Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Naleśniki chyba cos sknocilam

Polecane posty

Gość gość

Wyszly mi sztywne nalesniki

Gość gość
za dużo mąki.... no albo za dużo ciasta wlałaś i są po prostu za grube :)

Gość gość
Dodałaś proszek do pieczenia albo coś gazowanego? Ja dodaję piwo :)

Gość gość
no wlasnie mialam malo mleka wiec dodalam wody co by bylo ich duzo. To nie dosc ze są sztywne to cienkie i twarde ha :D

Gość gość
dodaj wodę gazowaną i mleko nie dodawaj wody zwykłej bo właśnie wtedy wychodzą jak guma

Gość gość
Ja daje szklanke maki i 2szklanki mleka wychodz z 6 sztuk.

Gość gość
proszek do pieczenia do naleśników??? moim zdaniem za dużo mąki, woda na pewno nie zaszkodziła, ja często dolewam. musisz poćwiczyć konsystencję, powinna być rzadka.

Gość gość
1 szkl maki 1 jajko 1 szklanka mleka szczpyta soli i cukru

Gość gość
czekaj może jak wystygną to zrobią się bardziej miękkie, chyba że już wystygły :p

Gość gość
Macie racje, za duzo mąki, ale wiecie mnie to sie wydaje ze tu woda tez zawinia, bo mialam malo mleka wiec wlalam duzo wody, wiecej niz bylo mleka, i mnie sie wydaje ze to tez moglo wplynąc na minus

Gość gość
2 jajka, szklanka mleka, szklanka mąki pszennej, szczypta soli, szczypta cukru Nie maja prawa nie wyjść! Zawsze po wymieszaniu ciasto na co najmniej 15 minut odłożyć by odpoczęło. No i nie można piec na zbyt wielkim ogniu i krótko to się nie upieką a jak będziesz piekła na zbyt małym i długo to się wysuszą jak to chyba zrobiłaś.

Gość gość
Dzieki za rady. Kochane jestescie

Gość gość
👄

Gość gość
ja mam przepis od babci, prababci na pyszne cienkie i puszyste naleśniki;) podzielę się, bo nawet takiemu antytalentowi kulinarnemu jak ja wychodzą za każdym razem. 200g mąki pszennej, 250 ml wody (niekoniecznie gazowanej) 250 ml mleka jajko szczypta soli lub cukru wanilinowego w zależności czy na słodko czy wytrawne mają być no i kapka oleju, na oko łyżka od herbaty to wszystko miksuję, krok drugi: przelewam przez sitko z drobnym i oczkami i odstawiam na jakieś 15 minut. W tym czasie rozgrzewam patelnię, mieszam łyżką ciasto i chochlą nalewam na gorącą patelnię. Zawsze wychodzą, są pyszne i mięciutkie. Piszesz, że za twarde-albo za dużo mąki dodałaś, albo na zbyt małym ogniu smażysz, przez co zbyt długo i robią się takie podeszwy. Próbuj, w końcu znajdziesz swój własny sposób :)

Gość gość
ten co ja przepis dałam to jest akurat na 10 sztuk nalesników-gdybyś wg mojego próbowała to potem policz czy wyszło 10 i będziesz wiedzieć, że jeśli mniej tzn. że robisz za grube itd. powodzenia:)