Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mama wcześniak, dziecko wcześniak?

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam pytanie. Może według was wyda się głupie, ale jeśli ktoś nie chce odpowiadać na ten temat proszę nie komentować. Czy jeśli urodziłam się jako wcześniak, moje dziecko też jest narażone na to że urodzi się za prędko? Zaznaczam że jest to moje pierwsze dziecko, stąd też takie pytanie.

Gość gość
czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc?

Gość gość
Podobno tak nie jest. Ale powiem Ci ze ja jestem wczesniakiem (36 tc)i teraz niedawno urodzilam i tez wczesniaka (34 tc). Pewnie to przypadek bo siostra tez jest wczesniakiem ze wzgledu ze urodzila sie z ciazy mnogiej ale corke urodzila nawet po terminie

Gość gość
Właśnie się trochę martwię, bo urodziłam się w 31 tygodniu z niską wagą, stęd moje obawy o dziecko

Gość gość
A w ktorym jestes tygodniu ciazy? Masz jakies problemy z nia zwiazana? Ja mialam od 20 tygodnia

Gość gość
ja urodziłam wcześniaka a wcześniakiem nie jestem. Czasem to przypadki, czasem geny. Na pewno dużo zależy od tego dlaczego byłaś wcześniakiem.

Gość gość
jestem dopiero na początku 15 tydzień, ale już się martwię, bo dość sługo się staraliśmy. Dotychczas żadnych problemów nie miałam w związku z ciążą.

Gość gość
To chyba zależy od tego, dlaczego jesteś wcześniakiem- jeśli Twoja mama miała w ciąży z Tobą np. niewydolność szyjki, przedwczesne skurcze, to może (chociaż nie musi) to być dziedziczne. Poza tym przy dzisiejszej wiedzy medycznej, ciąża jest dokładnie monitorowana i takie rzeczy są zaleczane.

Gość gość
moja mama nie mogła donosić ciąż ja mam 2 dzieci z dwóch ciąż. Jestem wcześniakiem, dzieci mam urodzone o czasie.

Gość gość
to ja z 20:55 Przede wszystkim to się nie stresuj i nie martw bo to właśnie może przyspieszyć poród, dowiedz się dlaczego Twoja mama urodziła za wcześnie, poinformuj o tym lekarza-jeśli to było ciśnienie to sobie mierz je 2 razy dziennie. Przede wszystkim wyluzuj :]

Gość gość
Dzięki wielkie dziewczyny za odpowiedzi. W najbliższym czasie dowiem się o przyczynę i skonsultuje to z lekarzem. Ale widzę że nie jest to regułą więc nie bede się zamartwiać na zapas. Jeśli chodzi o ciśnienie to mam za niskie, tak samo jak moja mama, ale słyszałam że lepiej mieć niskie niż za wysokie.

Gość gość
Autorko broń Boże nie chce Cię straszyć. U mnie było tak-całą ciążę do 34 tc ciśnienie książkowe-poszłam na wizytę do ginekologa, sama nie mierzyłam ciśnienia, przytyłam 6 kg w 4 tygodnie, wyszło białko w moczu, dopiero w domu wyższe ciśnienie i właśnie w 35 tc urodziłam. Ale to jest tylko chyba 3% ciężarnych więc Ciebie to mam nadzieje że nie spotka. Od siebie życzę cudownej ciąży i przesłodkiego dzidziusia :)

Gość gość
Ciśnienie mam za niskie, nawet bardzo niskie tak stwierdził mój lekarz. Teraz mi pozostało dbać o siebie i uważać na maleństwo. Dziękuję bardzo za słowa otuchy!!

Gość gość
Ja wczesniak, ur. w 30 t.c. z waga 980 g i dlugoscia 36 cm. Moje dziecko-ur. w 40 t.c., z waga 4180 i dlugoscia 60 cm.