Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jużmamtegowszystkiegodość

Zachowek a córka ojca

Polecane posty

Sprawa wygląda tak,że moja mama dostała dom po babce ,dość w fajnym stanie.Dwa miesiące temu ojciec mój umarł,tydzień temu pisam od przyszło od adwokata od mojej przyrodniej siostry(błąd z młodości ojca) w życiu jej nie widziałam na żywo,nie utrzymywałam kontaktu.I teraz ona żąda spłaty po ojcu,a ojciec ostatnie lata życia spędził na rencie (700zł),więc dom utrzymuje moja mama.Czy ta kobieta ma jakąś szanse na wyszarpanie od mojej matki jakichś pieniędzy???Proszę o pomoc

Gość gość
Nic nie zrozumiałam :-o

Ten dom to darowizna od babci do mojej matki.Poza tym jak pisałam głównym żywicielem tej rodziny była moja matka,więc z jakiej racji ona ma coś dostać.Mogłaby sobie na to zapracować

Wygląda to tak,że raczej moja matka nas wszystkich utrzymywała bo jego renta 700 zł to starczyłaby najwyżej na miesięczny opał do ogrzewania .Kurcze dla mnie to trochę śmieszne i żałosne,nie znam w ogóle tej mojej pseudo siostry,ona ma 41 lat ,ja 19 i jeszcze wyjdzie na to ,że moja mamuśka obcą osobę będzie spłacać

Gość gość
Ta pani może domagać się zachowku po ojcu, ale co on zostawił po sobie? Dom absolutnie nie zalicza się do spadku, bo dostała go twoja mama a nie ojciec

Gość gość
Doczytałam jeszcze raz i zrozumiałam Odpowiedź: Zachowek należy się dzieciom i małżonkowi pominiętemu w testamencie zapisanemu przez zmarłego. Nie ma tu żadnego znaczenia, że tamta siostra nie kontaktowała się z ojcem. Prawo stanowi inaczej :-o

Ale ojciec nie miał żadnego majątku,wszystko kupowała mama,jest też dużo różnych faktur które to potwierdzą

Gość gość
Znowu zakładasz ten sam temat? Był tu miesiąc - dwa temu identyczny. Chyba się nudzisz autorko...

Gość gość
Dom zalicza się do spadku jeśli zmarły był jego właścicielem. Sytuacja z mojego życia.Babcia zmarła, zostawiła męża. Zostało 5 dzieci, które w spadku miały dom po babci zapisany. Męża nie ujęto w spadku. Dzieci musiały oddać część pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży domu.

Gość gość
Jak to nie miał majątku? On był właścicielem domu?

Gość gość
przecież autorka pisze, że dom był babci i zapisała go matce. Powiedz tej pani, żeby założyła sprawę w sądzie i wtedy się przekona, że nic nie ma do podziału

Babka przekazała dom w trakcie małżeństwa twoich rodziców mojej mamie.

Gość gość
Oto dowód na to, że przez takich popaprańców jak autorka nie warto pomagac. Temat dokładnie taki sam był miesiąc temu http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5809892 Autorko jesteś pustakiem. Nudzisz sie, ale nawet własnego tematu nie potrafisz cymbalico stworzyć?

Gość gość
pamiętaj, że to ta pani ma zakładać sprawę, żebyś nie płaciła kosztów sądowych

Gość gość
Jeśli dom zapisany został mamie to tej drugiej córce nie należy się nic. Zachowek nie obejmuje wnuków

Gość gość
Pisalas juz kiedys o tym, czyli jednak przyszlo od niej pismo???