Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy usuwałyście migdały swoim dzieciom ?

Polecane posty

Gość gość

Są tu mamy których dzieci miały usunięte migdały ? Warto było ? Syn (7 lat) miał usunięty trzeci migdał w wieku 4 lat (boczne migdałki miał przycinane) wtedy sporo chorował. W ostatnich 2 latach jeden z migdałów mocno się rozrósł (jest prawie jak śliwka). Laryngolog teraz zalecił wycięcie tych 2 bocznych migdałów.Jednak lekarz tak na !00% sam nie był przekonany. I nie wiem co robić ??? Wyciąć czy nie. Syn nie łapie angin , miał 2 anginy w zeszłym roku. Tak się zastanawiam czy ingerować w organizm dziecka. Chciałabym żeby wypowiedziały się kobiety które kilka lat temu usunęły dzieciom migdały. Czy warto było ? Czy dzieci przestały Wam chorować po wycięciu ? Czy może coś innego zmieniło się na plus (dziecko lepiej oddycha/śpi lepiej/nie męczy się..itd Napiszcie proszę

Gość gość

Gość gość
daj mu thonsilan - obkurcza migdały.

Gość gość
Moj syn ma duze migdaly ale nie usuwamy. Nie ma w nocy bezdechow z tego powodu, wcale duzo nie choruje, angine mial dwa razy ale praktycznie bezpbjawowa, wyszla z wymazu. Owszem zdarzylo sie ze mial jeszcze bardziej powiekszone te migdalki jak byl chory ale raz dostal jakis lek a innym razem po prostu po chorobie sie zmniejszyly. Nasz laryngolog powiedzial ze wyciecie to ostatecznosc. I ze nic mu sie nie dzieje z powodu tych migdalkow wiec zeby to zostawic w spokoju bo on rosnie a migdalki nie i jak bedzie starszy to juz nie beda takie wielkie. Tak ze nie wycielismy i wszystko jest ok. Ale to naprawde indywidualna kwestia. I zalezy czy dziecko ma przez to problemy z oddychaniem itp. Moj ma wielkie te migdalki i za kazdym razem jak trafimy na nowa pielegniarke albo lekarke to kazda osoba ma taka sama reakcje : ojej jakie on ma duze migdalki. I jeszcze od lekarzy: byliscie z nim u laryngologa? Jedni maja duze uszy inni migdalki ;) Ale kuzyna syn mial usuwwane bo ma 10 lat i zaczal miec problemy z uchem przez migdalki. Najpierw probowali lekami troche obkurczyc ale nic to nie dalo i musieli wyciac. Mial wyciete rok temu, ńie choruje

Gość gość
Nie, ale sobie usunelam. Polecam :) Zadnych angin więcej.

Gość gość
Dziękuję za wypowiedzi . Ktoś jeszcze coś napisze ?

Gość gość
A ja mialam jako dziecko usuwane i mimo to do dzis jak choruje to tylko na angine. Jednak znacznie rzadziej niż w dzieciństwie. Poprostu jak tylko wypije cos zimnego albo nalykam sie zimnego powietrza to na drugi dzień bol gardla ...

Gość gocham
Niedawno miałam wycinane migdały i gdybym miała dziecko to na pewno nie skazałabym go na taki ból i stres. Ja mam 28 lat i cieszę się, że moi rodzice nie chcieli mi ich wycinać jak byłam dzieckiem.

Gość gość
mi rodzice też nie chcieli usunąć az prawie ogłuchłam :o dlatego ja swojej córce wycięłam od razu!

Gość gość
Ktoś jeszcze coś napisze jak to jest z tymi migdałami ?

Gość gość5555
Moja córka ma 10 lat i listopadzie miała usunięte dwa boczne migdałki i przycięty ten srodkowy. Tez jakos szczególnie nie chorowała ,ale co z tego jak strasznie chrapała,miała bezdechy i do tego zaczęła bardzo niewyraźnie mówić,tak przez nos. Jak weszam do laryngologa to wcale nie musiał zagladać do buzi ,a po samej mowie poznał ,ze dziecko ma przerośnięte migdałki .Nawet toszkę na mnie nakrzyczał ,ze tak późno ,ze córka mogła ogłuchnąć

