Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzieci z chorobą Fas

Polecane posty

Gość gość

Znacie kobiety, które piły wódkę nieświadomie do 8 tygodnia ciąży i mają dzieci z Fas? Upiłam się w 8 tygodniu, strasznie martwię się o moje maleństwo.

Gość gość
FAS maja dzieci, ktorych matki pioja reguralnie w ciazy a nie jednorazowe upicie sie na poczatku ciazy

Gość gość
Ile jeszcze tematów założysz?

Gość gość
Raz się upiłaś? Nic dziecku nie będzie. Nir znam przypadku, żeby ktoś raz się upił i spowodował FAS.

Gość gość
nie wiadomo, bo nikt tego jeszcze nie zbadał, jaka dawka alkoholu powoduje FAS , więc nie piszcie, że od jednego razu nic się nie dzieje, bo jeśli naukowcy o tym nie wiedzą, to tym bardziej mamuśki na kafe

Gość gość
niestety obecnie okazuje sie, że nawet minimalna dawka alkoholu zawarta np w lekach może być szkodliwa w ciąży! reguły jednak nie ma! jedne piją całą ciąże i rodza zdrowe dzieci a drugie raz się napiją syropu na etanolu i dziecko ma cechy fas... nie mniej jednak nic w tej chwili nie zrobisz i nerwy na pewno w nichym Ci nie pomoga! nie stresuj sie i wierz ze bedzie dobrze

Gość gość
łykaj witaminy z grupy B, mają wpływ na układ nerwowy może to coś pomoże

Gość gość
Nie zostało potwierdzone, że minimalne dawki alkoholu powodują FAS. Owszem, nie wiadomo ile nie szkodzi, ale nikt nie dowiódł, że mało jest szkodliwe. We Francji kobiety normalnie piją wino do obiadu w ciąży i jakoś nie ma tam epidemii FAS.

Gość gość
Przestancie juz z tym FAS po kilku piwach, przeciez to kretynizm. Jeszcze kilka lat temu lekarze zalecali czerwone wino kobietom w ciazy, ktore cierpialy na anemie I piwko tym, co mialy problemy z nerkami. Kobiety pily I o FAS jakos nikt nie slyszal, a teraz przeginaja w druga strone.

Gość gość
no to pij na zdrowie, przecież nikt ci nie zabrania

Gość gość
Niestety niektore tu osoby sie myla. Niby mala ilosc alkoholu nie powoduje FAS ale nie potrafia okreslic jaka dokladnie ilosc alkoholu moze miec wplyw na rozwoj dziecka. Dlatego lepiej zrezygnowac z alkoholu zupelnie niz sie zastanawiac ile mozna wypic zanim przeniknie to do organizmu dziecka. Tak samo w 8 i 9 miesiacu, wydawaloby sie ze dziecko juz ogolnie rozwiniete i mozna sobie pozwolic na lampke wina. Tylko ze 8 i 9 miesiac to czas rozwoju mozgu. Ja tam wolalam nie sprawdzac na sobie ile moge wypic bez zaszkodzenia dziecku ;) Poza tym jest jeszcze FAE ktory jest lzejsza odmiana i dziecko nie ma objawow zewnetrznych ale tez moze wyjsc po latach ze dziecko ma gorsza pamiec, slabsza koncentracje itd. Tak ze do mnie nie przemawia ze mozna sobie swobodnie lampke wina wypic codziennie bo kazdy ma inny organizm i nie kazdego watroba podola truciznie z lampki wina, a jak wejdzie w obieg to dociera tez do dziecka. Chemikalia te sa trucizna i niszcza komorki. U dziecka te komorki sie dopiero rozwijaja. A teraz do autorki - stalo sie i juz sie nie stresuj. Najprawdopodobniej bedzie wszystko ok. Co innego jakbys regularnie wprowadzala toksyny do organizmu. Po prostu reszte ciazy daj sobie spokoj z winkiem itp. :)

