Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Samanta1987

Czy powinnam przed zajściem w ciążę usunąć nadżerkę?

Polecane posty

Gość Samanta1987

Mam nadżerkę macicy, ale mój lekarz nie pali się jakoś szczególnie do jej usunięcia. Tak się ostatnio zastanawiam. Czy gdybym chciała zajść w ciążę, to powinnam najpierw zająć się problemem nadżerki? Czy nadżerka ma na ciążę jakikolwiek wpływ, albo ciąża na nadżerkę?

Gość gość
Nadzerka macicy? Nie szyjki macicy? Jakie to daje objawy? A jakie masz wyniki cytologii?

Gość Samanta1987
Z tego co pamiętam to ginekolog chyba mówił o nadżerce macicy, ale ja się na tym nie znam. Może i szyjki. ;) Ostatnio miałam dobrą cytologię, ale wcześniej często miałam różne infekcje i nie wiadomo, czy za jakiś czas znowu coś się nie zrobi. Lekarz mówił, że to prawdopodobnie przez nadżerkę i coś tam wspomniał o usunięciu, ale chyba mu się do tego nie spieszy.

Gość gość
chyba szyjki macicy :) nie lecz przed zajściem w ciążę (chyba ze ciąża to bardzo odległe plany), ponieważ po porodzie silami natury nadżerka sama może się wchłonąć. Przy porodzie się rozszerza a po porodzie kurczy. Nie ma reguły że tak się stanie ale szansa jest. Jak się nie uda to wtedy można myśleć o leczeniu. Ja miałam nadżerkę w ciazy, ale nie wchłonęła się - poród cc.

Gość Samanta1987
Ciąża to na razie odległe plany ;) poza tym z różnych powodów wolałabym nie rodzić sn, ale jako że to odległe plany to jeszcze na poważnie o tym nie myślę.

Gość gość
Nadzerka nie wywołująca zmian w cytologii nie musi byc usuwana, bo to nie nadzerka wlasciwa, a ektopia, czyli naturalny stan. Na skraju szyjki macicy dwie warstwy wyścielające przypominać moga material i podszewkę, przy czym kiedy jedna wylazi za druga widoczna jest czerwona plamka - to nadżerka wlasnie. A nadzerka wlasciwa to juz zmiana grozna dla naszego zdrowia, mogąca zezlosliwiec. Obie wygladaja tak samo, rozróżnia sie je po wynikach cytologii. jesli po wyleczeniu stanu zapalnego powtorzysz wyniki cytologii i będą ok, nie ma powodu do ingerencji chirurgicznej.słusznie robi Twój ginekolog, ze sie do niej nie spieszy. Wiekszosc nadzerek usuwa sie niepotrzebnie, gdyż malo kto sprawdza, czy nie są ektopiami. A kazda blizna na szyjce to problem w ciąży, wiec..lepiej poczekaj na powtorne cyto :)

Gość Samanta1987
A czym może skutkować taki problem w ciąży po niepotrzebnym usunięciu nadżerki?

Gość gość
Tym sie teraz nie denerwuj :) jak trzeba będzie cos tam ciachnąć,poszukaj lekarza, który jest dobry, który ryzyko zminimalizuje i tyle. Ale pod nóż sie nie spiesz, skoro ginekolog mówi, ze nie ma takiej potrzeby

Gość gość
Ja przed planowana ciaza mialam wymrazana nadzerke. Moja lekarka uwaza ze jak sie zaprasza goscia do domu to trzeba w nim posprzatac. :-)

Gość gość
ja się zgodzę z osobą, która napisała, że nie powinno się usuwac niewielkiej nadżerki- mam taką sytuacje i to samo powiedziało mi dwóch lekarzy, ewentualnie dopiero po porodzie, o ile oczywiście będzie taka konieczność

Gość gość
U mnoe dwoch ginekologow tez twierdzi ze jak nadzerka mala cytologia ok to zostawic to w spokoju przed ciaza. Usueanie nadzerki moze oslabic szyjke macicy co moze grozic poronieniem lub porodem przedwczesnym lub tzw niewydolnoscia szyjki macicy ktora powoduje problemy z donoszeniem ciazy.

Gość gość
miałam nadzere przed ciążą miala. ja zamrazac jednak kiedy lowiedzialam ginowi ze planujemy dziecko odlozyl zabieg po porodzi e wszystko bylo oki i po porodzie nadzerka zniknęła wiec obylo si ę bez zabiegu.

