Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

o co chodzi z becikowym

Polecane posty

Gość gość

powiedzcie mi to prostym językiem-dostanę czy nie? Dzisiaj dowiedziałam się od znajomej,że nie będzie nam się należeć becikowe,bo teraz becikowe przyznają na podstawie dochodów ???? zdziwiłam się,bo przecież miało być dla wszystkich i prawie nie uwierzyłam znajomej,która powiedziała,że za dużo zarabiamy i nie dostaniemy :( jestem w 7 mies. i nie ukrywam ,że poczułam się oszukana i rozczarowana,bo liczyłam bardzo na te pieniążki-zaplanowaliśmy za nie kupno wózka,a teraz okazuje się,że mam 2 mies.na uzbieranie tej kwoty żeby zakupić wózek dla mojego dziecka?

Gość gość
Dochód na osobę nie może przekroczyć 1922zł na osobę. Liczycie się wy i dziecko. Czyli dochód dzielicie na trzech

Gość gość
Nie mozna przekroczyc cos kolo 1950 zl na osobe z uwzglednieniem dziecka.

Gość gość
tysiąc dostaje każdy a drugi tysiąc jest zależny od dochodów

Gość gość
Tak, becikowe jest przyznawane jeśli dochód na osobę nie przekracza chyba 1992 zł

Gość gość
Ale wy chrzanicie ! Tysiąc należy się każdemu !! A drugi tysiąc zależny jest od dochodów !

Gość gość
Tak jak wyzej nie moze przekroczyc 1922,lepiej jyz zacznij zbierac dokumenty bo teraz taka papierologiaa ze z malym dzieckiem ciezko

Gość gość
Nie należy se każdemu. Kiedyś tak było teraz jest na podstawie dochodu..

Gość gość
od dochodów, własnie skończyłam zalatwiac;/

Gość gość
U nas wszystko daje gmina nie mops. Są dwa tysiące do wzięcia ale widocznie mało wiesz. Idź i popytaj, bo szkoda żeby przepadło

Gość gość
no i duzooo papierów trzeba pozbierać,

Gość gość
no właśnie zaczęłam szperać w necie i ten cały urzędniczy bełkot do mnie nie przemawia :( zadzwoniłam do drugiej znajomej-niedawno rodziła i powiedziała,że ona się "zmieściła" i dostała 2tys. :-o !!! że jest jeszcze jakieś becikowe gminne? które dostają wszyscy bez względu na dochód,ale nie mogę znaleźć nic na ten temat. Ja jestem na L4 od 3 mies.ciąży-komplikacje i leżę-dostaję na konto 2500zł.-średnia z 12mies. a facet dostaje mniej więcej 2000-2100. Są to kwoty do ręki. Z tego co napisałyście się łapiemy bo nasze dochody na troje wychodzi 1500 na głowę. dobrze kumam??

Gość gość
Halo , pomoże mi ktoś ?? odpowie na pytanie??

Gość gość
Becikowe nalezy sie kazdemu bez względu na dochody pod warunkiem ze pierwsza wizyta u ginekologa byla do 10tyg ciąży i regularnie odbywala wizyty w ciąży. a dodatek do becikowego nie kazdy otrzyma bo jest brane pod uwagę kryterium dochodowe

Gość gość
nie prawda są teraz kryteria dochodowe wymagane a do tego wizyta przed 10tc "Becikowe rządowe od 2013 roku opiera się nowym kryterium dochodowym. Aby rodzice mogli ubiegać się o to świadczeni, dochód na osobę w rodzinie nie może być większy niż 1922 zł netto. Rodziny o wyższych dochodach prawa do becikowego zostaną pozbawione. Pamiętajmy, że mowa o dochodach w roku kalendarzowym poprzedzającym rok złożenia wniosku o becikowe 2014."

Gość gość
No właśnie ,już nie wiem o co chodzi,nie wiem kogo słuchać :( a może wypowiedzą się świeżo upieczone mamy które niedawno załatwiały takie sprawy ???

