Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

guz piersi 3,5cm

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moja mama wczorajszego dnia dowiedziala sie ze ma guza w piersi o srednicy 3,5cm, bardzo nas to przerazilo, ale intryguje mnie jedna sprawa, a mianowicie - dlaczego na niektorych portalach czytam, ze guz raka piersi nie urosnie do 8 lat wiecej niz 1cm srednicy, a na innych portalach czytam o tym, ze 3,5cm w rok to naturalna i normalna sprawa. Mama regularnie raz w roku chodzila na kontrolne badania wiec rok temu jeszcze nic u niej nie wykryto. Wiem, ze musimy poczekac na ostateczne wyniki USG, ale juz w tym momencie chcialbym sie upewnic, ze guz o srednicy 3,5cm, ktory urosl w rok to po prostu nie jest rak, z tym ze inne artykuly na innych stronach internetowych pisza o czyms calkiem innym...

Gość gość
Jak rośnie tak szybko to zły znak. Trzeba będzie wyciąć.

Gość gość
Zwykle jest tak, że jak jest złośliwy to szybko rośnie, ale są wyjątki od tego. Dobrze, że się zbadała, bo może uda się bez problemu wyciąć paskudztwo w całości.

Gość gość
http://portal.abczdrowie.pl/objawy-raka-piers Objawy raka piersi Niepokój powinny wywołać przede wszystkim guzy: szybko powiększające się, którym towarzyszy powiększenie węzłów chłonnych pachy, którym towarzyszą zmiany w wyglądzie lub kształcie piersi, które umiejscowione są w tkance piersi przyśrodkowo (tzn. w kierunku mostka); zmiany łagodne zwykle obejmują górny, boczny kwadrant piersi, ale nie jest to regułą, gdyż tam też może rozwijać się nowotwór piersi.

Gość gość
Trudno cos ci powiedziec przez internet nawet znajac sie na medycynie. Ogolnie zasada jest taka, ze jak guzek jest miekki i troche ruchomy to jest bardzo duze prawdopodobienstwo, ze jest niezlosliwy, gruczolak czy wlokniak czy inne takie tam.

Gość gość
Guz mógł być wcześniej, ale np. nie został zauważony, dobrze rozpoznany podczas badania. Czasem tak się zdarza.

Gość gość
Rak może rosnąć nie przez rok, ale nawet w kilka miesięcy. Jednak trzeba być dobrej myśli. Guzek duży, ale nie musi być rakiem, a nawet jeśli to może udać się go wyleczyć. Nie jest powiedziane, że nie. Czasem mały guzek okazuje się gorszy od dużego.

Gość gość
mój ojciec miał guzka i okazało się że to tłuszczak dziwnie się czuł gdy musiał łazić po tych babskich badaniach: usg, potem biopsja trudno wyrokować co do twojej mamy, jeśli w porę usuną będzie dobrze zawsze może się okazać że to tylko jakieś włókniaki albo torbiele

Gość gość
Na wp był artykuł "Polscy lekarze ostrzegają przed agresywną odmianą raka"

Gość bylyguzek
ale skoro dowiedziala sie, ze ma 3,5 cm to zapewne przez USG to lekarz nie ocenil wstepnie, czy wyglada na zlosliwy czy lagodny? czy nie ma nic na wezlach? ja jak poszlam do lekarza profilaktycznie wykryl mi guzka 1,8 cm i od razu powiedzial, ze wygladda na lagodny, ze wezly czyste, ale oczywiscie zrobia biopsje, i nastepnie mi go usuneli.

Gość gość
no właśnie , pytanie zasadnicze w jaki sposób ten guz został wykryty, bo jesli było to usg to radiolog już powinien dużo wiedzieć jakiego rodzaju to guz . a to że szybko urósł to nie znaczy że musi być złośliwy. szybko rosną też torbiele , wiem z autopsji . mnie torbiel urosła 2 cm w przeciągu 8 msc. ale zrobiono punkcję , sciągnieto płyn , pobrano wycinek i jest ok. nie było w tym żadnych komórek rakowych.

Gość gość
Czasem jak się konkretnie nie pyta to lekarz nic nie powie. Zakłada, że może chce się nie wiedzieć.