Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska maryska

Ulga prorodzinna

Polecane posty

Gość ciekawska maryska

Mam pytanie. Moj maz mnie zostawil, mamy 2 dzieci. On ma tylko ksero aktow urodzenia dzieci. Starsze dziecko ma numer pesel a mlodsze nie ma. Opieke nad dzieckiem sprawuje ja. Czy moj maz ma prawo sie rozliczac? Czy powinnam to zglosic? Bo jak on dostanie kase to odda ja konkubibie.

Gość gość
ale patologia. Dziecko nawet peselu nie ma

Gość ciekawska maryska
a co cie to obchodzi pilnuj swoje dzieci

Gość gość
Skoro dostanie zwrot z podatku,to będą jego pieniądze i nie wpłyniesz na co,jak je wyda.Posiadanie aktu urodzenia(czy tez jego kserokopii) nie ma żadnego znaczenia.A TY masz jakieś dochody?

Gość gość
Kiedy cię zostawił i ile ma młodsze dziecko. Pesel możesz zdobyć sama jeżeli nie byliście nadać wcześniej. Jeśli jesteście małżeństwem nadal to do zgłoszenia urodzenia i nadania peselu wystarczy jeden rodzic

Gość gość
też pytanie, przecież jakby było inaczej to nie kopnął by jej w d**ę

Gość ciekawska maryska
ja nie pracuje zajmuje sie dziecmi ,mlodsze dziecko ma 9 mies.

Gość gość
Istotne jest to czy była jakaś sprawa ,o ustalenie opieki nad dziećmi;bo jeśli nie, to on ma normalnie prawo do ulgi na swoje dzieci.

Gość ciekawska maryska
ma alimenty zasadzone i nic wiecej.

Gość gość
ulgę na dzieci da się tyle odliczyć od podatku ile go masz.Jak nie pracujesz, to podatku nie masz i wtedy tracisz ulgę. Pracujesz, masz pobranego podatku np.2500, to wtedy odliczasz sobie ulgę na dwoje dzieci.Pracujesz , masz podatku 900, to wtedy tylko odliczasz 900, i na resztę ci brakuje.

Gość gość
Ona pyta,czy mąż skorzysta z ulgi a nie o to,ile kasy można odzyskać....:P

Gość ciekawska maryska
pytam sie czy mam to zglosic?

Gość gość
ulga przysługuje rodzicowi który je wychowuje, wiec przykładowo jeśli w zeszłym roku starsze dziecko np. przez 2 miesiące łącznie ( np. wakacje) mieszkało z ojcem to ma prawo odliczyć z ulgi za dwa miesiące reszta ty. młodsze możesz odliczyć tylko miesiące od dnia urodzenia. jak nie masz dochodu to niestety nic nie odliczysz bo skąd podatek, no chyba że masz i na razie jesteś na macierzyńskim. Odlicz tyle ile uważasz że dzieci były z tobą a jak on tez rozliczy to będzie wyjaśniał przed US. ta ulga dzielona jest na dni więc można rozliczyć się co do dnia pobytu dziecka u ojca. No i potrzebny pesel drugiego, swoją droga dziwię się że nie masz go ( a wizyty u lekarz) przecież potrzebny do nfz

Gość gość
ale co chcesz zgłosić?że oddaje kasę, swojej nowej partnerce?to jego pieniądze i jego decyzja:(i gdzie /komu chciałabyś coś zgłaszać?

Gość gość
Jestesmy malzenstwem tylko on sie wyprowadzil do kochanki i nie sprawuje opieki nad dziecmi. Placi tylko alimenty. Dzieli nas teraz 800 km. Sadze ze nie przysluguje mu sie ulga. Nie wyrazam zgody na to zeby dostal kase bo wiem ze nie przesle mi ani grosza, odda kochance pieniadze na nasze dzieci. Czy mam na to jakis wplyw?

Gość ciekawska maryska
zapomnialam sie zalogowac.

Gość ciekawska maryska
chcialabym to zglosic do US ale watpie byc moze lepiej zglosic to do jego pracy do ksiegowej

Gość ciekawska maryska
chyba nikt mi nie doradzi