Gość gość
nie rozumiem po co wypowiadają się osoby ktore nie mają pojęcia o czym mówią. kasę dostaniesz pod warunkiem, że dochody na osobę nie przekraczają 1900 coś tam i to jest jedyne becikowe. inna sprawa, że jak dochody nie przekraczają 550 coś tam to należy ci się rodzinne i wtedy dostajesz drugi tysiąc i co miesiąc 70 zł z kawałkiem. jeszcze jeden warunek że musisz być u lekarza przed 10 tyg ciąży. nie ma tak, że dostaje każdy

Gość gość
ja urodziłam we wrześniu 2013 i załatwiałam zaświadczenia o dochodach bo teraz jest to kryterium 1922 zł na osobę wliczając dziecko. Ci którzy mówią, że nie ma kryterium chyba mieli wcześniej dziecko kiedy jeszcze kryterium nie było

Gość gość
szkoda was czytać TAKIE GŁUPOTY WYPISUJECIE! od 2013 jest KRYTERIUM DOCHODOWE!! a te mądralinskie, które twierdzą, że becikowe należy się każdemu niezależnie od dochodu zapraszam do lektury! tępe istoty.

Gość gość
a wiem bo sama załatwiam właśnie. to ją od tej ostatniej wypowiedzi

Gość gość
Tak, jest kryterium dochodowe. Nie słuchaj tych co piszą że nie ma bo to zwyczajne kłamstwo.

Gość gość
jeżeli tutaj wypowiadają się/udzielają rad niedouczone mądralińskie, które twierdzą, że becikowe należy się wszystkim to gratuluję tym, które opierają się jedynie na forum, masakra.

Gość chomiczówka chomiczówka
Becikowe dla dzieci ur. od 01.01.2013 zależy od dochodu (liczonego z dzieckiem) - nie więcej niż 1922zł netto. - Natomiast nic nie wiem o tzw. "drugim tysiaku". Komu się należy? To jakiś bonus niektórych miast/gmin? My się łapiemy na to do 1922, więc żadna z nas burżuazja. Ale o co chodzi z tym kolejnym tysiącem??

Gość gość
drugie to tzw. samorządowe, nie wszędzie ono funkcjonuje, np. we Wrocławiu nie ma czegoś takiego.

Gość gość
Becikowe jest zależne od dochodu. Od 2013 roku zostala wprowadzona ta zasada. Wlasnie dzis kase otrzymalam. Papierów zbieraliśmy 3 miesiące. Nie mozna przekroczyc 1922 zl na osobę razem z narodzonym dzieckiem. Czyli musicie zarabiac ok. 6 tys aby nie dostać becikowego. Drugie becikowe to nie wiem niektóre miasta daja od siebie, z mopsu tez chyba przysluguje dla skrajnie biednych.

Gość gość
wejdź na stronę pierwszego lepszego MOPS-u, GOPS-u to tam się dowiesz, że od 2013 obowiązuje kryterium dochodowe! do twierdzących, że nie ma kryterium: najpierw poczytaj a potem się wypowiadaj a nie wprowadzasz w błąd.

Gość gość
Becikowe jest uzależnione od dochodów, nie więcej niż 1922zł netto na osobę - wczoraj się orientowałam jak to wszystko wygląda. Jeżeli dziecko przyjdzie na świat przed październikiem 2014r. to dostarczamy zaświadczenie o dochodach z US za rok 2012! U mnie nie ma żadnego becikowego które dostaje każdy, to zależy chyba od gminy. Ewentualnie drugi tysiąc można zgarnąć, ale tam dochód nie może przekraczać chyba 560 albo jakoś tak na osobę.

Gość ciężarna123
Są dwa rodzaje becikowego: jedno przyznawane z mopsu (przynajmniej u mnie) i drugie państwowe. te z mopsu nie może przekroczyć coś koło 536 zł czy coś koło tego, nie pamiętam dokładnie. Drugie - to państwowe też jest ograniczone kwotą tyle tylko że 1922 zł. Kiedyś becikowe to nie było ograniczone żadną kwotą i mogli je pobrać wszyscy rodzice, nie zależnie od dochodu, ale ostatnimi czasy przepisy się zmieniły, po to aby ci co zarabiają kupę kasy nie dostali nic. I dlatego becikowe to też ograniczono ale na wysoką dosyć kwotę, bo tak jak ktoś napisał małżonkowie musieli by mieć około 6 tys dochodu razem żeby nie dostać państwowego becikowego. No i jeśli ktoś jest ubezpieczony dodatkowo np ma jakieś dodatkowe ubezpieczenie grupowe w pracy ( i płaci oczywiście dodatkowe składki na to ubezpieczenie) to też dostaje kasiore z powodu urodzenia dziecka. Jeśli ubezpieczony jest mąż to z tytułu tego że urodziło mu się dziecko od ubezpieczyciela dostaje kolejnego tysiączka, albo dwa, w zależności od ubezpieczyciela. mam nadzieje że w miarę zrozumiale napisałam :-)