Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moje 11 miesięczne dziecko bardzo malo mówi ............CZY TO NORMALNEE

Polecane posty

Gość gość

tylko tata , tii , daj , tak , nie - ale to chyba nie swiadomie mama, baba Nie umie nasladowac jak szczeka piesek itd. nie umie wskazywac palcem ,bije brawo i robi ppa tylko jak jemu się podoba nigdy na zawołanie ... Czy to normalne ??????????? 20 konczy 12 miesiecy

Gość gość
UPPPP

Gość gość
a to 11 miesieczne dzieci mówią? pierwsze slysze

Gość gość
no to gaworzy jak wolisz ........... ale się czepiacie :O

Gość gość
Moj ma prawie 16 i robi tylko to co twoj. Zaczynam sie martwic

Gość gość
moje ma skończone 13 i tez tyle samo potrafi i jakoś się nad tym nie zastanawiałam nie liczę na to że zaraz zacznie mówić

Gość gość
wiesz co przy 16 miesięcznym dziecku słyszałam że bardzo ważne jest aby wskazywał palcem nawet ważniejsze od mowy ... słyszałam że jest na to czas do około 16-17 miesiąca max potem trzeba bacznie obserwować dziecko bo ponoć potrafią to już co niektore 9 miesieczne dzieeci

Gość gość
wskazywanie palcem to około roku, 16 miesięcy to bardzo późno na wskazywanie

Gość gość
Weźcie Kobiety wyluzujcie..... co Wy Geniuszy porodziłyście???????? dajcie sobie i im na luz. Matko kochana...jakby tak każdy patrzył na każdy dźwięk i niby słowo,to by myślał,że jakiegoś gamonia urodził. Dajcie czas na rozwinięcie umiejętności....a nie doszukujecie się nieprawidłowości....

Gość gość
odezwała się karmiaca mm, powoli ci się dziecko rozwija że tak klarujesz?

Gość Ale to już było
Nie uważasz że to za wcześnie? Jeszcze będzie mówić aż za dużo, nie przesadzaj - co?:D Dziewczynki zaczynają mówić prędzej od chłopców,ale nie teraz przecież.

Gość gość
Mój ma 13,5 miesiąca, mówi mama, tata (od dawna świadomie), lala, jeje, a - te słowa mówi sam i powtórzy poproszony. jakieś tam mu wychodzi jeszcze : gugu, baba (rzadko), coś co przypomina "nie", koko, nenie (czy jakoś tak), dada. Nie mówi w ogóle "daj", nie mówi "nie" (świadomie). Generalnie dużo mówi do siebie, dużo "słów", których nie rozumiem przy wskazywaniu różnych przedmiotów. Nie potrafi naśladować kota czy psa, ale wydaje mi się, że od niedawna próbuje "miau", ale raczej to jakiś pisk przypomina. Ja jednak uważam, że dziecko rozwija się bardzo dobrze, że mowa jest ok na tym etapie (oczywiście wiem, ze są dzieci, które więcej mówią czy naśladują zwierzątka). Synek bardzo dużo rozumie: przynosi wskazane/powiedziane przedmioty, pokaże wiele przedmiotów, o które go zapytam czy to w rzeczywistości czy w książeczkach (wg mnie jest ich bardzo dużo), wykonuje niektóre polecenia, rozpoznaje wielką literę A (jeśli jest napisana normalną, zwykłą czcionką), uwielbia tańczyć, sam włącza sobie muzykę (radio lub płytę), czasem coś "porysuje" ;) W każdym razie to, że mówi niewiele mnie na razie nie niepokoi. Jest energiczny, wesoły, wszystkim się interesuje.. to jego mama i tata są bardzo wyraźne.. mówione głośno i szeptem. Więc spokojnie.. w swoim czasie się nauczy. Natomiast bardziej bym zwróciła uwagę na to, że Twoje dziecko nie wskazuje palcem.. ćwicz z nim.. pokazuj książeczki z wyraźnymi dużymi obrazkami (warzywa, owoce, pojazdy, zabawki).. może go coś zainteresuje i zacznie pokazywać.