Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Menu 3 latka co polecacie?

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie. Ile je i co?

Gość gość
Wszystko to co my, mniej wiecej 2x w tyg. Kasza, 3xryby, 2x danie bez miesa, dużo warzyw i owoców. Na śniadanie i kolacje kanapki, owsianka, wędzone ryby, bialy ser i jajka. W ciągu dnia czesto robie budyń, ciasteczka czy koktajl. Nie daje grzybów leśnych, staram sie nie dawac lub dawac w małych ilościach żółty ser, pizze nawet domową, slodycze i soki z kartonow.

Gość gość
Mogę powiedzieć co mój poleca ostatnio: naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z konfiturami, naleśniki ruskie, naleśniki z syropem klonowym, ryby (pieczone, wędzone, smażone), zupę pomidorową i krupnik, suchy pieczywo z masłem, makaron bez dodatków, kasza gryczana solo albo z serem żółtym, mleko bez dodatków, pomarańcze, mandarynki. Koniec menu, od dwóch miesięcy nic innego nie ruszy... Naleśniki mi uszami wychodzą, bo ciężko zrobić porcję na dwa naleśniki a nie chcę wylewać ciasta za każdym razem...

Gość gość
a ile razy dziennie jedza wasze dzieci. Bo mój mniej więcej. ok 9 sniadanie jakas kanapka potem już nic i ok 13 obiad to co my. Potem czasem jakis owoc, kisiel, i o 19 kolacja czy nie je za mało. Więcej i tak mu nie wcisnę.

3-letniemu dziecku można podawać to co Wy jecie. Mało tego, 2-latkowi również tyle, że ogranicza się smażenie i nie podaje grzybów.

Gość gość
Wszystko to co wy z wyłączeniem grzybów leśnych (pieczarek w niewielkich ilościach może próbować). Moja na śniadania uwielbia kanapki z wszelkiego rodzaju pastami (najlepiej rybnymi, bo ogólnie jest rybożerna, aż się śmiejemy, że w poprzednim życiu chyba jakimś pelikanem była :D) i omlety na słodko (z dżemem, musem owocowym, owocami w kawałkach). Na kolację najczęściej prosi o twarożek, lane kluski na mleku, pierogi ruskie, lubi też sałatki na bazie makaronu. A obiad to co jest zrobione, nigdy nie była specjalnie wybredna (nie przepada tylko za kaszą gryczaną, kalafiorem, rosołem i wątróbką solo - ale wątróbkę w paście na chleb je aż się uszy trzęsą).

Gość gość
Mój owszem, może jeść to co my ale chyba autorce chodzi o to co może pasować trzylatkowi :) Nie wiadomo co, ja niby wszystko mogę a buraczków zasmażanych czy marchewki z groszkiem nie tknę, tak samo jak mleka, a on to uwielbia, albo nie chce jeść pomidorów (surowych, na ciepło jeszcze wsunie) którymi zajada się mój mąż... Staram się żeby jadł 5 posiłków dziennie, czasem ten posiłek to pół jabłka, albo pół kromki z masłem czy dosłownie jeden mały ziemniak z tycim kawałeczkiem ryby, a czasami zjada rano ok. 200 ml mleka z muesli (dorzuca po odrobinie albo wyjada suche i popija mlekiem, koniecznie muszę osobno dawać), na drugie śniadanie- pomarańcza i pół banana, na obiad- spaghetti z tuńczykiem, ok. 5 łyżek sosu i tyle samo makaronu, na podwieczorek- drożdżówka i mleko, na kolację- dwie kromki z szynką... Loteria totalna, tylko kilka dań to pewniaki.

Gość gość
Moja za śniadaniami nie przepada, ale jeśli już to najchętniej by jadła kaszę manną (prawie cała miseczka jak dla dorosłego). Potem koło 12 zazwyczaj je zupę, choć ostatnio coś jej się odmieniło i nie chce (zazwyczaj zjadała pół miseczki). Popołudniu na obiad je prawie zawsze to co my, ale najchętniej różne kasze, ryż, makaron (również wszystko na sucho bez sosu wyjada w sporej ilości). Lubi podudzia z kurczaka, pulpety i uwielbia ryby pod każdą postacią. Z warzyw chętnie je brokuły, kukurydzę, marchewkę z groszkiem a uwielbia buraczki i mizerię. Aha... o kompot się dopomina codziennie, więc jej zawsze robię. Na kolację najczęściej kanapki z wędliną, ewentualnie twarożkiem, sera żółtego nie zje). Czasem kasza manna albo naleśniki, różnie. Jeśli chodzi o ilość to ostatnio zjadła np. na obiad 3 pulpety w sosie koperkowym a innym razem 2 duże placki ziemniaczane. A naleśniki to też koło 2-3 zje.

Gość gość
wszystko jak juz ktos napisał czyli cały syf zupki chińskie,paczkowane sosy,magi,vegety itd itd :D potem dzieci nadpobudliwe,z alergiami :D a jeśli chodzi o sensowna odpowiedź to co mam wyliczać dziecku ile ma ziemniaków na talerzu czy plasterków ogórka ? bo komuś to potrzebne bo sam nie wie ile dać zjeść swojemu dziecku- żenada !

Gość gość
Jak często jedzą wasze pociechy?