Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy nalezy mi sie chorobowe?

Polecane posty

Gość gość

bylam zatrudniona na umowę zlecenie od lipca do końca roku 2013r. ostatni dzień w pracy byłam 6 grudnia. ale umowa trwala do 31,12,2013. czy jeżeli zaniosę do zusu L4 które było wystawione 14 stycznia 2014r i trwalo do 14 lutego otrzymam zasiłek? czy już jest za pozno?

Gość gość
zakład pracy oplacal składki na ubezpieczenie zdrowotne

to jest inne ubezpieczenie. Pytam czy sama opłacałaś chorobowe, bo pracodawca nie ma takiego obowiązku. Chyba, że na twoją wyraźną prośbę

Gość gość
ja sobie sama nic nie oplacalam, ale wiem ze moje koleżanki otrzymaly chorobowe wiec widocznie zakład oplacal.

Gość wifigdańsk
no skoro zwolnienie dostalas w styczniu a bylas zatrudniona do konca grudnia to chyba nie?

Gość gość
okres niezdolności do pracy od 14stycznia do 14luty 2014. Wiem, że można otrzymać chorobowe po ustaniu zatrudnienia. Warunkiem jest pójście na L4 w ciągu 14 dni od ustania stosunku pracy. Tylko teraz nie wiem czy za dzień ustania stosunku pracy mam uważać 6.12 2013r. (w tym dniu bylam ostatni dzień w pracy) czy 31.12.2013r.(koniec umowy).

Gość gość
wiem ze L4 miałam zanieść w ciągu 7dni od daty wystawienia. Czy jest sens zanosić je teraz?

Gość wifigdańsk
no skoro był termin 7 dni to ZUS moze nie przyjać tego,skoro przekroczyłąs termin. Zasiłek chorobowy przysługuje z reguły ubezpieczonym, którzy zachorowali w okresie ubezpieczenia chorobowego (np. z tytułu zatrudnienia na umowę o pracę). Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.), zwana ustawą zasiłkową, w art. 7 przewiduje jednak pewne odstępstwo od tej zasady. Z zasiłku chorobowego mogą skorzystać również osoby, których niezdolność do pracy powstała nie później niż w ciągu 14 dni (albo w ciągu 3 miesięcy - nie dotyczy to jednak Czytelnika) od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego. Nie może to być jednak krótka niezdolność do pracy. Aby nabyć prawo do zasiłku, musi bowiem wynosić w ciągłości co najmniej 30 dni.

Gość wifigdańsk
Art. 7, 13, 46 i 62 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (t.j. Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 267 z późn. zm.).

Gość wifigdańsk
mogą ci potrącic 25 %

Gość gość
ale jest sens zebym zanosila to l4 do zus? bo jeżeli dostane 80proc wynagrodzenia minus 25 czyli 55 proc to jeszcze warto. a czy renta rodzinna koliduje z zasiłkiem?

Gość gość
ale ja ostatni dzień w pracy bylam 6 grudnia, wiec czy 14 dni liczy się od ww daty czy od ostaniego dnia umowy tj 31.12. dziekuje za odpowiedz

Gość gość
up

Gość gość
proszę niech ktoś mi odpowie

Gość gość
ostatniego dnia umowy

Gość gość
up

Gość gość
up