Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wybrać buty dla 11 miesięcznego dziecka ?

Polecane posty

Gość gość

tak żeby mógł sobie swobodnie chodzić po dworze ...bo w wózku już nie chce siedziec

Gość nasze_pierwsze_buty
Idź do Deichmanna, tam mają takie czerwone, plastikowe miarki do stóp dziecka (można zabrać do domu). Zmierzysz dziecku stopę (dziecko musi stać, mieć na sobie normalnej grubości skarpetkę) i mniej więcej będziesz wiedziała jaki rozmiar butów ma obecnie. Ale to nie wszystko. Poznanie rozmiaru stopy nie jest największym problemem, gorsza jest tęgość stopy, a najgorsza wysokość podpicia. Niektóre dzieci mają szerokie stopy, inne (jak moje) wysokie podpicie, i wielu butów nie założą (chociaż rozmiar na długośc będzie ok). Nie możesz kupować butów za dużych, bo maluch nie będzie umiał w nich chodzić. But musi być miękki i giętki w podeszwie, powinien się kończyć pod kostką.. a najważniejsze to dobre dopasowanie buta w śródstopiu. My wcześnie rozpoczęliśmy rozeznanie w butach, bo właśnie dziecko ma wysokie podpicie i szeroką stopę. Oglądaliśmy buty w różnych sklepach, czytałam opinie w necie. Wybraliśmy Elefanteny z Deichmanna i takich butów szukałam. W końcu udało nam się trafić odpowiedni model, który byłby do kostki, miękki i odpowiedni na sezon styczeń-kwiecień. Jestem bardzo zadowolona z butów (z ceny trochę mniej). Dziecko szybko nauczyło się w nich chodzić.

Gość gość
podpicia?

Gość gość
Podbicie chyba :P też polecam elefanteny. Możesz też odrysowac stopę na kartce w domu i zrobić patyczek, którym dodatkowo sobie jeszcze sprawdzisz później. Piwinnas zmieścić w bucie palec za stopa dziecka. Dla wygody zwroc uwagę czy buty się łatwo i lekko wkładają i czy rzepy są dość długie, choć ja wolę sznurowane

Gość gość
idź do dobrego sklepu obuwniczego gdzei Ci doradzą buty na pierwsze kroki. Ja wzięłam sznurowane, szerokie w palcach, noski lekko do góry, z łatwością zginają się w podeszwie. Zapiętek ładnie trzyma stopę, w środku podeszewa odpowiednio naciskana łuk stopki. Skórzane.

Gość gość
Chyba chodzi o podbicie.

zazdroszczę że twoje maleństwo już chodzi Moja ma skończone 10 mc i ma w wielkim poważaniu nauke chodzenia :-P pozdrawiam

Gość gość
o jej.. nie wiem, jak ja to napisałam.. i to 2 razy... :( masakra.. podbicia miało być.. oczywiście..

Gość gość
Dodam, że moje Elefanteny mają szerokie czubki, lekko skierowane ku górze, żeby łatwiej stąpać i zaokrągloną piętę, żeby łatwo mogło stąpać, obracać się itp.

Gość gość
stópka na kartkę, zaznaczasz palce i piętkę, mierzysz, robisz patyczek na długość:) oszczędzi ci to próbowania różnych rozmiarów:) buciki mają trzymać kostkę sztywno a nie być przed kostkę, min 5mm do 1cm luzu w palcach, sprawdzasz po mc czy nie są za małe, to ważne bo stopa u dzieci rośnie błyskawicznie:) ważne żeby były szerokie w paluszkach i ich nie ściskały:) podeszwa giętka:) jeśli masz kasę olej deichmana czy ccc bo to niewarto... poszukaj bucików profilaktycznych, one są wysokie, zwykle skórzane i jak dobrze poszukasz niewiele droższe od tych z deichmana:) i zwykle mają atesty:) ale zawsze daj dziecku się przejść zanim kupisz:)

Gość gość
słuchajcie ale nie kupujcie dzieciom butów 1 cm większych to bardzo dużo...niestety stopa rośnie i dlatego trzeba się liczyć że taki but wystarczy na 2,3 mce góra....

Gość gość
BZDURA!! Buty nie mają trzymać kostki!!! To jakieś przestarzałe stwierdzenia!! But ma się trzymać w śródstopiu! Poczytaj lepiej... i nie starocie, a nowe zalecenia... A co do zapasu.. to np. buty z Elefantena mają już odpowiedni zapas zrobiony. Czyli jak dziecko np. ma rozmiar 19, to buty 19 mają odpowiedni zapas zrobiony (kilka mm).

Gość gość
Żadnych butów profilowanych nie kupuj!!! Matko, skąd się takie idiotki biorą?? Jeśli dziecko ma zdrowe stopy, to nie powinno nosić butów sztywnych, profilowanych.. but ma być do kostki, giętki, szerokie noski. A nie jak kiedyś.. sztywny jak but narciarski. Poczytaj sobie kobieto opinie Pawła Zawitkowskiego, a nie tutaj jakieś przestarzałe opinie piszesz.

