Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze i jestem glupia

Czy sa tu osoby znajace dobrze jezyk angielski?

Polecane posty

Nie chce mi sie przegladac stronek z gramatyka j. angielskiego i szukac odpowiedzi na swoje pytanie. Dlatego chce zapytac tutaj. I mozecie mnie wyzywac od glupich itd, mam to gdzies, ale prosze osoby normalnej i wyrozumialej by mi cos wyjasnila. Jaka jest roznica miedzy powiedzeniem przykladowo '' wczoraj spalam'' w sensie ''I was sleeping yesterday'' od '' I slept yesterday''? Dziekuje z gory

Gość gość
nie ma, dlategu TU pisza a nie na angielskich forach :)

Gość gość
zreszta po polsku tez pisza z bledami.

licze na to ze jednak sa skoro wiekszosc tu pracuje w Anglii to moze ktos zna jezyk na tyle, ze sie orientuje. Prosze o odpowiedzi w temacie, a nie glupie komentarze. Nie wiesz to nie pisz.

Gość gość
moze i jestem glupia mowi sie s********j c***u, jestem niewyspana. jutro ci dam za polowe stawki.

Gość gość
I slept yesterday'' jest bardziej poprawne gramatycznie

Gość gość
Roznica jest taka, ze jeden czas jest dokonany, wypowiadasz sie o czyms, co ZROBILAS, np. "I slept all day yesterday" czyli, ze caly dzien wczoraj przespalas. Gdy uzywasz czasu "I was sleeping yesterday" to opisujesz cos, co ROBILAS, jest to raczej opis sytuacji, np. "I was sleeping yesterday when the phone rang" (spalam wczoraj gdy zadzwonil telefon)

Gość gość
kiedy uzywac I was thinking and I thought slysze jedno i drugie ze strony Anglikow ale nie za bardzo chwytam roznice

no wlasnie ja tez nie chwytam tej roznicy. Czyli jesli chce powiedziec ''myslalam o tobie o 2 godz'' to powinno byc '' I thought about you at 2 pm''? Tak? Ale jesli chcialabym powiedziec ''myslalam o tobie o 2 godzi i przyszla moja siostra'' to powinno byc '' I was thinking about you when came my sister'' Dobrze mysle czy nie?

mam jeszcze jedno pytanie, wiec jak odezwie sie ta osoba co zna jezyk to bede wdzieczna za pomoc

past continuous jak chcesz podkreślić, że czynność trwała, została przerwana, albo mogła być przerwana

Gość nie autorka
jak powiedziec po ang: 1)rozlozyc na raty 2) gdybym o tym wiedziala to nie byloby problemu 3) olewac kogos

ale mogę się mylić, dopiero teraz spojrzałam na dział, na pewno ktoś będzie lepiej wiedział, no bo ja w Anglii nie mieszkam;)

ale ja nie chce porad typu past continuos bo to moge sobie wyszperac w necie. Bez urazy oczywiscie;) Mi chodzi o proste przyklady i proste zastosowanie.

Kolejnym moim pytaniem jest jak powiedziec '' czy widziales/as" czyli ''did you see'' czy ''have you seen''. I jak powiedziec np. ''widzialam go'' czy '' I seen him'' czy '' I saw him'' Dziekuje z gory:)

Gość gość
"I was thinking of you" znaczy myslalam o tobie, a "I thought of you" znaczy "pomyslalam o tobie". Uzywa sie w zasadzie tak samo jak w jezyku polskim. Jesli chodzi o myslenie o kims akurat o godzinie drugiej, to zalezy co, chcecie powiedziec: "I was thinking of you at 2 pm" - myslalam o tobie o 14:00 (troche bez sensu, bo dlaczego ktos myslal o kims akurat o tej okreslonej godzinie i czy rozmyslania trwaly tylko 1 minute do 14:01?) "I thought of you at 2 pm" - pomyslalam o tobie o 14:00 (gramatycznie ma sens, choc automatycznie bysmy zapytali, dlaczego akurat o 2?)

czyli I was thinking odnosi sie do ''myslalam'' tak? Np. jesli chce powiedziec '' myslalam ze tak trzeba zrobic'' to bedzie I was czy I thought?

I jesi chce powiedziec myslalam o tobie, ot tak po prostu to tez jak? Pytam o to jak sie wyslowic dokladnie w j. angielskim a nie czy zdanie przykladowe maja sens. Przepraszam, ale szukam kogos kto zna biegle angielski i mi to wytlumaczy jasno i klarownie.

