Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Haftowana

9 tydzień ciąży w Anglii

Polecane posty

Gość Haftowana

Witam, jestem już po pierwszym spotkaniu z midwife, które odbyło się w ostatnią środę. Oprócz wielu pytań, została mi jeszcze pobrana krew oraz oddałam mocz. Jaką mam pewność, że jestem w ciąży, że wszystko z moim dzieckiem jest w porządku? Nie otrzymałam przecież wyników badań. Na moje nieszczęście w dniu spotkania z midwife zrobiłam jeszcze jeden test ciążowy, który nie wyszedł tak wyraźnie jak poprzedni, kreska była wiele mniej widoczna. To moja pierwsza ciąża i mam obawy. Proszę, napiszcie, jak było u Was.

Gość gość
Jesli będzie cos nie tak to GP Cie o tym poinformuje.Pozatym jesli nie byłaś pewna czy jesteś w ciąży trzebabylo im powiedzieć powinni zrobic badanie z moczu. Z krwi wyjdzie;)

Gość Haftowana
jak można być pewnym z testu ciążowego? Nawet jeśli kilkanaście wyszło pozytywnych. Wiem, że ich system dot. prowadzenia ciąży jest inny, jednak ciężko się do niego przyzwyczaić.

Gość gość
To co ty piszesz? Idziesz do GP mówisz ze Test wyszedł pozytywny i ze podejzewasz ze jesteś w ciąży a ty juz spotkanie z położna miałaś mogąc nie być w ciąży.

Gość gość
w holandii jest tak samo.pierwsze usg dopiero w 12 tyg.przed tym terminem nawet nie wiesz czy prawdziwa ciaza,czy puste jajo

Gość Haftowana
Tak właśnie zrobiłam. Po niecałych dwóch tygodniach zostałam umówiona na spotkanie z midwife.

Gość gość
Dziwne, i z oczy Ci wyczytał czy w ciąży? A moze to spotkanie z położna jest po to by sprawdzić właśnie. W Polsce tez nie robią wiecej niż 3 usg w ciąży standardowo chyba ze cos jest nie tak Tak i w Anglii robią

Gość Haftowana
Sama jestem zmieszana tą sytuacją. Myślałam, że chociaż zrobią krótkie badanie dopochwowe. Czy mogę teraz liczyć na wyniki badań pocztą?

Gość gość
Ile ty w Anglii jesteś? Jakie wyniki poczta i jakie badanie dopochwowe? GP ma twoje wyniki jesli wszystko jest ok to ok a jesli cos będzie nie tak to sie o tym dowiesz z listu od GP

Gość Haftowana
Jakie znaczenie ma to ile czasu tu jestem? Nie wiem takich rzeczy i po prostu liczę na życzliwość i zrozumienie. To moja pierwsza ciąża.

Gość gość
Wydaje mi sie ze gdybys była w Anglii dłużej wiedziałbyś o tym ze to GP ma twoje wyniki chyba ze nie miałaś do tej pory GP i nigdy nie chodziłaś do lekarza nie ważne czy to twoja pierwsza ciąża bo procedury takie same

Gość Haftowana
Byłam zarejestrowana w przychodni, ale końskie zdrowie nie zmusiło mnie jeszcze do tego, żeby udać się na wizytę do GP.

Gość gość
Juz w pierwszym poście napisałam ze GP poinformuje jak będzie cos nie tak. Gratuluje zdrowias

Gość gość
Ja powiedzialam mojemu GP, ze pomimo pozytywnego wyniku testu, ciaza jest malo prawdopodobna, wiec od reki pobral mi krew i jeszcze tego samego dnia przed 18 zadzwonil, ze wysokosc bety wskazuje na okolo 3 tydzien ciazy. Jak sie ma watpliwosci, to trzeba je od razu zglaszac lekarzowi.

Gość gość
Gp potwierdza ciaze na slowo ;) Mnie tylko zapytal czy robilam test ciazowy i kiedy, pogratulowal i kazal zapisac sie do midwife. Tyle ze ja mialam usg jeszcze zlecone przez gp bo nie mam miesiaczki regularnie i niebylo wiadomo ktory to tydzien. Jesli zajde w druga ciaze to tez powiem ze mam nieregularne miesiaczki(nawet jak po porodzie sie to ureguluje) przynajmiej przez to usg w 8 tyg mialam pewnosc ze ciaza sie rozwija i nie musialam jak na szpilkach czekac do 12 tyg.

Gość gość
ja tez jestem w ciazy w anglii a raczej juz koncze byc...tydzien po terminie. na poczatku u mnie wygladalo to tak zw gp zrobil na pierwszym spotkaniu test z moczu- wyszedl pozytywnie. z daty ostatniej miesiaczki obliczyl wstepna date porodu, zmierzyl cisnienie krwi wzrost wage. kazal od razu umowic spotkanie z midwife. spotkanie odbylo sie tydzien pozniej. midwife pobrala krew, zbadala mocz, zalozyla karte ciazy. na podstawie daty okreslonej przez gp ustalila spotkanie na usg w 12tc czyli po 3tyg. w anglii lekarze nie zajmuja sie ciaza. jesli zostaniesz skierowana do lekarza to bedzie znaczyc ze jest cos nie tak. tak samo badanie ginekologiczne- nie ma jesli ciaza przwbiega bezproblemowo i pacjentka jest zdrowa. to moja druga ciaza w anglii wiec juz sie przyzwyczailam :-) dodam ze ja akurat bylam w polsce w 9tc wiec od razu poszlam do ginekologa prywatnie aby sie upewnic czy wszystko jest ok. w pierwszej ciazy specjalnie pojechalam do polski w 16 tc aby tez sie upewnic :-) trzeba sie z tym pogodzic- mieszkamy tutaj i musimy zgodzic sie tutejszymi zasadami...

Gość gość
ale jestes dziwna, jak z testu ci wyszlo ze jestes w ciazy, okresu nie masz, ciaza 9 tydzien to czego chcesz wiecej? jak nie jestes pewna to bylo pwoeidziec GP ze moze jestes ale nie jestes pewna i zrobiliby ci test a tak to czego oczekujesz? ze beda czytac w twoich myslach co ty chcesz?

Gość gość
nie wiem ale ja zgłosiłam w 7 tyg ciąże w GP a wizyte z midwife miałam w 13 tyg 2 dni przed pierwszym scanem i jak poszłąm na wizyte w 7 tyg to zrobili mi na miejscu test z moczu i wyszedł dodatni nie na podstawie tego co im powiedziaąłm tylko sami sprawdzili

Gość gość
nie wiem ale ja zgłosiłam w 7 tyg ciąże w GP a wizyte z midwife miałam w 13 tyg 2 dni przed pierwszym scanem i jak poszłąm na wizyte w 7 tyg to zrobili mi na miejscu test z moczu i wyszedł dodatni nie na podstawie tego co im powiedziaąłm tylko sami sprawdzili