Gość mamadwóchdziewczynek
Ja polecam mierzyć na nóżkę, orientacyjnie możesz odrysować nóżki i dodać około cm i takiej wkładki szukać, ale mierzyć koniecznie trzeba. A jakie butki musisz sama zobaczyć w jakich będzie swobodnie chodzić. Ja starszej córce od początku kupowałam Bartki, mała pierwsze miała Ecco. Myślę, że nie tak ważna jest marka co parametry buta - opinie są różne, ale ja polecam miękkie, z elastyczną podeszwą, skórzane.

Gość gość
to że buty maja trzymać kostkę wiem od ortopedy a wiesz dlaczego??? bo byłam taka mądra jak ty na nowe zalecenia i teraz mały ma problem bo zaczął wcześniej chodzić i okazało się że te buciki sklepowe nie wystarczają... ale co się będę kłócić... w końcu kafe jest nieomylna:P co tam ortopeda:P buty mają trzymać kostkę po to aby nie doszło do skrzywienia stawu i po to aby dziecko sobie krzywdy nie zrobiło i nie wykrzywiło sobie jej... dorosły czasem źle stanie i stopa mu się wykrzywi a co dopiero taki maluch...

Gość gość
aaa... i jest różnica między butami profilaktycznymi a profilowanymi ale to trzeba wiedzieć kochana:P

Gość gość
to, że Twoje dziecko miało problemy ze stopami, nie znaczy, że jej ma... But ma się trzymać w śródstopiu.. to śródstopie odpowiada za prawidłowe ułożenie stopy.. za jej "trzymanie" itp, a nie kostka!! Ortopeda.. Ci to gadają różnie.. i jeśli już, to po zbadaniu dziecka. Więc autorko.. kup miękkie, dopasowane w śródstopiu buty, zapas z przodu ok 5cm na wkładce. I koniecznie mierz w sklepie buty, nigdy nie kupuj bez mierzenia!!!

Gość gość
moje dziecko nie ma problemu ze stopami bo stópki ma ok ale z kostką, bo zaczął wcześnie chodzić, but nie trzymał kostki i zaczęła się wykrzywiać... ale lepiej trzymac kciuki że będzie ok niż kupić porządne buty...

Gość gość
nie w bucie narciarskim... tobie się wydaje że jak bucik jest wysoki to od razu ortopedyczny... w życiu nie kupiłabym 11mc dziecku buta przed kostkę... but powinien trzymać kostkę ale jednocześnie nie krępować ruchów przód tył jesli chodzi o zginanie ale zapobiegać wykrzywianiu kostki na boki... a zresztą... co mnie to...

Gość gość
Kobieto co ty chrzanisz,wlas bm ie stopa,kosta ma miec mozliwosc ruchu,but ma nie byc usztywniany w kostce,bo wlasnie stawy maja pracowac by dziecko nauczylo sie prawidlowo chodzic. Podczas chodzenia,tak wczesnego pracuja wszystkie stawy i nie mozna ich blokowac! Poczytaj nawet zawitkowskiego,mozesz sie go nawet spytac na forum eksperckim gazety,dlaczego tak jest. Kazesz rodzicowm kupowac buty profilaktycznie a wtym przypadku moga zdzialac wiecej szkody niz to warte. To tak samo jak szerokie pieluchowanie na.zapas.... dziecko ma.sie nauczyc chodzic swobodnie a nie na szczudlach.

Gość gość
But dla dziecka wg dzisiejszych norm w Europie: - NIE JEST za kostkę, nie usztywnia stawu w kostce!!! - ma szeroki nosek by palce poruszały sie swobodnie, podniesiony ku górze by łatwiej bylo chodzić - dobrze przylega do podeszwy dziecka od doła, czyli w środku ma dobry profil podeszwy

Gość gość
od dołu, nie od doła

Gość gość
Dobrze, że jest ktoś, kto uważa tak, jak ja.., że but powinien być miękki, elastyczny, a zapiętek (jeśli jest) ma "pracować".. Te moje elefanteny to są takie "przed kostkę_do kostki", nie wiem, jak to nazwać, ale na obecną porę roku ok i pasowały na nogę dziecka z wysokim podbiciem. Więc my jesteśmy bardzo zadowoleni, a dziecko, które niedawno nauczyło się chodzić, nie ma zbyt ograniczonych ruchów. http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/dzieciece/buty-dzieciece/00006001150336/p%C3%B3%C5%82buty*dzieci%C4%99ce.prod?r=5&c=3&filter_size=212@20&orderby=topseller&st=PRODUCT&filter_cat=dzieciece/buty-dzieciece

Gość Gosia Liszki
Mój synek jak miał 10 miesięcy miał długość stopy 12 cm. Mając roczek buty Gucie rozmiar 22 (13 cm stopa). Kolejne buty 14 miesięcy rozmiar 23 (stopa 14 cm ) a następne mając 16 miesięcy rozmiar 24 ( stopa 14,5 cm). Obecnie ma 18 miesięcy i planuję kupić rozmiar 25 kolejne Gucie (stopa 15 cm). Zimowe buty kupiłam we wrześniu jak miał 15 miesięcy (Bartki rozmiar 25) o dwa numery większe od letnich. Zima jest długa a Tomusiowi co 2 miesiące kupuję o rozmiar większe Buty. Tomuś jest dużym chłopcem jak miał roczek ważył 12 kg i miał 80 cm. Mój mąż ma 48 rozmiar buta i 195 cm. Dzieci jak dorosną mają o 2 numery większe stopy niż rodzice.