Gość gość
"Did you see" lub "Have you seen" znowu zalezy od sytuacji. Jesli chcesz zapytac czy widzialas kogos np, wczoraj, bo np. mialas taki zamiar to zapytasz "Did you see Mark yesterday?". Tak samo jak gdy mowie "I saw Mark yesterday" to znaczy, ze sie wczoraj spotkalismy, po prostu opisuje co robilam. Jesli pytasz "Have you seen" to pytamy jakby "Czy widzialas juz...", czyli np. Mark strzelil sobie nowa fryzure i ktos sie ciebie pyta czy go juz widzialas. Albo np. w kinie puszczaja nowy film i tez ktos sie ciebie pyta czy juz go ogladalas. Dlatego zawsze mowimy "Have you seen The Godfather?", "Have you read this book?", "Have you spoken to your boss about the schedule?", "Have you been to Africa?" itd.

Gość gość
Nie moge pisac po angielsku, kafe zaczela blokowac jako spam :( Myslalam, ze to byla wlasciwa rzecz do zrobienia to bedzie I thought. Natomiast raczej o kims myslalas niz pomyslalas (chyba ze o kims pomyslals, bo np. ktos szedl w podobnym kapeluszu)

dziekuj***ardzo:) to mi naprawde wiele rozjasnilo. czyli jak chce zapytac czy widziales ten film to zapytam Have you seen, tak? W ogole bardzo mi pomoglas/les i jestem wdzieczna:) Tylko jeszcze pare pytan mam, moge?

Gość gość
nie rozumiem dlaczego tutaj szukasz korepetycji z anglielskiego. a pisza ci w wiekszosci glupoty tutaj. moze zapisz sie gdzies na lekcje, albo poczytaj w necie kiedy jakiego czasu sie uzywa. tutaj tego nie zrobisz. nie mozna jednoznacznie okreslic, ze past continuous uzywa sie zawsze tylko w takich czy takich przypadkach. to wyklad dlugi, a watpie, zeby komus sie chcialo tutaj za ciebie odrabiac prace domowa.

pracy domowej tutaj nie odrobiam, bo takowa odrobialam z jezyka rosyjskiego a nie angielskiego, ktory wtedy kulal w polskim szkolnictwie, a przynajmniej w mojej szkole. Takze wybacz, ale chcialam sie tylko dowiedziec czy dobrze uzywam czasow czy nie, bo jestem osoba, ktora nie lubi mowic w obcym jezyku popelniajac bledy. Znam osoby mowiace I speak with him yesterday ale wiem, ze to nie pasuje. Jednak takie osoby maja wiecej pewnosci siebie w mowieniu po angielsku niz ja, ktora stara sie mowic poprawnie. Jednak dziekuje za twoja opinie, bo chyba lepiej bym zapytala anglika i nie narazala sie na glupie komentarze.

a co do czytania w internecie to nie chce mi sie, bo przerobilam wiele stronek, a na swoje konkretne pytania odpowiedzi nie uzyskalam. Moze jak mam w nicku jestem glupia, ale wole miec wytlumaczone w praktyce gdy pytam o konkret, a nie na podstawie szeregu formulek. Taka juz mam ta pusta glowe, ze bardziej wchlania wiedze praktyczna od tej ksiazkowej:)

Gość gość
Tak, jesli chodzi o film gdy ktos sie pyta czy go ogladalas to "Have you seen". Chyba ze np zaplanowalas sobie wczoraj ogladanie filmu, to wtedy mozna sie zapytac "obejrzalas ten film?" wtedy bedzie did you see.

Gość gość
ale tutaj glupoty c***isza. pierwszy raz tu jestes? nie wiesz jacy ludzie na kafe sa? a jak nie chcesz mowic z bledami, to pojdz na lekcje? dlaczego tak trudno polakom wydac te pare funtow na kurs angielskiego??? sa fajne stronki, na ktorych czasy sa wytlumaczone jak krowie na mieszy, z przykladami, cwiczeniami, ktore mozesz wykonac online i system za ciebie sprawdzi. czego chciec wiecej? masz problem z odroznieniem czasow, ich zastosowaniem, to wybierasz cwiczenia z tymi czasami wymieszanymi i jedziesz :) przyklad takiej strony to chociazby stara poczciwa www.ang.pl

Gość gość
Nie pisze glupot, autorko, staram sie wytlumaczyc najlepiej jak umiem. To prawda, nie wszystko da sie przetlumaczyc na polski, bo Brytyjczycy uzywaja innych skladni. Najlepiej ogladac tv i filmy po angielsku az zaczniesz "czuc" jezyk. Serdecznie pozdrawiam :)

Gość gość
Have you.. jest czasem teraźniejszym dokonanym, wiec używamy go jeśli ma typ związek z teraźniejszościa, np have you seen this film ma w podtekście czy go widziałas, bo jeśli tak to masz na jego temat opinie i możemy pogadac (czyli konsekwencja dla teraźniejszości). Did you see it jest pytaniem po prostu o to co robilas danego dnia/roku/ o danej godzinie. Nie sugeruje związku z teraźniejszością.