Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

torbiel.

Polecane posty

Gość gość

witam. otóż wczoraj byłam u ginekologa i dowiedziałam się,że mam torbiel wielkości orzecha na przedniej ściance pochwy, ogólnie poszłam aby ginekolog przepisał mi tabletki antykoncepcyjne. oczywiście mi przepisała (artiza) i kazała zwrócić się do urologa, żeby on postanowił co dalej, ale jeśli on wyśle mnie do ginekologa to powiedziała, że przyjmie mnie na oddział. Bardzo się boję, bo naczytałam się w internecie , że może to być nowotwór normalny nie groźny , ale też złośliwy, mam 17 lat i sie bardzo stresuję, do urologa mogę iść dopiero za około 7 dni ponieważ dziśp owinnam dostać okres.. I pytanie - czy torbiel może się wchłonąć po zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych? jeśli nie to jaki zabieg będą wykonywać i co będą i jak robić. Proszę o odpowiedź..

Gość gość
Raczej nie wchłonie się po tabletkach. Jakby torbiel była na jajniku to byłaby szansa, że się wchłonie. Torbiel jajnika może być z niepękniętego pęcherzyka, a ta twoja powstała z czegoś innego.

Gość gość
A jak ta torbiel wygląda? Co widać na USG? Jest coś w niej niepokojącego?

Gość gość
Może będą ci tylko ściągać płyn, a może wytną. To zależy. Mogą też pobrać trochę żeby sprawdzić czy nie jest rakowe i później zdecydować jak będą ciąć.

Gość gość
ogólnie widać go gołym okiem, kiedy ginekolog tylko spojrzała powiedziała, że mam torbiel wielkości orzecha. powiedziała ogólnie że nie jest groźny.

Gość gość
może skonsultuj się z innym lekarzem bo na oko to chłop w szpitalu umarł. nie podoba mi się ta twoja doktor. ja też miałam kiedyś panią ginekolog co mi chciała wypalać nieistniejącą nadżerkę bo na oko widzi ze jest taka wielka

Gość gość
może ja to źle napisałam. jest bardzo szanowanym ginekologiem, da się z nią ugadać .. ja po prostu tylko to tak napisałam jaby robiła to na odwal się

Gość gość
hmmm, powiem tak, pierwsze słyszę żeby zrobiła się torbiel w pochwie czy na ściance pochwy. ale skoro odsyła cię do urologa to może masz torbiel pęcherza i jest ona wyczuwalana przez sciankę pochwy. torbiele z reguły robią się w lub na jajnikach , a mięśniaki czy polipy w macicy , ale mogą też być torbiele pęcherza , nerek , piersi itp. jeśli jest to torbiel na jajniku to tak , można ją wyleczyć lekami hormonalnymi , jeśli gdzie indziej to nie.

Gość gość
torbiel na ściance pochwy? też pierwszy raz słysze o czymś takim , może źle zrozumiałaś lekarkę.

Gość gość
Dobrze zrozumiała. Ja też miałam torbiel w pochwie, tyle, że na innej ściance. Prawdopodobnie powstała od stanu zapalnego.

Gość gość
Pełno takich tematów było na kafeterii, ale nie chcą się wklejać, bo, że niby SPAM. :(