Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmm2424

Jakie studia?!!

Polecane posty

Gość mmm2424

Jakie studia wybrać po zdaniu matury z postawowej chemii biologi też podstawowej rozszerzonym ang ?? proszę o pomoc

Gość gość
Żadne!! Dosyć prostaków po studiach!!

Gość gość
Pielęgniarstwo.

Gość gość
Praktycznie same podstawy i studiow sie zachcialo. Porazka.

Gość mmm2424
tak zachcialo sie.i pytam o rade a nie o jakies pretensje

Gość gość
jak masz do tego serce idź na pielęgniarstwo- a potem na zachód :)

Gość gość
po podstawach to raczej masz słaby wybór. Chyba, że prywatnie. Pielęgniarstwa nie polecam - mega ciężki zawód i studia. Na studiach uczysz się prawie tego co na medycynie, a potem jesteś popychadłem lekarzy. A może fizjoterapia? Albo biotechnologia?

Gość gość
I co, że podstawy. Ja radze pielęgniarstwo, bo nie jest tak trudno się dostać, warto próbować.

Gość mmm2424
a co mam po biotechnologii?

Gość mmm2424
jestem w sumie jedyna osoba w klasie ktora zdaje cos spoza obowiazkowych przedmiotow...

Po co iść na studia jak nie masz pojęcia na co? Dla papierka? Bez sensu.

Gość gość
Biotechnologia jest przyszłościowa, ale na studiach trzeba się przyłożyć. Jeśli pochodzisz z okolicy, w której są jakieś firmy produkujące żywność możesz tam znaleźć zatrudnienie.

Gość mmm2424
nie ze nie mam pojecia na co poprostu pytam jakie mam możliwości bo przecież mam ograniczenia

Gość gość
Studia są g***o warte ALE teraz nawet sprzataczki musza miec wyksztalcenie srednie, kazdy teraz pracowca wymaga od przyszlego pracownika wyksztalcenie wyzsze ZENADA, idz na obojetnie jakie.

Gość mmm2424
no jeśli już na jakieś mam iść to już bym chciała pracować potem w tym kierunku

Gość gość
Jeśli jesteś rosła i silna ( ;) ) możesz spróbować na ratownictwo medyczne. Poza tym, jest taki kierunek na PWr.. coś o materiałach i opakowaniach, nie pamiętam dokładnie, ale tam też idą ludzie po biol-chemie. Jednak mimo wszystko na Twoim miejscu najpierw zastanowiłabym się co chcę robić w życiu, co mi sprawiałoby przyjemność, a dopiero potem szukała kierunku

Gość mmm2424
na ratownictwo nie trzeba rozszerzonej bio albo chem?

Gość gość
Jestem pielęgniarką i szczerze nie polecam. Chyba, że masz bogatych rodziców i nie musisz się martwić kwestiami finansowymi ;) Studia ciekawe ale wbrew temu co ludzie myślą są naprawdę ciężkie. Nie ma się nawet 3 miesięcznych wakacji tylko góra miesiąc ;P Pomimo satysfakcji z pracy to jednak jest się popychadłem dla lekarzy, pacjentów i ich rodzin. Zarobki w szpitalu ok 1700-2200 netto. Plus teraz trzeba zakładać swoją działalność, praw wynikających z kodeksu pracy się nie ma. Praca zmianowa, często fizyczna, w święta i weekendy kiedy rodzina ma wolne. Ja swojego wyboru nie żałuję (jeszcze) ale tez nie polecam nikomu. Chyba, że faktycznie praca za granicą. Tam można często godnie zarobić za swoją pracę. Ratownik medyczny- zawód fajny jednak z tego co obserwuje to wielu z nich decyduje się na dodatkowe studia, często na pielęgniarstwo gdyż mimo wszytko liczba miejsc w których można pracować jest bardziej ograniczona. W dodatku preferują mężczyzn na takich stanowiskach. Fizjoterapia-zawód o wiele bardziej doceniany niż pielęgniarstwo, daje dodatkowe możliwości zarobkowania (prywatni pacjenci). Studia również bardzo ciekawe, jednak zwykle jest dodatkowy test sprawnościowy plus trzeba mieć naprawdę dużo siły fizycznej alby dobrze wykonywać swoje obowiązki. Jeśli nie studia to może technik farmacji? fizycznie o wiele lepsza praca, szanowana, warunki pracy też bezpieczne :)

Gość gość
no i na kierunki medyczne to jednak trzeba mieć przedmioty na poziomie rozsz, przynajmniej część.

Gość gość
Leśnictwo :)

Gość gość
tylko bierzcie pod uwage ze zdaje podstawowa bio i chem... dlatego tu jest ograniczenie