Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziedziczenie spadku przez niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Jak to jest? W listopadzie zmarł dziadek a w grudniu począł się mój synek więc w momencie, gdy dziadek zmarł zostawiając dług dzidziusia nawet jeszcze nie było w brzuszku. Mogłabym przecież udowodnić to w taki sposób, że synek urodził się w sierpniu więc data poczęcie na pewno nie wypada na środek listopada czyli wtedy kiedy zmarł dziadek. Rozmawiałam z notariusz, powiedziała, że w sądzie mogą się uczepić tego, że ciąża mogła być np przenoszona ale nawet jeśli to żadna kobieta nie jest w stanie błogosławionym 10 miesięcy.

Gość mama spos warszawy
idziesz i po prostu w imieniu dziecka się zrzekasz i nie ma problemu.

Gość mama spos warszawy
a przepraszam chodzi o listopad 2012, więc nie możesz już. No to musisz powalczyć w sądzie.

Gość autorkagość
Powiedzieli mi, że musze z sądu dostać pozwolenie na to aby w imieniu mojego dziecka zrzec się spadku mimo, że jestem prawnym opiekunem. Aby dostać zgode sądu musiałabym zakładać sprawe.

Gość autorkagość
dlaczego nie moge? My z rodziną zrzekaliśmy się w marcu, ja byłam jeszcze w ciąży, Notariusz powiedziała wtedy, że jeśli dziecko urodzi się żywe automatycznie dziedziczy spadek ale ja jako matka mam pół roku od momentu urodzenia dzidziusia aby zrzec się za moje dziecko. Dziś idę rozmawiać w tej sprawie i słysze, że musze iść do sądu po zgode. Tak jak napisałam wyżej dziadek w dniu kiedy zmarł, moje dziecko jeszcze nie było poczęte.

Gość mama spos warszawy
no tak, ale odrzucić spadek można w terminie 6 miesięcy od nabycia - u Was ten termin już minął, teraz w sądzie możesz walczyć z ludźmi, którym dziadek zalegał. Odrzucić spadku już nie możesz.

Gość mama spos warszawy
dziecko urodziło się w sierpniu - wtedy automatycznie nabyło prawa, pół roku minęło w lutym - aby zrzec się w imieniu małoletniego musisz uzyskać zgodę sądu - bo nie możesz automatycznie dysponować majątkiem małoletniego. ale już raczej nie dotrzymasz terminu. w momencie kiedy dziecko skończyło 6 miesięcy stało się spadkobiercą, bo dziedziczyło po Tobie - więc nie ma znaczenia czy w momencie śmierci dziadka było poczęte czy nie.