Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiki3

trwałość szpilek

Polecane posty

Gość Wiki3

Cześć. Tak się zastanawiam czy tylko ja kupuje niskiej jakości buty, czy szpilki po prostu tak maja, że się często łamią. Dzisiaj złamałam już czwarty raz obcas, a żeby nie była ciężka nie jestem (ok 50kg), chodzę też normalnie (tzn. podobno ładnie). Obcasy kupuje przeważnie 8-11cm, klasyczne szpilki/kozaczki na szpilce. Inna sprawa że ich raczej nie oszczędzam, chodzę w nich codziennie, na zajęcie, zakupy, biegam (dosłownie) na uczelnia. Buty kupuje przeważnie w przeciętnej cenie – tak 100-200zł. Może powinnam kupić coś droższego, będzie to bardziej trwałe? Miała może któraś z Was buty na metalowej szpilce, marzą mi się, takie ale znaleźć nigdzie nie mogę, może będą trwalsze/niezniszczalne?

Gość gość
Ja chodzę w szpilkach może przez dwa dni na trzy miesiące, a nawet rzadziej, wyjątkowo częściej i też mi się niszczą. Nie łamią się, ale wbijają się w ziemię (wszędzie nie ma twardej nawierzchni) i rysy powstają od kamieni, od korzeni, albo o schody też można puknąć. Na metalowych szpilkach też mam już rysy, a nosiłam je cztery razy.

Gość Wiki3
Co do rys to kiedyś malowałam takie porysowane obcasy lakierem do paznokci - efekt był całkiem dobry. Teraz już się w to nie bawię, mam kilka par kozaczków/szpilek "codziennych" i tak mam porysowane obcasy strasznie, ale się tym nie przejmuje wcale i chodzę po wszystkim (kamienie, piasek itd). Mam też kilka bardziej wyjściowych i na nie zawsze uważam, żeby nie porysować. A co do tych metalowych to może to nie metal, tylko plastik pomalowany farbą metaliczną? takich w sklepach trochę jest, ale prawdziwej metalowej ostatnio nie widziałam.

Gość littlenightmare
A to mocno zależy jak chodzisz. Jeśli chodzisz tylko od czasu do czasu i to po równych chodnikach lub w pomieszczeniach to szpilki nawet tanie mogą być na lata. Jeśli chodzisz tak jak ja, czyli praktyczne codziennie obcasy i do tego nie zwracasz uwagę na podłoże (trawa, kamienie, żwir) to różnie bywa. Czasem się złamie i w drogim bucie szybko a czasem but się zużyje a obcas ciągle na miejscu. Mam jedne bardzo wygodne kozaki, szpilka 9cm kupione 2 lata temu w UK. Flek dawno odpadł a obcas zdarł się do metalowego pręta, ale są właśnie niezniszczalne. Mogę w nich biegać a nawet skakać i prędzej obcasem rozbije płytkę chodnikową (co się zdarzyło) albo podziurawię betonową (asfaltową) nawierzchnię, niż go złamie.

Gość Wiki3
@littlenightmare rozbić płytkę chodnikową obcasem, nieźle! tego jeszcze nie próbowałam, musisz faktycznie mocne mieć te szpile. Mogłabyś podać firmę/producenta i ile mniej więcej kosztowały?

Gość littlenightmare
no z tym chodnikiem to dłuższa historia, ale sama się zdziwiłam, wystarczyły 2-3 mocne kopnięcia szpilką i było po płycie. A kozaków nie mam przy sobie (jestem aktualnie na wyjeździe) ale o ile dobrze pamiętam to są firmy Faith, ceny to już całkiem nie pamiętam, choć wybitnie drogie na pewno nie były.