy wpada w szał, zaczyna płakać, krzyczeć, wyciąga ręce. Zaczęłam się ukrywać z jedzeniem po kątach. Z pierwszym dzieckiem takich ekscesów nie było. Mała cały czas się budzi w nocy na mleko średnio 2-3 razy, noc nigdy nie była przespana. Co mam jej dawać by dłużej czuła się najedzona. Nie chce mieć ciągle afery w domu, że czegoś nie może dostać.

Gość gość
CO Z CIEBIE ZA MATKA!!! Może idź do psychologa lepiej bo twoje dziecko cierpi a wina nie leży w nim tylko W TOBIE!!! Nie może byc tak że dziecko wychowuje sie w jakiejs patologii gdzie matka ukrywa przed nim jedzenie! Powinnaś go zabawiać gdy płacze i urozmaicic jego menu może nawet dawać wybór jedzenie kolorowe urozmaicone WINY SZUKAJ W SOBIE dzieciątko tylko reaguje na twoje błędy polecam pilną wizyte u psychiatry bierz leki bo ZASZKODZISZ PSYCHICE TEGO BIEDNEGO DZIECKA

Gość gość
moja ma 12 miesiecy i tez non stop by jadla, daje jej owoce i warzywa, czasem chrupki kukurydziane albo pietke od chleba (dlugo ma zajęcie)

Gość gość
Ho ho, jak wcina sobie kobita kabanosa albo pizzę to ma dziecku dać? Poczytaj, Autorko, o BLW. Przekąski są niezdrowe, nawet dla dorosłego. Lepiej nie uczyć dziecka podjadania pomiędzy posiłkami. Chociaż zaraz zleci się stado mamusiek od parówek i danonków i zacznie Ci wmawiać, że Twoje dziecko musi koniecznie jeść wszystko pomiędzy wszystkimi posiłkami, a ich dzieci już jako noworodki trzymały w dłoni parówkę i popijały colą. Proponuj pokarmy stałe jako normalne posiłki. Ile dziecko zje, tyle zje.

Gość gość
idz z dzieckiem do psychologa dzieciecego bo to lekka patola... maly tyran rosnie a fe! Ty tez skorzystaj z psychiatry i bierz LEKI jestes CHORA PSYCHICZNA TO NIE WINA DZIECKA

Gość gość
A taki Maluch może już jeść niemal wszystko,byle nie ciężkostrawne i smażone.

Gość gość
sluchaj a siadacie razem do posilkow? To ze chce jesc to co Wy nie znaczy od razu ze jest glodne, moze znaczyc ze ... chce zjesc. My robilismy to tak, ze siadalismy do obiadu razem, mala dostawala swoj talerzyk, swoją lyzeczke do reki (nie umie jeszcze jesc sama) a pozniej z naszych talerzy odkladalismy cos co ona moze zjesc (genralnie zaczelam gotowac tak zeby mogla jesc z nami) rozdrabnialam to i ją karmilismy. I była bardzo zadowolona :) W restauracjach czy kawiarniach robilismy to samo

O ile dobrze Cię zrozumiałam i Twoja mała je w ciągu dnia 2x kaszkę i wypija w międzyczasie niewiele mleka, to prawdopodobnie je za mało posiłków jak na jej wiek i stąd ten głód i budzenie się w nocy. Mój syn gdy skończył 9 miesięcy nie był już karmiony piersią i starałam się go karmić wg schematu żywienia niemowląt. Wg tego schematu dziecko w 10 miesiącu życia powinno jeść: - 3x 220ml mleczny posiłek połączony z produktami zbożowymi (ja dawałam 3x kaszkę glutenową (np. orkiszową, mannę) i bezglutenową (np. jaglana, ryżowa) na MM - 1 zupka jarzynowa z kaszą glutenową - 1x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem z dodatkiem ziemniaka lub ryżu - 1/2 żółtka do potraw Jako przekąskę dawałam przecier owocowy lub owoce, a także biszkopty. Choć przy 5 posiłkach w ciągu dnia, dziecko ma niewielką ochotę na przekąski.;-)

Gość gość
Jak je samo mleko i kaszke to nic dziwnego że glodne. Gdzie mieso, zoltko, warzywa, owoce?

Gość gość
jak to tak mozna no przecie no byla juz na taki temat sonda uliczna czy cos i fajnie wtedy bylo no nie na seriozne no 👄 www.youtube.com/watch?v=1FT_YcldLa4

U nas jak my jemy późny obiad kolację bo to właściwie jedyny posiłek, który jemy razem w ciągu dnia i który synek widzi to też jest płacz i wymuszanie by mu dać. Sadzam go w jego krzesełku i daję mu chlebek z masełkiem, owoc, chrupki kukurydziane, wafelki ryżowe. Wcześniej w ciągu dnia jadam w przelocie i dziecko raczej nie zwraca na to uwagi. Swój obiad je dużo wcześniej więc daję mu tylko coś do przegryzienia albo właśnie kanapeczkę i zjada to jako kolację, później dopija mlekiem.

Gość gość
Autorko, mój syn za tydzień kończy 9 mies. i waży troszkę ponad 8 kg, ale jest poniżej 25 centyla... na którym jest twoje w takim razie? Ja właśnie się martwie, że waży za mało.

Gość gość
Potrzebuje rady NORMALNIE MYŚLĄCYCH ludzi. Nie spodziewałam się, że muszę pisać dokładnie co je dziecko, bo myślałam, że każdy się domyśli, że je obiady, pije mleko w normalnych ilościach, ale jednorazowo mało. Zawsze była spełniona norma 700-800ml mleka na dobę tylko po prostu po 100ml, a nie jak w tym wieku pije każde normalne dziecko po 210 bodajże. Kaszkę je po 150-200ml, powinna raz, daję 2 bo nie chcę dawać ciągle samego mleka. Na noc dostaje specjalne z kleikiem jest trochę lepiej. No właśnie tu pies pogrzebany jemy oddzielnie, najpierw dziecko potem my. Nie jemy razem. Może czas to zmienić. Wszechwiedzący macie rację będę jeść ciasto, kanapki czy inne produkty dozwolone dla dorosłych osób i będę dawać niemowlakowi byle by nie płakało. Genialne!

Gość gość
8kg dla dziecka, które ma skończone prawie 9mieś. to 25 centyl. Zauważyłam, że wszystko zależy od siatek centylowych. Są różne. Każdy wynik, który znajduje się w siatce jest w granicach normy, dopiero gdy dziecko z niej wypada trzeba się martwić.