Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malgooo26

dziwne dolegliwości proszę o pomoc

Polecane posty

Gość malgooo26

Witam. Mam 26 lat. Od kilku miesięcy męczą mnie strasznie wzdecia, zaprcia, co jakiś czas brzuch robi mi się wielki, miewam napady złości, Szybko się mecze , zazwyczaj wieczorami mam uczucia napadu gorąca, więcej się poce niż kiedyś a teraz w ciągu 2 tygodni schudlam 6 kilo z 55 spadła mi waga na 49 przy wzroście 166. Lekarz zlecił mi tylko badania z krwi. Czy według was powinnam zgłosić się do innego lekarza? A Może którąś miała podobne objawy lub wie co takie objawy mogą wskazywać?

Gość gość
Tarczyca? zrób badania

Gość gość
nadczynność tarczycy zdecydowanie zrób cały pakiet badań tarczycowych: TSH, ft3, ft4, anty TPO i anty TG

Gość malgooo26
tarczycce mam Ok właśnie.

Gość malgooo26
nie dodalam jeszcze od tygodnia meczy mnie ciagla chec siku mniej więcej co pol godziny albo i krócej

Gość gość
Badania na pewno nie zaszkodzą i niestety, to wszystko, co mogę doradzić... Aczkolwiek jeśli chodzi o wzdęcia, gazy i powiększanie brzucha... na mnie tak działa sól. :P Może u Ciebie to też ma jakiś-tam mały wpływ. :)

Gość malgooo26
tarczyce miałam robiona wczoraj :) jest Ok tak jak pisałam wcześniej. W poniedziałek mam wizytę u lekarza Zobaczymy jaki kolejny krok jego będzie :)

Gość gość
a możesz napisać jakie masz wyniki

Gość malgooo26
odebrać mogę je dopiero u lekarza jedynie po znajomości w recepcji dowiedziałam się że wyniki mam Ok. Niestety u nas tylko lekarz wyda wyniki :(

Gość gość
a ja proponuję ginekologa. objawy które wymieniłaś towarzyszą często wielu kobiecym schorzeniom .

Gość malinkaa42
niezamierzone chudnięcie jest u wielu chorych pierwszym objawem rozwijającego się nowotworu. W przebiegu choroby nowotworowej utrata wagi może pojawić się w każdej fazie choroby. Nasilenie spadku masy ciała zależy od typu guza, jego umiejscowienia i zaawansowania, a takż sposobu leczenia. Ponadto niektóre nowotwory powodują biochemiczne zmiany w organizmie, wskutek których stopniowo zanika tkanka mięśniowa i tłuszczowa. Utrata wagi jest też często spowodowana brakiem apetytu wywołanym leczeniem nowotworu lub stresem. Utraty wagi nie można lekceważyć i uznawać za „naturalną” dla choroby nowotworowej.

Gość malgooo26
jestem pod kontrolna ginekologa ponieważ dwa lata temu miałam wycięty jajnik i jajowod lewy z powodu 12 cm torbiel ropna od tego nomen co miesiąc jestem na kontrolnych badaniach

Gość gość
robiłaś wszystkie badania tarczycowe? poproś żeby wydano Ci wyniki przecież są Twoje

Gość malgooo26
tak wszystkie. U nas wyniki tylko wydaje lekarz kierujący na badania. Panie w rejestracji nie moga. Tak juz u nas jest w przychodni. Ale to dobrze bo odrazu lekarz na nrd patrzy i nie trzeba W kółko latać. I wątpię by coś z tarczyca to miało by związek bo nieraz miałam Ją badana średnio raz na pol roku mam komplet badań od 3 lat z powodu 2 zgonów na raka. Rak płuca z przezutem do mózgu mama i rak jelita ciotka. Co prawda nie wiem jak tsh ma się do tych chorób ale jak piszą badania to biorę bez gadania i marudzenia

Gość gość
zrost na jelitach po operacji Może? Aje też zrób markery bo jestes w grupie zachorowan na raka

Gość gość
a ja ci proponuję zrób badania na obecność pasożytów, bo wszystkie objawy jakie opisalaś mialam i okazało się ze mam pasożyty za pierwszym razem nie zawsze wychodzi z kału, trzeba powtarzac kilkakrotnie w odstępach 2-3 tygodnie, można też zrobić badanie krwi na obecność pasozytów

Gość malgooo26
i jak takie pasożyty się leczy i skąd się biorą?

