Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

DO MAM chłopców około 11 miesiecznych ................

Polecane posty

Gość gość

czy prawdą jest że chłopcy później ucza sie mówić od dziewczynek ? Mam synka ma 11 miesięcy widzę że wiele juz rzeczy wie i rozumie np. wie gdzie znajduje sie dany przedmiot bo jak o nim mowie odwraca głowę ale bardzo slabo gaworzy mówi tylko i to bardzo rzadko mama , tata , baba , daj , koko brak wyrażeń dźwiękonaśladowczych czy to normalne czy zacząć się martwić ? jesli ma to jakies znaczenie mój synek już sprawnie chodzi

Gość gość
Ja mam również synka 11 miesięcznego i mówi mama, daj, tata, dziadzia, baba, nie i dużo gaworzy. Mój synek jeszcze nie chodzi, tzn. raczkuj***ardzo sprawnie powiedziałabym że biega na czworakach, wstaje i chodzi przy meblach, chce żeby go prowadzać ale jeszcze nie chodzi. A martwić na pewno nie masz się czym, pewnie teraz twoje dziecko skupia się na doskonaleniu innej umiejętności a zaniedbuje mowę. Twoje dziecko zachowuje się jak najbardziej prawidłowo

Gość gość
Mam syna 10ms i powtarza tata, dada, papa, robi papa, klaszcze, cmoka, pokazuje rzeczy i w ogóle duzo "współpracuje" - nawet co rano kupa do nocnika. Ale co z tego bedzie, nie wiem. Na razie to proste zwroty (adekwatnie do wieku), ale bardzo kumate (moim zdaniem, wcale nie nawiedzonej mamuśki przekonanej o nadprzyrodzonych zdolnosciach swojego dziecka).

Gość gość
Moj tez mowi mama,tata,baba,dziadzia,daj,swoje imie,dynda, i reszte Po swojemu. Tez jest kumaty. Na razie raczkuje,wstaje,chodzi przy meblach,potrafi chwile postac sam. Wydaje mi sie,ze to norma na ten wiek.

Gość gość
syn ma prawie dwa lata ale dużo mówił mając rok, na 2 lata mówi zdaniami, córka jeszcze szybciej. Teściowa powiedziała, że jej synowie prędko mówili, więc to pewnie genetycznie.

Gość gość
dodam, że ćwicz z nim buzię, nie uważam aby mówił mało na ten wiek. Chodzenie ma coś wspólnego z mową, podobno jedno z drugim nie rozwija się w tym samym czasie ale u nas i dzieciaki szybko samodzielnie chodziły bo córka mając 9.5 miesiąca a syn 10,5 miesiąca.

Gość gość
Mam syna dwuletniego i mówi dużo więcej niż jego siostra w tym wieku. Wszystko zależy od dziecka. On już mówi prostymi zdaniami typu "gdzie jest tata?" a córka w tym wieku dukała jak się da.