Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szybkie czytanie to mit

Polecane posty

Gość gość

Witam! Wg mnie szybkie czytanie to mit. Nie da się czytać szybciej niż 600 słów na minutę to i tak jest 10 słów na sekundę i takim tempem potrafią czytać tylko najlepsi. Ja mam problem w ciągu sekundy uchwycić 4 słowa czyli ok 250/minutę.

Gość gość
Zgadzam się w 100%

Gość gość
Otóż nieprawdą jest że limit to 600 słów/minuta. Prawdą natomiast jest, że REKLAMY produktów mających uczyć szybkiego czytania w większości przypadków kłamią. Ja czytam z prędkością 1000 słów/min +/- 200 w zależności od trudności książki. Wiele miesięcy musiałem "ćwiczyć" aby taki wynik osiągnąć i uważam, że to wartość graniczna. Najważniejsze, to nauczyć się "nie czytania" słów które się zna, jeżeli zdanie jest skonstruowane z wyrazów które się zna i wie co one znaczą, to wystarczy spojrzeć na takie zdanie by poznać jego znaczenie, bez potrzeby rozdziabywania go na pojedyncze wyrazy i mówienie każdego z nich. Literaturę specjalistyczną (jestem programistą więc czytam jej bardzo dużo), czyta się trudniej, momentami znacznie wolniej no i wiadomo, że jak ma się jakiś algorytm, próbkę kodu, równanie matematyczne czy zdanie wprowadzające nowe słowo, nie jesteśmy w stanie przeczytać tego szybko.

Gość gość
Troszkę głupoty piszesz. Każdy może się nauczyć szybkiego czytania, ale chodzi o odpowiednie treningi. Fajnie opisali to na blogu - zerknij, a może zmienisz zdanie. Szybkie czytanie to niesamowicie fajna umiejętność i chyba każdy chciałby się jej nauczyć.