Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Naleśniki chyba cos sknocilam

Polecane posty

Gość gość

Wyszly mi sztywne nalesniki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
za dużo mąki.... no albo za dużo ciasta wlałaś i są po prostu za grube :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dodałaś proszek do pieczenia albo coś gazowanego? Ja dodaję piwo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no wlasnie mialam malo mleka wiec dodalam wody co by bylo ich duzo. To nie dosc ze są sztywne to cienkie i twarde ha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dodaj wodę gazowaną i mleko nie dodawaj wody zwykłej bo właśnie wtedy wychodzą jak guma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja daje szklanke maki i 2szklanki mleka wychodz z 6 sztuk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
proszek do pieczenia do naleśników??? moim zdaniem za dużo mąki, woda na pewno nie zaszkodziła, ja często dolewam. musisz poćwiczyć konsystencję, powinna być rzadka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1 szkl maki 1 jajko 1 szklanka mleka szczpyta soli i cukru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czekaj może jak wystygną to zrobią się bardziej miękkie, chyba że już wystygły :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Macie racje, za duzo mąki, ale wiecie mnie to sie wydaje ze tu woda tez zawinia, bo mialam malo mleka wiec wlalam duzo wody, wiecej niz bylo mleka, i mnie sie wydaje ze to tez moglo wplynąc na minus

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
2 jajka, szklanka mleka, szklanka mąki pszennej, szczypta soli, szczypta cukru Nie maja prawa nie wyjść! Zawsze po wymieszaniu ciasto na co najmniej 15 minut odłożyć by odpoczęło. No i nie można piec na zbyt wielkim ogniu i krótko to się nie upieką a jak będziesz piekła na zbyt małym i długo to się wysuszą jak to chyba zrobiłaś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki za rady. Kochane jestescie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja mam przepis od babci, prababci na pyszne cienkie i puszyste naleśniki;) podzielę się, bo nawet takiemu antytalentowi kulinarnemu jak ja wychodzą za każdym razem. 200g mąki pszennej, 250 ml wody (niekoniecznie gazowanej) 250 ml mleka jajko szczypta soli lub cukru wanilinowego w zależności czy na słodko czy wytrawne mają być no i kapka oleju, na oko łyżka od herbaty to wszystko miksuję, krok drugi: przelewam przez sitko z drobnym i oczkami i odstawiam na jakieś 15 minut. W tym czasie rozgrzewam patelnię, mieszam łyżką ciasto i chochlą nalewam na gorącą patelnię. Zawsze wychodzą, są pyszne i mięciutkie. Piszesz, że za twarde-albo za dużo mąki dodałaś, albo na zbyt małym ogniu smażysz, przez co zbyt długo i robią się takie podeszwy. Próbuj, w końcu znajdziesz swój własny sposób :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ten co ja przepis dałam to jest akurat na 10 sztuk nalesników-gdybyś wg mojego próbowała to potem policz czy wyszło 10 i będziesz wiedzieć, że jeśli mniej tzn. że robisz za grube itd. powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×