Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moja córka nie lubi pisać itp

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma 4, 5 roku. Nie mieszkamy w Polsce tutaj w przedszkolu dzieci bawią się, śpiewają piosenki, gotują, jeżdżą na nartach, dużo zajęć plastycznych, ale zero nauki literek, cyferek. Próbuję ją zachęcić żeby robiła szlaczki, pisała literki ale ona nie chce, bo mowi że nie potrafi. Tłumacze, że jak będzie ćwiczyć to będzie pięknie pisać. Też nic bo ona nie lubi. Zna piosenki, zna wierszyki, alfabet, liczy. Już nie mam pomysłu. Odpuścić temat czy ją zmuszać?

Gość gość5555
odpuść ,przecież ona ma dopiero 4 latka i ma jeszcze czas:)

Gość gość
Ja bym odpuściła- dziecko ma jeszcze czas- może najzwyczajniej w świecie nie chcieć jeszcze tego robić. Oczywiście można podsuwać jej co jakiś czas jakieś cwiczenia w formie zabawy, zachęcac do spontanicznego rysowania- ale nie zmuszać. Poza tym, sprawdziłabym, czy dziecko nie ma jakichś problemów- np. dzieciaki z obniżonym i wzmożonym napięciem mieśniowym szybko się męczą podczas pracy przy stoliku, boli je reka i nie chcą ćwiczyć. Jesli mała nie chce jeszcze pisać możesz poćwiczyć z nią łapki w inny sposób- jest dużo zabaw z zakresu motoryki małej, które przygotowują do nauki pisania.

Gość gość
W sierpniu będzie miała 5 lat. Tutaj od 6 roku życia idzie się do szkoły. Jak rozmawiam z koleżankami to ich dzieci w tym wieku piszą już, zaczynają czytać. Dużo się uczą w przedszkolu. A ta moja córcia to taka dusza artystyczna :) lubi wycinanki, ciastolinę itp

Gość gość
Ale uczyć się nie. Nie chcę jej zniechęcić. Może polskie przedszkola są bardziej edukacyjne?

Gość gość
no spoko no tak to zawsze jest no przecie no tak :) www.youtube.com/watch?v=hTVVMwrJ-rk

Gość gość
Może macie racje. Albo te moje koleżanki się przechwalaja, albo sama nie wiem. Przy ich opowiesciach moja corka wypada bardzo slabo.