Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

NZCYNIAKI u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

czy jest tu jakaś mama, której dziecko ma naczyniaki ? Jak wygląda leczenie ? I kiedy się je rozpoczyna?

Gość gość
syn ma naczyniaka na posladku. To czerwona plamka, teraz o srednicy okolo 2cm. Pediatra kazala jedynie obserwowac, czy sie nie zmienia niepokojaco. A ze nie zmienia sie, jedynie powieksza lekko(ale wydaje mi sie, ze to powiekszenie wynikajace z faktu, ze przeciez cale dziecko po prostu rosnie), to nic z tym nie robie, choc ostatnio myslalam zeby to pokazac dermatologowi, tak dla swietego spokoju. Chetnie poczytam czy i co jakas mama z podobnymi zmianami robila

Gość ex_debill_konkubina
są rożne z tego, co się orientuję i wszystkie trzeba obserwować - syn miał dwa - płaski na nodze i wypukły (taki o fakturze truskawki) z tyłu głowy, ten na nodze zniknął po ok. pół roku, ten na głowie dopiero teraz się wchłonął już prawie cały (syn ma 5l i 4mies.) - zgodnie z tym, co nam powiedział lekarz; a wcześniej jeszcze był moment, że sie zrobiło to znamię na głowie bardziej czerwone, grubsze i widoczne, ale to podobno też norma przed zejściem

Gość gość
U mnie córka (3 mc) ma i to sporo. Ma z tyłu głowy który znika, na powiece i na czole- też znikają. Są małe. Ale ma jedną jeszcze przy uchu i niestey się powiększa i przy ucisku nie blednie. Lekarz dał nam skieowanie do chirurga dziecięcego. W poniedziałek muszę poszukać jakiegoś i zobaczymy co powie, bo pediatra coś wspominał o usuwaniu ehh..

Gość gość
jakie naczyniaki, czego dokładnie?

Gość gość
to ja autorka - no właśnie my mamy naczyniaka wypukłego na pośladku i inne czerwone płaskie na wargach sromowych. Pediatra dała nam skierowanie na chirurgię onkologiczną i zobaczymy co dalej. Wszyscy mówią, że to się wchłania, ale wiem też że za podaniem propynolu (czy jakoś tak) to te naczyniaki schodzą niemal od razu, z tym że aby podać ten lek trzeba być w szpitalu z dzieckiem przez 8 dni :(

Gość gość
lek to propranolol.Ja bylam w szpitalu 5dni z dzieckiem a leczenie trwalo ok pol roku.

Gość gość
Zajrzyj na bloga "makoweczki.pl". Jedno z dzieci autorki też ma i kiedyś szeroko opisywała ten problem i wszystko co z nim związane.