Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marcatka

Widoczny brzuch na początku 4 miesiąca ciąży

Polecane posty

Gość marcatka

Wiele kobiet wokół się dziwi, że już mam wyraźną "piłeczkę". W zasadzie tylko w brzuchu i biodrach się jak do tej pory powiększyłam, ramiona i nogi są nadal szczupłe. Koleżanki się dziwią, że w 14 tygodniu mam widoczny brzuch i pytają, czy to na pewno nie będą bliźniaki... Jak to jest/było u Was?

Gość gość
u każdego jest inaczej ale zasdniczo w ciąży rośnie przede wszystkim brzuch a nie inne części ciała o ile się matka nie objada albo nie ma zatrzymania wody w organizmie.

Gość marcatka
Ale czy naprawdę widoczny brzuch w 14 tygodniu to taka niespotykana sprawa? Moja teściowa powiedziała, że u niej do 6 miesiąca ciąży nikt z pracy nie wiedział o jej stanie... U mnie już wyraźnie to widać, ale czuję się jak jakiś "odmieniec", nie sądziłam, że to aż tak wcześnie w porównaniu z większością

Gość marcatka
up

Gość gość
Mi już w 3 miesiącu zaczął się zaokrąglać..jestem teraz w połowie 8 miesiąca i mam mały brzuch, mówią mi, że nie wyglądam na ten etap ciąży i dają mi mniej.. heh

Gość gość
Wydaje mi sie, ze sporo zalezy od stylu ubierania kobiety, jak ktoras chodzi w szerokich ciuchach, swetrach i np. ma nadwage, to brzuch nie rzuca sie w oczy tak jak u szczuplej, co nosi ubrania blisko ciala. Ja tez mialam lekko wystajacy brzuszek juz gdzies kolo 13-14tc, jestem szczupla, miesnie brzucha mam raczej niezbyt mocne, i nosilam wtedy cienkie, obcisle ciuchy

Gość gość
U mnie i w pierwszej i obecnej, drugiej ciąży brzuch szybko wyskoczył. Jestem w 16 t.c i brzuch (za dnia) jest zwyczajnie duży, można powiedzieć że Taki jak u 6 miesięcznej ciąży i nie wiem co będzie dalej :D, lepiej jest tylko z rana kiedy jelita i żołądek jest pusty, wtedy przynajmniej wyglądam "prawie" na swój wiek ciążowy czyli mały okrągły brzuszek a nie brzuch :). Czuję się z tym trochę dziwnie bo jak ludzie pytali kiedy rozwiązanie (poprzednia ciąża) to mówiłam, eee, to dopiero 5 miesiąc :D . Może tym razem ludzie się odczepią :D ;)

Gość marcatka
heh, to dobrze wiedzieć, że nie jestem taka jedyna :) Mi oczywiście ten brzuch nie przeszkadza, mężowi wręcz bardzo się podoba, ale zdziwiły mnie reakcje ludzi wokół... Są też tego plusy, pewnie niebawem jak będzie cieplej i nie będę wychodzić z domu w płaszczu, ludzie w tramwaju sami mi będą ustępować miejsca :D

Gość gość
zebys z tym ustepowaniem miejsca w tramwaju to sie nie zdziwila :P wielkosc brzucha zalezy tez od budowy kobiety. im wezsza talia tym szybciej widoczny brzuch ;)

Gość gość
Ja przed ciaza bylam szczupla, brzuszek plaski i juz w 3 miesiacu przestalam sie dopinac w spodnie. znajomi bliscy zgadywali od razu, ze jestem w ciazy. Brzuch 3 miesiace przed terminem mialam juz wielki, jak nawet niektore ciezarne nie maja w koncowce. znajomi mniej bliscy sie dziwili, ze ja chodze, zamiast szykowac sie na porodd. Pod koniec ciazy mialam brzuch jak na bliznieta, wzbudzalam zainteresowanie na ulicy i zachwyt ginekologa, ktory nigdy wczesniej takiej landary przy ciazy pojedynczej nie widzial. Ale ja mialam za waska miednice, dziecko umiejscowilo sie z przodu, wazylo 4200 i mialo 60cm (ja mam 156 i startowalam z wagi 46), do tego mialam duzo wod plodowych i strasznie w koncowce napuchlam, ze niektorzy nie poznawali mnie na ulicy, bo calkowicie zmienila mi sie twarz (mama mowila wtedy, ze strasznie podobna zrobilam sie do jej siostry).

Gość gość
a mi nic nie było widac do 6m-c.. Nawet przy porodzie połozna była zdziwiona, ze mam tak mały brzuch i obawiali się wczesniaka, córka wazyła 3,2kg. Wszystko sprawa indywidualna