Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to zgaga? Nigdy wcześniej jej nie miałam

Polecane posty

Gość gość

Pół dnia dzisiaj czuję tak dziwnie w gardle, takie jakby kwasy... dziwne uczucie, niezbyt przyjemne. Tylko w gardle tak czuję. Czy to zgaga? Kończę właśnie 5 miesiąc ciąży, pierwszy raz mam "takie coś". Jeśli wiecie co może usunąć to dziwne uczucie to proszę o radę :) Pozdrawiam.

Gość gość
ja też się zawsze zastanawiałm co to jest ta zgaga. Skusiłam się kiedyś na tortillę z wpieprzowiną z McDonalda (normalnie tam nie jadam) i potem do końca dnia paliło mnie tak w przełyku i żołądku, że myślałam że się popłacze. to chyba ta zgaga była?

Gość gość
mniej kwasy, bardziej palenie w przełyku - tak czułam na podobnym etapie ciąży; minęło po porodzie:)

kwasy w jakim sensie czujesz? Że smak? Zgaga to takie palenie jakby i cholernie nieprzyjemne uczucie- niby nie boli a daje dyskomfort dla mnie wręcz gorszy niż ból głowy. najbardziej odczuwałam na wysokości mostka/obojczyka i gardła.

Ja jestem teraz w 34 tyg ciąży i zgagę mam niesamowitą gdzie wcześniej nie wiedziałam w ogóle co to jest, inni też nazywają to refluksem chyba dobrze napisałam :)

Gość gość
No w sumie paleniem można to nazwać... ale nie w przełyku i żołądku tylko w gardle. Dziwne uczucie, nieprzyjemne :/ Czym to zwalczę?

na mnie w ciązy działała cola najlepiej- inne sposoby zawodziły. trochę pomagało mleko. Ogólnie możesz się wspomóc ranigastem, manti (lekarze na oddziale dawali na zgage, wiec można), migdałami, imbirem. No na mnie niestety nic z tych rzeczy nie działalo poza colą...

Gość gość
Na zgage w ciąży można brać Rennie, Manti- są to bezpieczne leki. Absolutnie zabroniony Ranigast, Omeprazol

a ja sądzę że po prostu trzeba zobaczyć od czego ta zgaga się pojawia i wtedy unikać poszczególnych produktów, ja np nie mogę jeść żadnych cytrusów ani nic co z nimi związane np soków :(

Gość gość
Można ranigast w ciazy, bralam ostatnie 3 tyg codziennie bo co jadlam to bolal mnie żołądek i gin powiedział że się wrzodow nabawie i że kiedyś nie mozna było ale już można :D