Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

centyle

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś na chłopski rozum wytłumaczy mi co oznaczają i po co są?

Określają mniej-wiecej wagę i wzrost z stosunku do innych osób w tym samym wieku tzn. Jeśli ktos jest w 25 centylu wagowym to oznacza że 25% osób w tym samym wieku waży mniej a 75% więcej. Ale to ogólnie nie jest aż takie istotne gdzie sie np. twoje dziecko znajdzie. Chyba ze wysoko lub nisko poza siatką. Wazniejsze jest wyznaczanie centyla co jakis czas i sprawdzanie czy w miarę regularnie przyrasta wzrost i waga. Np. Moje dziecko w wieku 3 mcy było na 75 centylu wagowym a w wieku 7 mcy juz na 25. Niby jedno i drugie w normie ale sam spadek w siatce był dla pediatry sygnałem do zlecenia dodatkowych badań (celiakia, usg brzucha i nerek, posiew itp.) Nie znaleziono nieprawidłowosci a moje dziecko od tamtego czasu trzyma sie juz tego 25 centyla wiec sie nie martwię.

Gość gość
Trzeba pamiętać, że polskie siatki centylowe są opracowane na podstawie dzieci warszawskich, w większości karmionych sztucznie a te mają tendencje do szybszego wzrastania. Dla dzieci karmionych piersią są inne, opracowane przez WHO.