Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kefiry, jogurty a pH

Polecane posty

Gość gość

Czy domowymi sposobami, czyli kefirki, jogurty da się obniżyć pH w pochwie. Mam za wysokie. Nie chcę się kosztowac na jakieś drogie leki. Znacie te metody, czytam, że nie wystarczy pić kefiry ale się nimi tam na dole smarować albo wkładac tampon nasączony kefirem do środka.

Gość gość
kefiry, jogurty zawierają szczepy bakterii pochodzenia spożywczego a nie ludzkiego i nie ma pewności czy pomogą. Poza tym, ja sama głupio bym się czuła, mając między nogami....Po prostu kup sobie invag dopochwowy, zastosuj przez 7 dni, kupisz za ok. 25 zł, pomoże ci skutecznie obniżyć to pH bo zawiera szczepy bakterii które są najlepiej dopasowane do flory Polek - pisałam kiedyś pracę o probiotykach na studiach i wiem jak to jest.

Gość gość
Jeżeli zależy Ci na najtańszym rozwiązaniu to kup sobie provag żel, jedno opakowanie starcza mi na ponad dwa miesiące codziennego smarowania, ostatnio płaciłam za niego 18 złotych. Żel zakwasza środowisko okolic intymnych i chroni przed bakteriami oraz grzybami. Pomysł z kefirem nie jest dobry, zawarte w nim szczepy bakterii mlekowych nie są ludzkie.

Gość Gośka26
Zdecydowanie powinnaś jeść kefiry i jogurty bo zawierają żywe szczepy bakterii fermentacji mlekowej, podobnie jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona. Jednak aby przywrócić naturalne pH pochwy powinnaś sięgnąć po probiotyki np. dopochwowy lactovaginal, zakładając go przez 7 dni odbudujesz mikroflorę która wydzielając metabolity - kwas mlekowy, nadtlenek wodoru pomoże w odzyskaniu kwaśnego pH.