Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy możliwe że dziecko samo chodzi w wieku 8 mies ? czy kol. kłamie ??????????

Polecane posty

Gość Justann
Nie no jasne, zdarzają się wyjątki, które rozwijają się po prostu szybciej niż reszta. Szybciej mówią, chodzą itp. Może są zdolniejsze, może szybciej łapią, a może mają budowę predysponującą do np. chodzenia. I jak najbardziej wierzę, że takie przypadki się zdarzają. Ale to są wyjątki, a nie reguła. A z tego co ostatnio widzę, to naprawdę spora część rodziców na siłę próbuje wszystko przyspieszyć.

Gość fajansiarra jajcarra
To Prawda. Pamietam, jak bylam u rodzicow, corka miala wtedy 13 miesiecy i nie chodzila sama, tylko przy meblach. Wiec moja Mama zaczela jakies zabiegi, prowadzenie, prowadzenie, prowadzenie, a jak jej powiedzialam, zeby dala juz spokoj, to mi odrzekla 'nic dziwnego, ze to dziecko nie chodzi, niby jak ma sie nauczyc, jak nikt mu nie pomaga'. Mala zaczela chodzic 3 tygodnie pozniej. Po prostu do tego dorosla i zadne prowadzenie nic tu nie ma do rzeczy. Poza tym nie wiem, komu i do czego to jest tak bardzo potrzebne, zeby JAK NAJSZYBCIEJ dziecko chodzilo. Jak umie - niech chodzi. Jak nie umie - niech poczeka

Gość Justann
fajansiarra jajcarra No jak to komu potrzebne, żeby dziecku chodziło? Rodzicom, żeby się mogli chwalić;)

Gość gość
Nie dobrze jak za szybo rośnie chodzi i raczkuje. Bo wszystko jest miękkie, kształtujące się. Kości, stawy-wszystko! Lepiej żeby wszystko w umiarkowanym tempie się działo w porywach do wolno.

Gość gość
dzieci bardzo roznie sie rozwijaja. Corka bardzo dlugo raczkowala, zaczela samodzielnie chodzic w wieku 11 mies. Syn w ogole nie raczkowal, i zaczal chodzic w wieku 8,5 , a w wieku 9 mies samodzielnie. Pierwszy raz stanal na nogi, gdy mial rowno 6 mies, a corka - 8.

Gość gość
Możliwe. Może miała na mysli 8,5 miesiąca?;) W rodzinie chlopczyk chodzi od 9 m-ca. Z poczatku mial baaardzo krzywe nogi i takie krótkie, bo zaokrąglone - teraz ma 3 lata i jest z nim wszystko ok. Jest wybitnie żywy, ojciec i dziadek uprawiają wspinaczkę i ten mały ma duzo po nich.

Gość gość
możliwe ,ze 8 m-czne dziecko chodzi...moja córka filigramowa zaczęła chodzić w wieku 9 mcy ( nie raczkowała ) w łóżeczku wkoło chodziła majac 6-mcy...a syn duzy "( waga urodzeniowa 4 kg) też nie raczkował i mówino mi ,ze taki duży bobas szybko nie będzie chodzł ...zaczął w wieku 10,5 m-ca!

Gość jghunec
Moja corka ma 14 miesiecy sama bez trzymania jeszcze nie chodzi tylko przy meblach i scianach.Za to caly czas o 9 miesiaca raczkuje.Mysle ,ze jest jej tak wygodnie ale nie popedzam malej.Jak ludzie pytaja czy juz chodzi sama a ja mowie nie to stawiaja oczy.Dziecko na samodzielne chodzenie ma czas do 18 miesiaca.Mi rodzina sugerowala juz nawet chodzik hehehe.Ae nie kupilam i nie mam zamiaru.Przyjdzieczas to bedzie smigac.A jesli chodzi ochodzenie w 8 miesiacu to tak jest to mozliwe.

Gość gość
ja mialam 9 mscy jak zrobilam pierwsze kroki... moja siostra miala niecale 5 lat jak czytala..z reka na sercu. dzis ma 34 lata syna 11 letniego i do dzis jest pod wielkim wrazeniem naszej mamy ktora dzielnie uczyla literek... bo siostra sookoju mamie nie dawala. siostra zawsze byla typowym kujonem:)