Gość gość
spoko. nic wie nie stanie. jezeli kobita codzien pije po 2 cala ciaze to rodzi uposledzone dziecko.uczylam w zawodowce to 2uczniow nie robilo przecinkow, pisalo byle jak, nie umialo procentów, ale dobrze radzili sobie jako pracownicy fizyczni. byli pilni,pracowici i uczciwi. dawali sobie rade tez jako matki/zony/panie domu, czy mezowie. po prostu maja mniejsza inteligencje.mnozenie ale zadne tam pierwiastki czy procenty. a zaawansowane fas to glebokie uposledzenie

Gość gość
Tak jak nikt nie zostanie alkoholikiem od kieliszka wina, tak nikt od kieliszka nie zachoruje na FAS. Lekarze strasza pacjentki w ciazy wszystkim, lacznie z pasztetem I serem plesniowym. Warzywa nalezy obierac w rekawiczkach, bo toksoplazmoza, lodow nie jesc, bo salmonella, wizyta w przedszkolu niechybnie skonczy sie, w najlepszym wypadku, zapaleniem pluc, a w najgorszym rozyczka I w ogole jak tylko kobieta wyskoczy z lozka, to powinna isc na L4, na wypadek ciazy, bo inaczej poroni. Strasza te biedne kobiety od rana do wieczora, a potem sie dziwia, ze lataja na izbe przyjec z kazdym bolem w tylku. W ogole w pierwszych tygodniach ciazy nie ma jeszcze lozyska, dziecko niczego nie pobiera od matki, bo tak to juz natura wymyslila. Pouczcie sie troche biologii,a potem piszcie, ze to inni nic nie wiedza.

Gość gość
warzywa należy dokładnie myc, a nie obierać w rękawiczkach, miałam na studiach biomed i było bardzo dużo na temat FAS- jeżeli dla kogoś ważniejsze jest spożywanie jakiejkolwiek ilości alkoholu, niż dobro własnego dziecka, to w ogóle nie powinien zostać rodzicem- tyle w tym temacie ps. proponuje poczytać z czym wiąże się FAS, o tym że jest to choroba nieuleczalna i zastanowić się potem, czy warto ryzykować

Gość gość
tu laska pisze o tym, że wypiła na początku ciąży, jak jeszcze pewnie o niej nie wiedziała - tak myślę. i nakręca się już na fas...pff

Gość gość
ale widac po dzieciach ze maja fas. znam kilka takich dzieci.

Gość gość
oczywiście, że widać i potem te biedne dzieci nie dość, że mają pod górkę, to jeszcze muszą żyć z piętnem matki alkoholiczki

Gość gość
gościu z 20:37 ale co konkretnie masz na myśli pisząc, że widać po dzieciach? Chodzi Ci o wygląd ?

Gość gość
te dzieci maja dziwna twarz. alkohol cos uszkadza ze dzieci takie sie rodza?

Gość gość
ale macie problemy :/ ja znam dzieci o specyficznym wyglądzie FAS tylko w bardzo ale to bardzo patologicznych rodzinach ale też trudno powiedzieć czy to FAS czy nieodżywienie, brak dbałości o higienę itp

Gość gość
lozysko wytwarza sie do 5 tyg. o ile dobrze pamietam,pozniej wszystko przenika ale nie znaczy, ze stalo sie najgorsze. juz na usg w 12 tyg. bedziesz wiedziec czy wszystko w porządku. a do tego goscia co wysmiewa zakazy w ciąży, ty poczytaj troche ksiazek o skutkach salmonelli,bakteriach w serach czy alkoholu zamiast robic z ciezarnych kaleki umysłowe.

Gość gość
Ale ja nie zachecam do picia w ciazy. Sama obecnie spodziewam sie dziecka I nawet do glowy by mi nie przyszlo, zeby pic. Ale tez smiesza mnie farmazony o FAS po kieliszku wina, czy jednym piwie. Zespol FAS zdiagnozowano I opisano w oparciu o zespol wad wystepujacych u dzieci kobiet - alkoholiczek. A poniewaz nikt nie bedzie w celach badawczych podawal alkoholu ciezarnym, tylko po to, zeby okreslic po jakiej dawce dochodzi do uszkodzenia osrodka nerwowego, to na wszelki wypadek mowia, zeby nie pic w ogole. Na calym swiecie co roku rodzi sie kilkaset dzieci, ktorych matki do samego rozwiazania nie wiedzialy, ze w ogole sa w ciazy, jadly I pily co chcialy I jakos zdrowe dzieci urodzily. Co do obierania warzyw w rekawiczkach, to znam co najmniej 3 dziewczyny, ktore robily tak na polecenie lekarza. Jedna, rowniez na polecenie lekarza, chodzila w maseczce kolo swojego dwuletniego dziecka, bo mialo angine.

