Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

początki waszych dzici w przedszkolu

Polecane posty

Gość gość

chce na jesień dać swoje dziecko do przedszkola, będzie mieć prawie 3 latka, na chwilę obecną nie woła na nocnik, już wołała teraz nastąpił jakiś regres, jest niejadkiem i uparciuchem, jak to wyglądało u was, czy też się bałyście, że dziecko sobie nie poradzi w przedszkolu ? wiem, że jest jeszcze trochę czasu, ale to taki typ dzikusa, nie wiem jak to będzie

Gość gość
moja corka poszla szybciej bo miala 1,5 roku do zlobka. 1 rok byc ciezki- corka dosc dluga plakala. ciagle chorowala. ale jakos dala rade. i z roku na rok coraz lepiej.

Gość gość
Mój synek poszedł majac równe 3 lata. Po tygodniu w przedszkolu załatwiał się do toalety ( w domu na nocnik, przeszliśmy jednak na nakładke na sedes) też przeżywał w pierwszym półroczu rozstania ze mną był płacz a czasem nie pozwalał się ubrać, jednak zrozumiał po jakimś czasie że musi i koniec. Pózniej chodził zadowolony.

Gość gość
Dużo rozmawialam na ten temat z dzieckiem wiec wiedzialo co je czeka. Zresztą bardzo sie cieszyl, ze idzie. Mial 2 laka i 3 miesiące. Ale mój syn juz sie komunikowal, zalatwial na ubikacje i posylalam do przedszkola gdzie 1 pani ma pod opieką 5 dzieci. Nawet w sytuacjach których sie obawialam Np dzielenie zabawkami sobie radzil wiec wydaje mi sie ze to bardziej my mamy przesadzamy. W domu zupy sam nie potrafil zjesc a w przedszkolu jakoś sobie radzil. Ja posylalam na 6h i 4h na zmianę.

Gość gośćop
U nas było ciężko chociaż syn był bardzo samodzielny (m.in załatwiał się do toalety) i wiedziałam, że sobie poradzi. Bardzo płakał, miewał gorączki przed wyjściem do przedszkola (jak mówiłam, że nie idzie gorączki przechodziły) poza tym przez pierwszy rok często chorował. Tak było prawie przez cały rok z niewielkimi przerwami. Potem nie było lepiej tzn już nie płakał ale nie cierpiał chodzić do przedszkola , chodził bo musiał. Teraz poszedł do pierwszej klasy i była zmiana o 180 stopni, uwielbia szkołę nie opuścił do tej pory ani jednego dnia.

Gość gość
To mój pierwszak zdążył już odchorować około 3 tygodni :o pomimo tego że do przedszkola chodził 3 lata.

Gość gośćop
Też trudno mi uwierzyć , że syn nie choruje. Po tym co było w przedszkolu przez te 3 lata to dopiero teraz odetchnęłam.

Gość gość
Mój miał niespełna 3 latka, potrafił korzystać z toalety rzecz jasna i był niby oswojony z przedszkolem, bo często urzędował w przedszkolu, w którym pracowała moja mama. Ale w pierwszych dniach bohater speniał kilka razy i musiałam gnać, do przedszkola, żeby się całkiem nie rozryczał. Poprosiłam nauczycielkę, żeby do mnie dzwoniła w razie czego, bo nie jestem zwolennikiem przetrzymywania dziecka na zasadzie, że wypłacze się i jak już siły nie będzie miało płakać, to przestanie. Były 3 albo 4 takie akcje. Lubił przedszkole, mimo, że w 1 roku sporo opuszczał przez chorowanie. Bardzo wcześnie nauczył się jeździć rowerem i sama jazda do przedszkola rowerkiem, to był pięknie rozpoczęty dzień.

Gość gość
Mój syn starszy jak poszedł do przedszkola miał 3 lata i 4 mies ,siadał na deskę w toalecie ,niejadkiem był ,przedszkole nauczyło go jeść wszystkiego i tak jest do dzisiaj ogólnie spokojny od pierwszego dnia w przedszkolu ani łza nie spadłą ,zawsze chętny ,zły był jak wcześniej nie przychodziłam .Przez 3 lata przedszkola chorował łącznie 3 mies. Młodszy syn poszedł do przedszkola jak miał niecałe 3 lata ,na nocnik chodził sam się potrafił ubrać ,na dniach otwartych ja mogłam isć sobie nie zwracał uwagi .Pierwszy dzień w przedszkolu szedł chętnie ,wszedł na salę ryk i chciał wiać więc jak go przytuliłam pogadałam i się uspokoił ,pani og zabrała i słyszałam jak ryczy .Przyszłam wcześniej nie chciał iść ze mną a jak w końcu wyszedł ,to tylko mówił że mam nie zbierać jego worka bo on tu wróci i faktycznie chętnie chodzi ,nie płacze ,chce chodzić .Panie mówią że mimo iż jest najmłodszy w grupie to radzi sobie świetnie .Ani jednego dnia nie opuścił od września .

Gość gość
no właśnie teraz będą dni otwarte w przedszkolach, zobaczymy jak to będzie, ogólnie staram się z dzieckiem dużo rozmawiać na temat przedszkola, pokazuję filmiki o przedszkolakach w internecie, niby jest chętna, ale jak to będzie w rzeczywistości... ma mały kontakt z innymi dziećmi szczególnie teraz zimą, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzi, to co piszecie też daje nadzieje

Gość gość
byłyście wcześniej na dniach otwartych w przedszkolu czy bez tego dzieci poszły ?

Gość gość
synek poszedł jak miał 2 latka i 4 miesiące - pierwsze dwa dni był tam ze mną po godzinkę, dwie - potem został sam na godzinkę, potem na 4 i po tygodniu chodził mega zadowolony - nawet w sobote zbierał buty że idzie do dzieci.. owszem sam sikał itd ale był bardzo buntowniczy itd - polecam dawac magnez tez

Gość gość
ja byłam na dniach otwartych z drugim dzieckiem jak pisałam wyżej nie miał jeszcze 3 lat jak szedł do przedszkola .z pierwszym nie byłam nie było,takiej możliwości bo był remont przedszkola .

Gość gość
podnoszę bo też mnie to interesuje