Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

U KOBIET Z NADWAGĄ TABLETKI MAJĄ OBNIIŻONA SKUTECZNOŚĆ

Polecane posty

Gość gość

Do takich wniosków doszli naukowcy... Jak wykazały badania przeprowadzone pod kierownictwem dr Holt u kobiet które mają nadwagę lub są otyłe, ryzyko zajścia w ciążę podczas stosowania antykoncepcji doustnej hormonalnej jest wyższe o odpowiednio 60 i 70 % niż u kobiet z prawidłową masą ciała. Wykazano, że wśród 100 kobiet stosujących te metodę 2 do 4, z powodu nadwagi lub otyłości, zajdzie w nieplanowaną ciążę. Nie wiadomo do końca, czemu tak się dzieje. Istnieją trzy teorie tłumaczące to zjawisko: podwyższony podstawowy poziom przemiany materii, tym wyższy im więcej waży dana osoba. Może to wpływać na skrócenie czasu efektywności hormonów. podwyższone stężenie enzymów wątrobowych, co powoduje szybsze usuwanie z krwi hormonów. większa zawartość tkanki tłuszczowej u osób z nadwagą i otyłych. Hormony płciowe, między innymi estrogeny i progesteron obecne w tabletkach antykoncepcyjnych, magazynowane są w tkance tłuszczowej. Im większy procent tkanki tłuszczowej u danej osoby tym większe prawdopodobieństwo, że hormony zamiast być obecne krwi, zostają uwięzione w tkance tłuszczowej. objętość krwi krążącej w u kobiet z nadwagą i otyłych jest większa. metabolizm hormonów steroidowych, jakimi są estrogeny i progesteron jest troszkę inny u kobiet z nadwagą i otyłych. Wszystko to w połączeniu z tym, że współczesne tabletki zawierają 5-cio-krotnie niższe dawki hormonów niż kiedyś, może przyczyniać się do obniżenia skuteczności antykoncepcji hormonalnej u kobiet z nadwagą i otyłych. Rozwiązanie tego problemu nie jest łatwe. Kobiety z nadwagą i otyłe są bardziej podatne na choroby sercowo naczyniowe, a przyjmowanie przez nie tabletek z większą dawką hormonów mogłoby to ryzyko podwyższyć jeszcze bardziej. Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji, oprócz redukcji masy ciała oczywiście, jest zasięgnięcie porady ginekologa, który pomoże rozważyć wszystkie za i przeciw. W razie konieczności natomiast doradzi inną metodę kontroli urodzeń.

Gość gość
Czy któraś z Was usłyszała coś podobnego od lekarza???? Ja mam nadwagę, lecz nie wyglądam bo jestem wysoka, nie mam zwałów tłuszczu itp, jestem po prostu "większa", ale proporcjonalna... lekarz nie pytał mnie o wagę ani nic takiego :/ zapisał mi sylvie 20, biorę je już od paru miesięcy :/ ale wczoraj znalazłam takie info w sieci i troche mnie to przestraszyło :/ :/