Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lencia87

Pomocy chłopak alkoholik

Polecane posty

Gość lencia87

ostatnio odkryłam że mój chłopak jest alkoholikiem! wiem,że może to się wydawać zabawne, ale wcześneij nic nie było widać :( teraz mieszkamy razem i widzę że chowa po szafkach butelki- pełne i puste. nei wiem co robić. poradzcie!! :( może jakaś klinika?

Gość gość
przede wszystkim to chłopak musi stwierdzić, że ma problem- bo on pewnie uważa że nie jest uzależniony, Ty niestety swoimi chęciami nic nie zdziałasz, nawet jak zacznie się leczyć pod Twoim przymusem i tak wróci do picia zanim całkiem spieprzysz sobie (i np. przyszłym dzieciom) życie odejdź od niego poki nie łączy was za wiele spraw i przyzwyczajenie, alkoholizm to straszna choroba, nie tylko niszczy człowieka, ale cierpią też bliscy z jego otoczenia albo odejdź i postaw ultimatum, że jak pójdzie na terapię to będziecie razem- zobaczysz na czym mu bardziej zależy- chociaż jak już pisałam wyżej- takie leczenie pod przymusem nie jest skuteczne a przede wszystkim nie poświęcaj dla niego swojego życia i nie baw się w samarytankę, bo będziesz później mocno żałować

Zgadzam się z wcześniejszą wypowiedzią. Chowanie jego butelek nic nie da. Czas na konfrontację. Porozmawiaj z nim szczerze o swoich lękach. Na tym etapie odwyk na pewno będzie dobrym rozwiązaniem. Może też zacząć chodzić do specjalisty od uzależnień lub dobrego psychologa. Pokaż mu, że jesteś dla niego wsparciem i nie jest sam w walce z nałogiem. Ale jeśli skończy się tylko na obietnicach poprawy nie marnuj życia dla niego. Jeśli sam nie będzie chciał się zmienić, nie zmusisz go do tego.