Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chciałabym mieć dziecko ale jestem za młoda

Polecane posty

Gość gość

Kurcze tak bardzo nie mogę się doczekać. Uwielbiam dzieci. Ludzie często uważają, że dziecko to koniec normalnego życia. Mam młodsze rodzeństwo i wiem, ze jak człowiek się zorganizuje to i można wszędzie wyjechać itd. Mój chłopak tez chce mieć- jak mówi- małą kopię mnie. No ale. Studiuję dziennie, potem trzeba znaleźć konkretna pracę, mieszkanie i dopiero o tym myśleć. Eh mam 20 lat więc pewnie przeciągnie się to do 30. Jedyna przeszkoda to ta finansowa... :( Z marnej pensji mojego chłopaka nie damy rady.

Gość gość
no to swietnie, takie wyobrazenia o pieknym macierzynstwie sa fajne, gorzej jak przyjdzie ci sie zderzyc z rzeczywistoscia :))

Gość gość
Niestety macierzyństwo to nie kolorowe obrazki z gazety... nie jest to też zajmowanie się dzieckiem czyimś parę godzin,praca w przedszkolu,czy zajmowanie się rodzeństwem.. Własne dziecko-to coś zupełnie innego.to obowiązek i odpowiedzialność za kogoś minimum 18lat. Jak przestaniesz sypiać na 2lata,albo spać po 4 godziny na dobę..to odechce Ci się wszystkiego :P zobaczysz wtedy co to jest "mała kopia" :) Oczywiście jest też mnóstwo plusów,dziecko to cud i ogromna radość...jednak niesie za sobą ogromny trud wychowania. Jesteś jeszcze młoda,poczekaj kilka lat.

Gość gość
Zderzyć z rzeczywistościa? Czyli kolki, z****** pieluchy, pomazane ściany itd.?

Gość gość
Moja mama urodziła mnie w wieku 24lat. Mój brat został tatą w wieku 21 lat. Dziś jego synek ma 4 latka i jest naprawdę świetny. Więc chyba nie koniecznie trzeba mieć trzydziechę, żeby być dobrym rodzicem. Tylko finansowo to kiepściutko stoję a na dziecko kupa kasy idzie i mieszkanie wypadało by najpierw mieć.

Gość gość
Oczywiście,że nie trzeba mieć 30aby być rodzicem. Jednak samo pisanie przez autorkę o macierzyństwie i o tym jak uwielbia dzieci brzmi jakby była nie dojrzała i myślała "słodkie bobo","mała kopia mnie". takie osoby na pewno nie są dojrzałe na dziecko,skoro uważają,że czas macierzyństwa jest różowym okresem! i wiek tu nie ma nic do rzeczy,a rozum!

Gość gość
Bo macierzyństwo te męka a na dziecko należy mówić bachor. Wówczas jest się osobą dojrzałą emocjonalnie i nadająca się na rodzica.

Gość gość
a Ty widzisz tylko skrajność :/ ?? albo bachor ,albo słodki bobasek? nie ma po środku po prostu dziecko?

Gość xyzwerty
Zgadzam się z gościem wyżej,że autorka jest po prostu nie dojrzała..i jej wiek nie ma tu nic do tego..To bije z jej wypowiedzi.. my z chłopakiem....brzmi jakby miała 15lat,a nie 21:/ a może weźcie najpierw ślub??? albo zamieszkajcie razem?? cokolwiek??tacy dorośli...

Gość gość
Nie, Najlepiej zróbcie sobie "dzidziusia" i chodźcie do mopsu :/ Dziewczyno bądź mądra-co się odwlecze to nie uciecze..dlaczego w wieku 30lat? skończysz studia-24lata,znajdziesz pracę i w wieku 25lat możesz mieć już dziecko. pozdrawiam :) i powodzenia.

Gość gość
Masz DOPIERO 20 lat, i zamiast myśleć o dziecku, pomyśl najpierw o swojej przyszłości. Pokorzystaj z życia, zamiast myśleć o obowiązkach - bo dziecko to ogromne ograniczenia (dyspozycyjność w pracy, możliwości studniowania, wyjazdów itd) i bardzo duże wydatki. "z marnej pensji chłopaka" - to trzeba samej się wziąć do roboty, i zarabiać? choćby dlatego, że chłopak może się zmyć w dowolnej chwili a ty zostaniesz z 400 zł alimentów, które nie wystarczą na nic. Umiesz liczyć, licz na siebie.

Gość gość
Ulalala ale wszyscy po mnie jadą. Przecież pisze, że studiuję i mam zamiar skończyć studia, że najpierw muszę mieć mieszkanie i pracę. Napisałam tylko, że nie mogę się doczekać tej chwili i, że dużym zmartwieniem są finanse. ? W moim obecnym życiu są tylko studia, dorywcza praca i pomoc w domu. A ja zwyczajnie chciałabym już skończyć te studia, ustawić się i mieć rodzinę.

Gość kochaniutka_a_a
wiem co czujesz :) ja już od dawna chciałam mieć dzidziusia i wiesz co? Po prostu to zrobiłam, zaszłam w ciążę, teraz moja córeczka ma już 2 latka, a ja niedługo będę zdawała na studia. Urodziłam ją jak miałam 17 lat :) Nie było łatwo ale ciężko też nie. Jeśli czujesz, że to ten moment. Zrób to! Wszystko inne się ułoży

Gość gość
o_O Wypowiedź o dziecku w wieku 17lat pozostawię bez komentarza.

Gość gość
Autorko nie martw się,jak ktoś wyżej pisał - co się odwlecze to nie uciecze. Każdy zazwyczaj chce mieć rodzinę,no,ale najpierw tak jak piszesz trzeba skonczyc studia,praca itd. ,żeby tą rodzinę utrzymać. Parę lat szybko zleci.

Gość kochaniutka_a_a
Naprawdę nie wszystko w życiu powinno się planować :) Czujesz, że to ten moment? Dlaczego się wahasz? Nie ma sensu :) Bo wszystko będzie dobrze, a Ty będziesz mamą,

Gość gość
hahaha "jeśli czujesz,że to ten moment zrób to!" o boże... co za mózg..to woła o pomstę do nieba!! tak nawet jak masz 14lat-zrób to ,jak czujesz,że chcesz dzidziusia.. jeju co za durne pokolenie :/

Gość gość
kochaniutka_a_a marne prowo.

Gość gość
kochaniutka to w ogóle nie jest zabawne. No tak, ale warto się ponabijać z osoby która chce mieć rodzinę. Zakładając ten temat liczyłam, że wypowiedzą się osoby które też w tym wieku myślały o rodzinie. Nie napisałam, że bezmyślnie zrobię sobie dziecko. Tylko, ze fajnie, by mieć rodzinę, ale jestem świadoma, że musze się najpierw ustawić. Osoby w moim wieku które znam, mówią, ze nie chcą mieć rodziny, że dzieciaki to same problemy itd. Myślałam, że na kafe tez znajdzie się osoba jak ja.