Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tabletki anty a biegunka

Polecane posty

Gość gość

Witam, biorę tabletki od 10 lutego, codziennie o 20 , dzisiaj wzięłam o 20:20 i o 20:40 dostałam biegunki był to luźny stolec. nic " twardego" nie było ale byłam w toalecie z 10 minut i już po wszystkim, czy muszę brać dodatkową tabletkę bądz czy muszę stosować dodatkowe zabezpieczenie?

Gość gość
Wszystko masz w ulotce... biegunka w czasie krótszym niż 4 godziny od przyjęcia piguki stanowi ryzyko, bo pigulka nie zdazyla sie wchlonac. Wiec albo przyjmujesz kolejna, albo przez tydzień dodatkowo zabezpieczasz sie gumka

Gość gość
Potrafię czytać ulotkę :) jednakże w ulotce którą czytałam skrupulatnie nie ma informacji o tym jak powinnam dalej stosowac tabletki jeśli w dniu dzisiejszym wezmę 2 tabletki . Jest też jeszcze jeden szczegół, w ulotce jest informacja o ostrej biegunce, czy 5 minutowy pobyt w toalecie zalicza się do ostrej biegunki?

Gość gość
Skąd mam wiedzieć jak mocno sie wypróżniłaś, skoro sama nie potrafisz tego określić..? Ryzyko jest trudne do precyzyjnego wyliczenia. A co zrobić skoro przyjęli sie kolejną pigulke tego samego dnia? cykl zakończymy dzien wcześniej,

Gość gość
Co to za pigulki? Jednofazowe?

Gość gość
Dwufazowe, tabletki Teenia. Wypróżnienie nie było dość mocne dwa skurcze brzucha luźny stolec 5 minut w łazience więc nie wiem czy to zakłóca w jakikolwiek sposób :) Ale dzieuję za odpowiedź :)

Gość gość
Dwufazowe? Czy nie pomylilas z dwuskladnikowymi? ;) jednofazowe to te, które maja taka sama ilosc hormonów w każdej pigulce, trójfazowe to te 28 dniowe, z rozna ilością hormonów w 3 fazach, z których ostatnia to 7 pigulek placebo, sluzacych tylko do tego by nie przegapić rozpoczęcia kolejnego blistra po 7 dniach przerwy. Pytam o to, bo postepowanie w takich sytuacjach jak Twoja bywa rozna od dnia cyklu, w którym sie pigułkę pominelo ( zwymiotowało lub...ten tego) ;)

Gość gość
Z ulotki ;) Zalecenia w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych. W przypadku wystąpienia ciężkich zaburzeń żołądkowo-jelitowych (np. wymioty i biegunka), wchłanianie preparatu może nie być całkowite i należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne. W razie wystąpienia wymiotów w ciągu 3-4 h po przyjęciu tabletki, należy natychmiast przyjąć nową (dodatkową) tabletkę. Jeżeli jest to możliwe, nową tabletkę należy przyjąć przed upływem 12 h od zwykłej pory przyjęcia tabletki. Jeżeli upłynie więcej niż 12 h, należy zastosować zalecenia dotyczące pominięcia tabletki. Jeżeli kobieta nie chce zmieniać dotychczasowego schematu stosowania tabletek, powinna przyjąć dodatkową(-e) tabletkę(-i) z innego opakowania

Gość gość
Z powyższego by wynikalo, ze pigulka wzięta 20 minut przed biegunka wg producenta nie zdazyla dotrzec jeszcze do jelit, czyli.. nic nie musisz robic. Ewentualnie do końca blistra w razie czego dodatkowo stosujecie gumki i po kłopocie