Gość gość
Masz cukier , ja tak miałam

Gość gość
poczytaj o pasożytach, bo dużo by pisać, leczy się tabletkami, ale nie zawsze jest sukcec po pierwszym leczeniu, często trzeba powtarzac branie leków

Gość gość
lekarze bardzo mało zwracają uwagi na pasożoty, leczą nas na wszystkie choroby swiata pomijając pasożyty, mnie leczyli na uporczywy suchy kaszel- okazało się ze to wynik przemieszczania się larw glisty, potem mnie leczyli na wzdęcia i biegunki- to też byl efekt pasożytow, miałam duży wzdę ty brzuch- zaraz podejzewali jelito wrażliwe, itd. mogę wymieniać bez końca aaa... zaparcia- to też przeżylam - a to byl wynik pasożyta tylko lekarze zapominaja,że jak leczą jedną osobę na pasozyty to należy teżleczyć wszystkich członków rodziny

Gość gość
to Ty nawet wyników nie widziałaś na oczy? wierzysz na słowo lekarzowi? poza tym z kim konsultowałaś te wyniki? z internistą?

Gość malgooo26
już wyżej pisałam że wyniki wydaje tylko lekarz do którego mam wizytę w piątek a że w rejestracji pracuje moja sąsiadka powiedziała że nie nic złego w nich

Wyniki badań tsh naprawdę łatwo jest zinterpretowac, zawsze dołączona jest norma, więc nawet osoba pracująca na recepcji może stwierdzić czy wyniki są ok. Jeśli Twoi najbliżsi mieli nowotwory nie chcę Cię martwić, ale naprawdę jesteś w grupie ryzyka. Ale Twoje objawy są niespecyficzne i mogą świadczyć po prostu o kłopotach z układem trawienia. To może być zespół jelita drażliwego albo jakieś zakażenie pasożytem (przy tasiemcu się chudnie). Warto wybrać się do gastrologa.

Gość malgooo26
tak dokladnie sa napisane normy stad info ze jest z tarczyca ok. Gastrologa mam na 12 marca. Dzis bylam tez u ginekologa na usg wyszlo W rzucie jajnika prawego twory pęcherzykowate o przekrojach 0.38 cm na 2. 83 w dystalnej części owalny twór echogenicznie niejednorny o przekroju 2.89 sugerujący wylew krwawy do jajnika. dodam jeszcze że we wrzesniu 2012 miałam wycietego lewego jajnika z jajowodem z powodu torbieli ropnej 12 cm nie wiem czy w tym wszystkim ma to znaczenie. 

Gość gość
bzdura! nie patrzy sie na normy laboratoryjne wyników TSH ponieważ nie mają przełożenia na rzeczywistość kobieta w wieku rozrodczym TSH powinna mieć max do 2, najlepiej 1-1,5 jeśli TSH jest wyższe i ma objawy niedoczynności interpretuje się to jako NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, którą należy leczyć

Gość gość
poza tym nie wystarczy sam wynik TSH, należy wykonać również badania ft3 i ft4 oraz przynajmniej raz w życiu antyTPO i antyTG

Gość malgooo26
tsh mam 1.6 z tarczyca jest Ok napewno. :) normy w moim labolatorium są od 0. 350 do 4. 900 patrząc na inne wyniki tsh z innych miesiecy i rokow nigdy nie bylo zarzutow ze jest zle. Zawsze ok żaden lekarz się nie czepial.

Gość malgooo26
badania które lekarz mi zlecil są Ok nie ma czego się czepiac.

Gość gość
TSH jest faktycznie - prawidłowe a robiłaś pozostałe badania?

Gość malgooo26
tak robiłam i też są prawidłowe. Jak to mi powiedzieli w rejestracji książkowe.