Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak często sterylizujecie lub gotujecie butelki i smoczki?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie? Bo mam dwumiesieczne dziecko i nie chcialabym go ,,wyjałowić''

Gość gość
ja wyparzałam po każdym użyciu szczególnie po mleku a gotowałam ok raz na 2 tyg i jakoś go nie wyjałowiłam. Ponadto nie miałam problemów z jakimiś pleśniawkami itp Więc wybór należy do ciebie....

Gość gość
Butelke co każde karmienie, dzidziuś zje a ja wkładam opłukaną butelke wraz ze smoczkiem do garnuszka i aż do zabulgotania przez ok 5 min. Na każdym nawet opakowaniu butli jest napisane, że bieżąca woda nie wymyje dokładnie butelki i tak dalej.

Gość takasobiemama1991
ja myłam ale nie wodą a albo tym specjalnym płynem NUK albo zwykłym rozcieńczonym z wodą. Butle wyparzyłam 1 na dobę, po prostu zalewałam wrzątkiem. Smoczki uspokajacze również ale on miał 2 smoczki ;)

Gość autorka tego tematu yyyyy
Bo ja myje oczywiscie po kazdym uzyciu a sterylizuje wszystko raz dzinnie. I zastanawiam sie czy nie za czesto

Gość gość
Czy nie za często? a stanie się coś złego dziecku jeśli będziesz wyparzać butelkę za każdym razem?

Gość gość
Wiem ze nic sie nie stanie, ale nie chcialabym by sie uodparniala, a nie potem wsadzi cos do buzi i sraczka. Moja szwagierka tak miala ze swoim dzieckiem, wiecznie plesniawki, sraczki niewiadomo skad i lekarz w koncu doszedl od czego to - za bardzo wysterylizowala otoczenie

Gość gość
przy pierwszym dziecku gotowałam raz dziennie wszystkie smoczki i butelki, a przy drugim przelewałam tylko wrzątkiem, ale chyba z miesiąc

Gość gość
Autorko ja pisałam o 14:22 dziecko ma dziś 13 miesięcy nigdy nie miało pleśniawki, czy np. rozwolnienia. Na dodatek wychowuje się z psem i kotami więc mnóstwo bakterii :D :D :D A i jeszcze coś przerażającego czasem nie zdążę i ma gryzaka psa w buzi :)

Gość gość
Do 6 miesiaca po kazdym jedzeniu i piciu, pozniej używałam płynu Nuk i dobrze szorowalam szczotą. Wyparzam co jakiś czas, raz dziennie na przyklad :)

Gość gość
nasz syn kończy 9 miesiąc a my ciągle sterylizujemy butelki i smoczki, właśnie zamierzamy przestać bo to masakra :(

dziecko 6 miesięcy- butelka wyparzona ze 4 razy. Myta b. gorącą wodą z kranu z użyciem płynu dla dzieci. Smoczki zmieniane max co 3 miesiące. Wyparzane w między czasie też może ze 4 razy. Nie mam świra, a moje dziecko nie ma pleśniawek, aft, rewolucji żołądkowych i innych niebezpiecznych chorób.

Gość gość
Ja podobnie jak dns. nie widze sensu ciągłego gotowania butli. A już takie cuda przy dziecku 9miesięcznym wydają mi się kompletnym przegięciem

Gość gość
Ja również używałam płynu nuk a butelki wyparzałam po każdym karmieniu.

Gość gość
już w szpitalu (Rydygier, Kraków), nie kazali ani wyjaławiać, ani sterylizować tylko przelać wrzatkiem - po powrocie do domu jeszcze może z tydzień tak robiłam, a teraz zwyczajnie myje i tyle (synek tez ma 2 miesiące)

to tak jak z gotowaniem wody dla niemowlaka.. że niby 5 minut :O błagam.. ja mam filtr brita i taką wodę przegotowuję raz. Dziecko o dziwo jeszcze żyje :D

Gość gość
Ja też podobnie tak jak "dns". Nie wyobrażam sobie sterylizowania po każdym użyciu i gotowania wody 5 minut. Jak dla mnie bzdura.

Gość gość
Ani z pierwszym ani teraz z drugim dzieckiem nie wyparzam namiętnie butli, smoczków itp. Wiadomo, butelki są myte, smoczki płukane,ale nie chce żeby moje dzieci za jakiś czas wzięły coś do buzi i od razu coś złapały. Trzeba trzymać te wszystkie akcesoria w czystości,ale bez przesady.

ja tylko przelewam wrzątkiem. co do wody do mm to gotuje normalnie w czajniku wodę z kranu, to jest ta sama woda co w butelkach

Myje butelki płynem do mycia naczyń i po każdym karmieniu przelewam wrzątkiem. Uspokajacze - jak mi się przypomni to wieczorem raz na kilka dni przelewam wrzątkiem, ewentualnie jak upadna na podłogę.

Gość gość
przez pierwsze 2 miesiące po każdym karmieniu sterylizacja w mikrofali (gotowanie 4 min) lub przelewanie wrzątkiem. 3 miesiąc już tylko przelewałam wrzątkiem, sterylizacja 1 raz na dzień. 4 miesiąc, przelewałam wrzątkiem, w 5 mcu przelewałam już tylko raz na dobę i teraz (6ty mies) też tak robię. oczywiście wrzesniej myję w płynie do mycia naczyń i dokładnie płuczę

Gość gość z Warszawy
Przelewam wrzątkiem cały czas, bo czuję płyn:o (taki do butelek) dziecko ma 10ms, nic nigdy nie było, ale już tak się zapędziłam i robię;) tych butelek duzo nie ma to może dlatego mi się jeszcze nie znudziło i nie zbankrutowalismy;)

Gość gość
Do 6 miesiąca parzylam butelki zawsze zaraz przed użyciem,raz na tydz.gotowałam dluzej.smoczki parzylam parę razy dziennie.Jak syn skonczyl 6 miesiecy to parzylam np.rano i uzywalam caly dzien. Teraz ma 18 miesięcy nie ma żadnych alergii,nie zachuchalam go tym dbaniem o wyparzone butelki i w miarę czysty smoczek,ale nie mial tez żadnych biegunek,czy jelitowek.

Gość gość
Ja wyparzałam tylko przed pierwszym użyciem i córka nie miała żadnych pleśniawek ani innego syfu bez przesady.

Gość gość
Przelewam wrzątkiem co 2-3 dni i tyle, nigdy niczego nie gotowałam, nie sterylizowałam w mikrofalówce, przy pierwszym dziecku tak samo i było OK.

Gość gość
Ja do 4 miesiaca przelewalam butelki wrzatkiem po kazdym myciu a potem przestalam i tylko mylam pod biezaca woda. Smoczek raz dziennie wrzatkiem do pol roku a potem tylko mylam woda z mydlem dla dzieci. Dziecko nie mialo zadnych problemow :)