Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

do pracujacych mam czy bierzecie czesto l4 na dziecki i

Polecane posty

Gość gość
ZAUWAŻYŁAM TAKĄ JEDNĄ ZASADĘ: jeżeli twoje stanowisko pracy jest mało ważne, to znaczy, że jak cię zwolnią, a potem szybko znajdą na twoje miejsce kogoś innego, to tam jest terror, masz pracować jeżeli źle się czujesz, dziecko zachorowało itp. a jeżeli przynosisz firmie duży zysk i gdybyś odeszła to firma na pewno by na tym ucierpiała, to w przypadku gdy masz dwójkę, a nawet trójkę dzieci jedno zachoruje, to ty idziesz na urlop lub zwolnienie 2 dni, a 3 dni mąż i nie ma gadania, że małżonek nie może, bo jak zarabiasz dobre pieniądze to mąż jest zmuszony do pójścia na urlop, bo ty dobrze zarabiasz. W pracy też na to krzywo nie patrzą, bo tobie wolno, bo są takie sytuacje, że dziecko Ci zachorowało i oni to rozumieją, szacunek i zrozumienie. Z drugiej strony też musisz pokazać, że tobie zależy na pracy, możesz np. chodzić po pół dnia, mąż jest z dzieckiem do rana, ty idziesz na popołudnie itp.i wtedy obie strony są zadowolone. Jak nie lubisz swojej pracy to często się wtedy chodzi na zwolnienie. A co do mnie, ja mogę chodzić kiedy chcę, ale w przeciągu 6 ostatnich m-cy byłam tylko 2 dni na urlopie z powodu choroby dzieci, mąż był wtedy na urlopie a ja po nim właśnie te 2 dni, mam dwójkę małych dzieci, pracuję na pełny etat i jeszcze wyjeżdżam w delegacje. A co ciekawe, w tej samej firmie moja koleżanka prowadzi biuro i na niestety musi przychodzić do pracy kiedy jest chora, bo dla niej nie ma taryfy ulgowej, tak jak dla specjalistów :) Pracowałam jako asystentka zarządu, wiem jak komentują szefowie zwolnienia, urlopy, wiem komu wolno a komu nie :)

Gość gość
Cieszcie sie ze macie te roczne macierzynskie i L4 na dziecko ... choc juz czytalam opinie ze te 60 dni to za malo :O ... Ja mieszkam za granica i u nas nie ma nawet czegos takiego jak L4 na dziecko... gdybym pediatrze powiedziala to chyba by mi sie w twarz rozesmiala. Jedyny wyjatek to w wypadku gdy dziecko w szpitalu lezy, wtedy mozna dostac kilka dni opieki. Jak dziecko jest chore to sie bierze opiekunke albo urlop i nie ma narzekania. Na szczescie przedzkola i szkoly sa wyrozumiale i dziecko chore moze do przedszkola / szkoly chodzic, pod warunkiem ze nie ma goraczki

Gość gość
upup

Gość gość
Co za glupoty chorego dziecka nie daje sie do placowek bo zaraza inne dzieci. Zreszta w zlobku mojego dziecka dzwonia od razu jak cos sie dzieje i nakazuja odebrac dziecko np. Jak ma biegunke. Niestety i trzeba wtedy brac zwolnienia. Ja wiem jedno, w poprzedniej pracy poswiecalam sie kosztem rodziny i zdrowia - zero zwolnien, chodzilam chora do pracy a wlasne dziecko z goraczka podrzucalam ciotkom byle tylko szef byl zadowolony i firma nie tracila i co - dostalam wypowiedzenie dlatego teraz mowie - rodzina i zdrowie na pierwszym miejscu.