Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mógł zmienić mi się tydzień ciąży

Polecane posty

Gość gość

Czy mógł zmienić mi się tydzień ciąży? Ciążę miałam potwierdzoną 28 listopada 2013 i był to równo 11tydzień, 20 stycznia 2014 miałam robione usg i był to 22tydzień, a wg pierwszej wizyty powinien być to 23tydzień. Mógł mi się on przesunąć do tyłu? Czy termin ustalony na pierwszej wizycie jest najbardziej wiarygodny i jego mam się trzymać?

Gość gość
tak, tydzień do tyłu to jeszcze norma. Jeżeli będzie 2 tygodnie do tyłu, to znaczy że pół nie rozwija się prawidłowo

Gość gość
W jaki sposób mialas potwierdzony pierwszy termin porodu? Bo pierwszy termin porodu się wyznacza na podstawie OM, a drugi termin wyznacza USG i zazwyczaj się różni od tego na podsatwie OM. Pamiętaj, że termin od OM jest tylko początkowy, bo owulacja i zagnieżdżenie to tak naprawdę początki ciąży.

Gość gość
cofnelas sie w czasie, dlaczego nie spytalas o to lekarza? bierz telefon i dzwon

Gość gość
Ja jestem w 33tc i dziecko rozwijało się cały czas zgodnie z tygodniami a lekarz od usg stwierdził ostatnio, że jest 2 tygodnie starsze czyli 35tc. A moja lekarka prowadząca mówi, że może po prostu dziecko jest większe i tyle. I bądź tu człowieku mądry

ja wg OM mialam jeden termin a na USG maluch był zawsze większy od 1 - 1,5 tyg, a urodzilam 3 dni po terminie :)

Gość gość
Jak byłam potwierdzać ciąże to termin był na 19 czerwca 2014, jak robił mi I poważne USG 19 grudnia to z OM na 25 czerwca, a z USG na 20 czerwca.

Gość gość
Trzeba było pytac lekarza, ale nie patrz na widelki, kazde dziecko inne. Mysle ze powinnas za jakis czas skontrolowac to kolejnym usg, najlepiej u tego samego i tez u innego lekarza. Teraz te aparaty usg nie sa takie szkodliwe, wiec lepiej sie tym zainteresowac. Wszystkie parametry w normie?

Gość gość
Wymiary w przeliczeniu na tygodnie wahają się między 21+6, a 22+1. Więc myslę, że jest ok.

Gość gość
ale jesteście dziwne - no ludzie - aż tak trudno zrozumieć że jedne dzieci rodzą się z wagę 2500 a inne 4500 - stąd rozbieżności w tygodniach - bo jedne są wiesze i cięższe inne mniejsze i lżejsze - od cała filozofia - trudne?

Gość gość
Moj ginekolog powiedzial mi ze on uznaje tylko jeden termin porodu i to ten z OM. I ze zadne USG tego nie zmieni, bo potem moze wyjsc z tego kolomyja. Najwazniejsze, ze sie dziecko dobrze rozwija, czasami jest wieksze niz srednia, czasami mniejsze ale na TP nie powinno miec to wplywu. Znalam kolezanki, co im sie termin porodu z wizyty na wizyte zmienial, ze te w koncu nie wiedzialy, kiedy urodza :P

Gość gosc11111111111111111111
Tak, to calkiem normalne i nie chodzi o wage dziecka, tylko o to kiedy doszlo do zaplodnienia. Na poczatku wyznacza sie orientacyjny termin na podstwawie ostatniej miesiaczki, ale on nie jest dokladny, dopiero usg pokazuje dokladniejszy termin, po tym jakie parametry rozwojowe ma dziecko. U mnie tez tak bylo, po usg okazalo sie ze jestem tydzien do przodu.

Gość gość
Jesli masz nieregularne cykle, to termin z OM moze byc przyblizony. A USG klamie, szczegolnie po polowie ciazy, bo dziecko sie robi zbyt duze, zeby je dokladnie zmierzyc