Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to moze byc udar

Polecane posty

Gość gość

Moja babcia ma 92 lata.Jak na ten wiek czula sie dobrze choc ma problemy z nadcisnieniem przewaznie nic jej nie dolegało .Dzisiaj zle sie poczula nie mogla wypowiedziec slowa.Ciocia z która mieszka wezwała pogotowie.Ratownicy ktorzy przyjechali zbadali babcie ,dali jej lekarstwo,.Po jakims czasie babcia zaczela troche mowic.Niestety po godzinie nic znow nie wydobyc slowa.Prosilismy ja zeby jechala do szpitala lecz babcia jest tak uparta ze nie chce, nie wiem co robic.Nic babcie nie boli moze wstac , je ,ale nie moze nic powiedziec.Przeciez sila nie zmusze jej zeby jechala do szpitala prosze pomozcie

Gość boadupczyciel
Mój dziadek miał udar, czuł się dobrze, w pewnym momenci zaczął mieć problem z mową i motoryką, zaczął dziwnie bełkotać i mówił nie wyraźnie. Lekarze od razu go zabrali. Do końca dnia nie było z nim najlepiej ale ciągle mówił i ruszał się. Niestety kolejnego dnia, po przespanej nocy w szpitalu udar pogłębił się, sparaliżowało 1/2 ciała, 0 rozmów, stał się rośliną. Niestety po 2 tygodniach miał 2 udar i zmarł :( Proponuję jak najszybcie jją zawieść do szpitala ponieważ przez noc może owy udar bardzo szybko się pogłębić, a bez specjalnych leków jest ogromne prawdopodobieństwo że udar się powrórzy

Gość boadupczyciel
Poza tym udar najczęściej nie boli, bardzo często osoba go mająca nie zdaje sobie z tego sprawy. W każdym bądź razie, objawy są jak najbardziej pasujące do udary ale mam nadzieję że się mylę

Gość gość
matko a co zrobic jak babcia nie chce jechac?

Gość boadupczyciel
zadzwoń na pogotowie, powiedz jaka jest sytuacja, przyjadą zbadają jeśli coś sie dzieje to ją zabiorą, a jeżeli nie to możesz spać spokojnie, nie widze innej sytuacji ogólnie udary występują właśnie przy podwyższonym ciśnieniu a najczęsciej przy migotaniu przedsionków, gdzie krzepy krwi powstaja z niewypompowywanej krwii w sercu, dostaja sie w krwiobieg i zatrzymują się w tętnicy. Bydź może udar jest bardzo mały, jednak napewno coś się dzieje, i musi ktos to zbadać. Być moze to nic takiego zwyczajne oslabienie, ale ja naprawde żałuję że nie lekarze nie przyjechali szybciej ( karetka jechala 1.5h), może dzisiaj sytuacja była by inna..

Gość boadupczyciel
Ale jeżeli lekarze, chociaż trudno tak nazwać ratownikó uznali że wystarczą lekarstwa to pewnie nie dzieje się nic strasznego, może po prostu nieprawidlowy poziom glukozy lub potasu, to jest normalne u starszych osób, w związku ze słabiej pracującymi ogranami np trzustką

Gość gość
babcia mieszka na wsi.Ciocia powiedziala ze jakby sie cos dzialo to bedzie dzwonila,nie wiem czy czekac do rana?

Gość boadupczyciel
Bardzo ciężko powiedzieć. Najważniejsze że ratownicy ją widzieli, zbadali i przepisali leki. Wynika z tego że nie jest to nic poważnego ponieważ nie zabrali jej do szpitala ( w przypadku udaru taka reakcja jest natychmiastowa), w związku z czym nie powinnaś się mieć czego obawiać, chociaż oczywiście różnie to z tym wszystkim bywa. Proponuję po prostu czekać i zaufać lekarzą. Wiesz może co mówili podczas badania babci, jakie leki przepisali, jakieś zalecenia?

Gość gość
Chcieli wziac babcie lecz babcia sie nie zgodzila nie ma przymusu jezeli osoba jest swiadoma podejmowanej decyznij, nie przpeisali lekow ,dali babci po prostu jakis lek pod jezyk i powiedzieli,ze nie widza objawow udaru lecz jest to miazdzyca starcza.I zeby babcia odiwedzila lekarza , aby skierowal ja na badania

Gość gość
babcia jest swiadoma tego co mowi zjadla dzisiaj posilek nic ja nie boli,ale nie moze nic powiedziec, i duzo spi

Gość boadupczyciel
No tak kobieta starsza miazdzyca starcza jest bardzo prawdopodobna. W takim razie nie powinnaś się denerwować, po prostu zawieź babcie w najbliższych kilku dniach do szpitala aby ją zbadali przepisali leki które mogą ten proces spowolnić, chociaż jest to proces powoli się pogłębiający niestey z biegiem czasu. Nie leczona niestety stważa spore zagrożenie apopleksji czy atak serca. Także przepiszą jej leki z grupy Statyn i Steroli. No nic życzę zdrowia. Pozdrawiam

Gość gość
dziekuje, troche sie uspokoiłam

Gość gość
natychmiast pogotowie! babcia ma udar po udarze i nieważne co mówi. Jeśli chcecie ją mieć w pampersach to słuchajcie babci heh

Gość boadupczyciel
W każdym razie powtarzam urazy choroby z grupy mózgowo naczyniowych są niezwykle trudne do odróżnienia, najczęściej objawy są bardzo błąche, dlatego też nie pozostaje CI nic jak stosować się do opinii osób na którzy się na tym znają. Zapewnie lek który dostała ( z grupy antyagregacyjnych) to kwas acetylosalicylowy ewentualnie klopidogrel, tiklopidyna zmniejszające zlepianie się krwinek, ewentualnei witamine K. Jednak na swoim przypadku zalecam w najblizszych dniach udac siędo lekarza bo widać że coś złego się dzieje. To co mogłaś obserwować to najprawdopodobniej afazja miażdżycowa czyli po prostu trudności w mowie i być może w myśleniu. No nic jeszcze raz zdrowia :)

Gość boadupczyciel
No chyba że będą kolejne oznaki lub będą sie utrzymywać przez dłuższy czas to niestety ponownie trzeba zadzwonic po pogotowie i to jak najszybciej

Gość gość
przy udarze jest malo czasu. Lek należy podać do dwóch godzin, potem jest za późno! W takim wypadku liczy się czas. Pogotowie i szpital! Nieważne zdanie babci.

Gość gość
pogotowie bylo dzisiaj o godzinie 12 w poludnie od tego czasu zadnych zmian innych nie bylo

Gość boadupczyciel
No to jezeli minelo 12 godzin po prostu zadzwon powiedz pani z pogotowia ze byli ratownici, powiedz co powiedzieli i spytaj sie czy potrzebna jest pomoc

Gość gość
jezeli mialoby sie cos dziac ciocia miala do mnie dzownic, ale tak zrobie zadzwonie na pogotowie i sie zapytam

Gość boadupczyciel
i jak?