Gość gość
Moja lekarka rowniez nie usuwa nadzerek przed ciazami. Ja akurat nie mam prpblemu,ale kolezanka ma i jej powiedziala,ze usunie dopiero jak postanowi przestac sie "rozmnazac":P

Gość gość
Powiem tak: ja mam nadzerke od 6 lat, i nawet jak bardzo chcialam ja usunac to lekarze mi odradzali, bo nadzerki lubia wraca np po porodzie. Tak wiec kontrolowalam ja robiac co pol roku cytologie. Nie mialam zadnych problemow z nia. Bedac w ciazy w 20 tyg trafilam do szpitala, zaczelam mocno krwawic po stosunku. Okazalo sie ze z nadzerki ale nie bylo to niebezpieczne dla ciazy ani dla mnie. Po prostu w ciazy byla bardziej "ukrwiona" i latwiej ja bylo podraznic. Teraz jestem trzy mc po porodzie. Ja bylam w 6 tyg na kontroli podobno sie wcchlonela a mialam cc. Zobaczymy w kwietniu na kolejnej kontroli. Podsumowujac: jesli jest ona mala po prostuj ja kontroluj i nie wypalaj, bo i tak wroci.. Moze za rok dwa a moze za pare mc. Po porodzie juz predzej bedziesz wiedziala co i jak

Gość gość
Ja przez kilka lat zaleczalam nadzerke ale nigdy zejsc nie chciala, jak zaszlam w ciaze to cofnela sie bez powrotu. Lekarz powiedzial ze czesto u kobiet hormony ciazowe pomagaja w tego typu problemach i nie jestem pierwsza pacjentka. Od 3 lat mam spokoj :)

Gość gość
W żadnym wypadku nie zgadzajcie się na wypalanie nadżerki, to stary sposób który niesie za sobą ogromne ryzyko powstania zrostów i dużych blizn na szyjce macicy. Jeżeli juz to zabieg wykradania, jest płatny ale bezpieczniejszy. Tu też uważajcie na lekarzy naciągaczy - czasami wmawiają że kobieta musi przejść przez ten zabieg a wcale tak nie jest. Sama się na takiego niestety nacielam. Nadżerkę można leczyć też lekami, co jest najmniej inwazyjnym sposobem, ale najbardziej upierdliwym dla pacjentki - trzeba pamiętać o regularnym przyjmowaniu globulek, smarowaniu kremem czy innych tego typu rzeczach. I jak jakiś lekarz stwierdza ze masz nadżerkę ale nie robi cytologii to jest o d.upe rozbić naciagaczem, niestety są tacy

Gość gość
Skąd się biorą takie nadżerki? Ja mam ponad 30 lat, regularnie się badam i jakoś nigdy tego nie miała.

Gość gość
Ja o tym, że mam nadżerkę dowiedziałam się będąc już w ciąży i jakoś nikt z tego wielkiego halo nie robi. Dodam, że wyniki cytologi, ph pochwy itp mam dobre. Już teraz zgłupiałam jak was czytam. To jest to groźne czy nie? I czy to wskazanie do cc? Nic mi o tym nie mówili. Ale możliwe, że i tak będę miała bo dziecko nie chce się obrócić

Gość gość
Jesli cytologia jest ok to nie jest grozna. Kwestia kontrolowania. I nadzerka nie zagraza ciazy. Ja mialam to krwawienie z niej podczas ciazy bo mi wyjatkowo sie bardzo powiekszyla, ale jak pisalam trzy mc po porodzie nie ma sladu po niej. I nie jest to wskazanie do cc.

Gość gość
A skad sie biora.. Pytalam dwoch lekarzy i powiedzieli ze nie wiadomo. A pojawila mi sie w wieku 16 lat i to jeszcze zanim zaczelam uprawiac seks. Ale mowie kontrola i czasem jakies globulki i jest ok

Gość gość
nadzerka nie jest niebezpieczna w ciazy ale moze krwawic i to moze cie niepokoic ja bym wyleczyla przezd ciaza,moj lekraz mi tak doradzil i tak tez zrobilam nie prawda jest ze ciaza leczy nadzerke,to mit! wazny jest wynik badania cytologii bo czasem kazda zwloka moze doprowadzic do tragedii