Gość gość
Syn ma powiększony 3 migdał. Nigdy nie miał problemów z bezdechem, oddychaniem czy słuchem. Choruje sporadycznie, raz na 1,5-2 lata najczęściej na anginę. Jeden laryngolog kazał wycinać, inny nie, bo skoro nie choruje, to nie ma potrzeby. Sama miałam wycięty 3 migdał w wieku 8 lat. Jako dziecko chorowałam przynajmniej raz w miesiącu na anginę lub zapalenie uszu. Po zabiegu po roku wszystko minęło, choć słyszę gorzej i do dziś nie potrafię oddychać przez nos

Gość gość5555
Moja córka do wycięcia migdałów była kwalifikowana juz jak miała 5 lat,po którejś z kolei anginie migdałki powiększyły sie do wielkości wiśni.Wtedy pediatra też mi odradzał wycięcie i dlatego czekałam ,miałam nadzieje ,że migdały się ,,wchłoną'' niestety nic takiego się nie stało.

Gość Monika 123
Podobno lepiej usunąć migdały dziecku niż osobie dorosłej. Dorośli dużo gorzej znoszą wycięcie migdałów. (tak mówił mojej kuzynce znajomy laryngolog)

Gość gość
Jeszcze jakaś historia z migdałami ?

Gość hania555
Na stronie hartuj misie jest fajna Pani doktor, która odpowiada na pytania. Możesz zadać jej pytanie, mi wiele razy doradziła ;)

Gość gość
Hania 555- dzięki,zapytam ;-) Ktoś jeszcze usunął lub nie migdały dziecku ?

Gość gość
podnosze

Gość gość 222222
Ja bym skonsultowała z 2-3 lekarzami.

Gość gość
my wycinaliśmy miesiąc temu. Syn ma 3,5 roku. Przez migdał ciągle chodził a otwartą buzią, w nocy chrapał i miał bezdechy. Na koniec prawie nie słyszał bo doszło do wysiękowego zapalenia ucha. Zabieg przeszedł super, wycinali w pełnej narkozie. Nie mówił że go coś boli, tylko po zabiegu odsypiał cały dzień. Teraz czekamy na efekty- ale słuch odzyskał od razu. Ja miałam wycinany też w wieku 3 lat z takich samych powodów jak moje dziecko i pierwszy antybiotyk wzięłam jak miałam 22 lata- w ogóle nie chorowałam. Teraz choruje od wielkiego dzwonu. Polecam zabieg jak najbardziej

Gość gość
Tu autorka tematu. Do autorki wpisu powyżej, Ty piszesz chyba o trzecim migdale to jest zabieg ale wycinanie dwóch migdałów bocznych to już operacja. Jak już pisałam w pierwszym poście mój syn miał wycięty 3ci migdał w wieku ok 4 lat. Teraz ma powiększony lewy migdał boczny a wycinanie dwóch migdałów bocznych (jednego się nie wycina) to jest już operacja. Dziecko musi być przez kilka dni w szpitalu. Nie wiem co robić z tymi migdałami. Syn nie choruje na anginy. Lekarze sami tak na 100% nie są przekonani czy usuwać migdały.

Gość gość
z nami leżała dziewczynka która miała wycinane dwa boczne. Jedyne czym wszystko sie różniło od naszego zabiegu to to że ona została w szpitalu dzień dłużej.

Gość gość
Tu autorka tematu. Syn jak miał wycinany trzeci migdał w klinice pryw. to kilka godzin po zabiegu do domu mógł jechać. Te dwa boczne w prywatnej nie wytną musi być w szpitalu-ok 5 dni (to jest minimum jeśli nie ma komplikacji).

Gość gość
autorko nie prawda. Córka miała wycinane migdały. O 9.00 miała zabieg o 16 wyszłyśmy do domu. Polecam prywatne kliniki, które maja umowę z NFZ ;)

Gość gość
migdały są potrzebne w organiźmie człowieka i na swoim przykładzie żałuję ,że o ni e nie'zawalczyłam'. lekarz kazał wyciąc migdały gdyż zabardzo nie wiedział co zrobić z moimi częstymi chorobami gardła , jednak anginy miałam chyba tylko ze dwie, i wcale nie przestałam chorować wręcz jest jeszcze gorzej. ostatnio nawet nabawiłam się ropnia . nie wycinac tylko leczyć!