Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

opłaty w konkubinacie

Polecane posty

Gość gość
Podział wydatków w naszym związku wygląda następująco: W dniu wypłaty wszystkie pieniądze są na jednym koncie, opłacamy z tego wszystkie rachunki, resztę gotówki wypłacamy i dzielimy następująco: - tankujemy oba samochody do pełna (ja zazwyczaj mam pół baku jeszcze a on cały ale to nie jest istotne) - odkładamy gotówkę na całomiesięczne zakupy spożywcze, środków czystości, wszystkiego co mamy zamiar kupić do domu w trakcie miesiąca, wiemy ile wydajemy wiec łatwo ta kwotę oszacować i nigdy się nie zdążyło żeby zabrakło - z tego co zostanie odkładamy 100 pln jako oszczędności - z tego co zostanie każdy bierze 100 pln na kupienie sobie czegoś do ubrania - to co zostaje dzielimy na pół i są to pieniądze które możemy wydać na co chcemy i nie rozliczamy się na wzajem z nich mieszkamy razem 3 lata, za 3 miesiące mamy ślub i myślę ze po ślubie taki podział będzie funkcjonował dalej bo dla nas obojga wydaje się sprawiedliwy

Gość gość
My mamy swoje mieszkania, mieszkamy w moim, jego wynajmujemy. Kasa jest wspólna - tzn. moja i jego wypłata oraz kasa z wynajmu. O to, co by było, gdyby nie martwimy się - w razie czego dzielimy oszczędności na pół i każde z nas ma gdzie mieszkać. Chyba rozumiem to ciśnienie na ślub niektórych kobiet - po prostu nie mają mieszkania i boją się, że w razie ew. rozstania lądują na bruku.

Gość gość
Chyba rozumiem to ciśnienie na ślub niektórych kobiet - po prostu nie mają mieszkania i boją się, że w razie ew. rozstania lądują na bruku. xxx czasem nawet z dziećmi i bez alimentów

My teraz żyjemy z jednej firmy wiec zarabiamy po równo - firma przez 2 lata była moja, teraz od ponad pół roku jego (oczywisice o zus chodzi). Wszystko idzie na wspólne konta. Coś tam odkładamy. Mamy wspólne mieszkanie. Kazde ma własny samochód. Ale w naszym związku było już roznie. I tak, ze ja zarabiałam dużo wiecej, i tak że on, i tak ze niemal po równo. Póki pracowalismy na etatach to dawalismy po rowno z wypłat na opłaty i zakupy.. nie czulam sie wcale jakas poszkodowana. Może dlatego, że własnie przez krótki okres - przez ciąże i macierzyński - zarabiałam połowe tego co on. W innych okresach odkładalam sobie i cos tam mi jeszcze zostało z tych oszczedności ale niewiele juz - trzymam na wyprawke dla drugiego dziecka zeby mi nie marudził ze cos za drogiego kupuje :) Co sie stanie w razie rozejscia? No normalnie - podział majątku :)