Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dopajacie niemowlęta woda gdy są karmione mm i jak często i ile ml

Polecane posty

Gość gość

Czy wodę podgrzewacie czy temperaturę pokojową czy z kranu gotujećie czy niegazowana?

Gość pennyyyy
ja dopajałam herbatką z hippa (ale taka bardziej rozwodniona), temp lekko podgrzana, woda oczywiscie przegotowana. teraz wprowadzamy pokarmy stale a mała nie chce nic pić poza mlekiem :(

Gość gość
My dopajamy woda przegotowana albo herbatka zrobiona z rumianku tego w torebkach. Oczywiscie rozcienczona tez woda przegotowana. A ile wypija, roznie czasami 10 ml a czasami 40ml.

Gość gość
Ja nie dopajałam wogóle do ukońćzenia przez córkę 6 miesiąca. W szpitalu powiedzieli że to konieczne tylko latem w upały lub podczas gorączki. Akurat moja córka nie lubiła wody ani herbatek i chyba zaczęła je tolerować jak skońćzyła 9 miesięcy .

Gość gość
Moja ma 6 miesięcy, od początku dostaje mm, obecnie wprowadziłam jej nowe posiłki i dopiero teraz dostaje owocową herbatkę (susz z torebki) po stałym posiłku. Normalnie wystarcza jej mleko . Do każdego dodatkowego posiłku (za niedługo będą dwa ) będzie dostawać wodę lub herbatkę ale póki niemowle pije tylko mleko ( wszak mieszankę przygotowuje się na wodzie) nie ma potrzeby by dopajać (zdanie mojej pediatry).

Gość gość
A czy mozna dopajac tygodniowego noworodka? Mam dla niego herbatke od 1 tygodnia i czasem wydaje mi sie, ze powinnam go dopajac, gdy np zje butle mleka a 1,5 godziny pozniej znowu szuka jedzenia.

Gość gość
moja nie chciala pić...mleko i koniec. Nie chciałam jej przyzwyczajac do słodkich herbatek, dlatego opcją byla tylko woda. Okolo 8 mca coś jej się odminiło i zaczęła pochłaniać tę wodę..jak już jadła wiele innych rzeczy poza mlekiem. Teraz to tylko woda, jestem zadowolona że choć jednej zdrowej rzeczy jej nauczylam :)

Gość gość
aha, wodę daję taką w temperaturze pokojowej...prosto z butelki. Woda źródlana, nie mineralna, ważne by dla takich maluchów było mało sodu w tej wodzie. (obciąża nerki zdaje się)

Gość gość
Ja daje zywiec nieg. Moja dopajana od pierwszego tyg woda a wlasciwie to chyba w piatej dobie dalam wode. Pije chetnie

Gość gość
ja dopajałam starszą córkę na piersi i młodszą na mm. Z reguły wodą, ale czasem robiłam herbatkę z rumianku czy kupowałam hippa i dosypywałam żeby miało to jakiś smak.

Gość gość
Ta czestoscia jedzenia sie nie przejmuj. I mi kazali dopajac na mm. Dziennie powinno dziecko wypic tyle ile wynosi jeden posilek, oczywiscie nie na raz, zwlaszcza na poczatku nie bedsie ci chcialo pic wszysykiego. Dla przykladu moja mala je po 100 ml, i dwa razy dziennie dostaje herbatki tej hippa po 50 ml. Jak wypije mniej to nic, jak wypije wiecej tez nic sie nie stanie. I moja mala ma 8 tygodni a tez je co 2 godz, glosnym placzem domaga sie butli. Oprocz nocym wtedy ma przerwy ok.5-6 godzin:-) mi lekarka mowila ze przy piersi nie trzeba dopajac przy mm tak, bo zapobiega to zaparciom. Aha i na zmiane podaje herbatke hipp rumiankowa z hippa koperek wloski