Gość gość
poszukaj sobie w googlach zdjęć takich dzieci- mają bardzo charakterystyczne twarze:słabo rozwinięta rynienka nosowa lub jej brak, cienka górna warga, specyficzne rozstawienie oczu, małogłowie- to tylko kilka przykładów i tylko w wyglądzie zewn.

Gość gość
do gościa z 20.43- jeżeli trudno Ci określić, czy przyczyną wyglądu dzieci, z którymi masz styczność jest FAS, czy zaniedbania higieniczne to znaczy, że nie masz pojęcia czym jest ta choroba

Gość gość
Niektore ciezarne sa takimi wlasnie kalekami. Bakterie listeriozy moga znajdowac sie wylacznie w serach z niepasteryzowanego mleka. Znajdz mi takie w sklepie. Lody, przed dopuszczeniem do sprzedazy, sa badane pod katem salmonelli. Musialabys zjesc na wpol roztopione lody z podejrzanego zrodla, zeby sie ewentualnie czyms zarazic. Mieso jest badane pod katem toksoplazmozy czy wlosienicy. Kiedys nie bylo takich obostrzen jak teraz, a ludzie jedli I jakos ich masowo szlag nie trafial. A argument o tym, zeby poczytac o ewentualnych skutkach wszystkiego. Musialabym w ogole z domu nie wychodzic.

Gość gość
Alez jest udowowodnione, ze kazda ilosc alkoholu moze wywowlac FAS i nie tylko do 8 tyg. moze to byc jedno piwo raz na jakis czas a moze to byc jakies jednorazowe upicie sie. To, ze lekarze kiedys zalecali winko czy piwko to nie znaczy, ze dalej tak robia. Moj lekarz nie zaleca picia, na pierwszej wizycie pytal sie czy pilam, ciekawe dlaczego jak to niby nie szkodzi co? Ale zawsze znajda sie osoby, ktore beda mowic ze palnie papierosow i alkoholu nie szkodzi bo dla nich wazniejsze sa ich potrzeby niz zdrowie dziecka, ot rosyjska ruletka

Gość gość
Jest udowodnione? Powaznie? To podaj link do naukowej publikacji, ktora kategorycznie stwierdza, ze jedno piwo powoduje FAS I podaje konkretne przyklady.

Gość gość
Nie wiem dokładnie jak to jest, ale miałam kiedys wykład o tzw czynnikach teratogennych, i wszystko zalezy do tego głównie, co w jakim miesiacu stosujemy. Na samym pocatku jest najgorzej, kiedy sie kształtuje układ nerwowy... A np. pózniej to nawet pici duzych ilosc***ewnie byc nic nie spowodowałao, najwyzej dziecko byłoby wspołzuzaleznione

Gość gość
zgadzam się w zupełności z tezą o czynnikach teratogennych- mają one wpływ na tworzenie się organów i narządów wczesnym okresie życia zarodkowego, ponieważ jak wiadomo, zarówno organy jak i narządy tworzą się do 8 tc, a potem już tylko rosną

Gość gość
znam dziesiątki kobiet które piły okazyjnie kieliszek lub upiły się do upadłego do 8/10tc kiedy nie wiedziały że są w ciąży, sama mam za sobą takie upicia się w 6 i 8 tc i zarówno ja jak i wszystkie które znam mają zdrowe dzieci, gdyby tak to było szkodliwe to co drugie dziecko rodziłoby się z cechami FAS a jakoś nie ma tych dzieci wiele, ani ich nie widać ani nikt o nich nie mówi, ani pediatrzy nie wzmiankują... ktoś tu dobrze napisał zespół FAS został określony na dzieciach nałogowych alkoholiczek a nikt nie badał czy po 1 upiciu się można dostać FAS