Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Olaaaaaaaaa99999

Jaką zabawę zorganizować dla dzieci w wieku 1 do 3 lat?

Polecane posty

Gość Olaaaaaaaaa99999

Mam za zadanie przeprowadzić zajęcia dla grupy żłobkowej, dzieci w wieku od ośmiu mcy do trzech lat. Chcę dostać tam pracę jako opiekunka, więc pewnie zależy to od tego jak te zajęcia mi wyjdą. Potem muszę napisać konspekt tych zajęć, więc muszą być jakoś konkretnie zaplanowane... Macie jakieś pomysły na proste zabawy, które będą atrakcyjne i wykonalne jednocześnie dla tych maluszków jak i dla trzylatków?

Gość gość
no sory ale to jest niemozliwe te opiekunki z twojego zlobka sa chyba jakies uposledzone gdzie roczne dziecko do 3 latka to przepasc nie ma wspolnych zabaw roczniak nie jest w ogole dostosowany do grupowych zabaw

Mój synek lubil się bawić w żłobku w doczepianie ogona osiołkowi :p była okrągła obrotowa plansza i osobno ogon, pani zakręcała kołem z osiołkiem a dziecko z zamkniętymi oczami przyczepiało ogon i było śmiesznie podobno...ale nie wiem gdzie kupić taką grę...ja zrobiłam sama w domu i ogon był "na plastelinę" :p

Gość Olaaaaaaaaa99999
Wiem właśnie że to trudne pogodzić taką różnicę wieku... Dla trzylatków zajęcia to nie problem, ale 8miesięczne dziecko przecież jeszcze nawet nie chodzi... :/ Więc mam problem...

Gość gość
wiec najlpiej przynies kamienie i niech dzieci rzucaja w te głupie panie bedzie ubaw :)

przecież nie ma zabawy, w którą jednocześnie mogłyby się bawić niemowlaki i dzieci w wieku 3 lat.. Myślę, że powinnaś rozdzielić to. Np. w czasie drzemki maluszków przeprowadzić zabawę dla starszych dzieci- np. zabawę z chustą (taką dużą, z uchwytami). Rzuca się zabawkę na środek a dzieci muszą tak machać chustą, żeby ją jak najszybciej zrzucić. Jest przy tym mnóstwo śmiechu. Dla takich dzieci mozesz też zrobic zajęcia plastyczne z plasteliną, zabawę z misiami (do której przemycasz elementy edukacyjne np. prosisz dzieci, żeby połozyły misie na półce, za sobą, pod stołem itd.), zabawę z przynoszeniem zabawek w danym kolorze i odnoszeniem ich na miejsce. A niemowlakom można pośpiewać. pobawić się z nimi grzechotkami i zabawkami. Mogą poznawać różne kształty i faktury. ;) najlepiej, żeby wypowiedziała się osoba, która pracuje w żłobku.

Gość gość
Za duża różnica ale może skup się na dzieciach starszych bo maluchy i tak Ciebie oleją - taka prawda... Niektóre około 2latki nie chcą widzieć obcych na sali, a co dopiero się z nimi bawić:) Inną kwestią jest to, że sama powinnaś wiedzieć co chcesz lub możesz zrobić... Pomijam fakt, że takie testy w żłobkach są dla mnie mało poważne z w/w powodów...Dzieciaki muszą zapoznać się z nową osobą w tego typu pkt, a nie uczestniczyć w takim show...