Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Miesięczne dziecko zezuje czy to samo przejdzie

Polecane posty

Gość gość

Czy muszę iść do okulisty?

Moj synek ma 4 miesiące i nadal zezuje pediatra powiedziała że narazie to jest w normie i przejdzie pani położna powiedziała że do 1 5roczku może się tak dziać ale mimo to martwię sie

Gość gość
Mi okulista powiedzial ze do 6 mc jest ok, pozniej juz trzeba cos z tym zrobic

Gość gość
Takie małe dziecko nie skoordynowanego ruchu gałek ocznych, oczy mu sie "rozjeżdżają" moja mała ma 7 tyg. na początku zezowała, teraz jest ok.

Gość gość
Hmm. Moje dzieci, szczególnie starszy zezowal, bałam się ze tak zostanie ale nasza pediatra twierdziła żeby obserwowac dziecko zaraz po przebudzeniu kiedy oczka są wypoczęte to powinny by ok, zezowa ma prawo oczko zmęczone. Wtedy jest wszystko w normie. Trzeba się martwić i reagowac jak tuz po odpoczynku wyraźnie zezuje.

Gość gość
Tak małe dziecko nie ma jeszcze rozwiniętego na tyle wzroku, aby skupiać obie gałki oczne na przedmiotach, dlatego występują nieskoordynowane ruchy gałek ocznych, to normalne. Z chwilą kiedy dziecko zaczyna dobrze widzieć, wzrok skupia się na przedmiotach i wszystko się normuje. Z tego co słyszałam, nie należy tak małego dziecka nosić główką do góry, gdyż każda gałka z osobna wyłapuje obrazy z otoczenia, stąd taka sytuacja. Podejrzewam, że jeśli wystąpiła by jakaś wada, to byłaby wciąż taka sama i nie zmienna. Natomiast normą są "rozbiegane oczka".

Gość gość
Moj ma 11 miesiecy i nadal troche zezuje,szczegolnie jak jest zmeczony. Mowiono nam,ze do roku ma prawo i nic z tym sie nie robi,potem slyszalam teorie ze i dluzej.