Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

SYTUACJA NA UKRAINIE

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym się dowiedzieć, co myślicie o tym, co się dzieje? Jakie będą konsekwencje? Jak się sytuacja rozwinie? Jak oceniacie wypowiedzi naszego premiera? Nie oczekuję tu wpisów w stylu "zaczęła się III wojna światowa", tylko racjonalnych wypowiedzi ludzi, którzy myślą i orientują się w sytuacji na świecie.

Gość gość
sytuacja jest naprawdę nieciekawa. Po wypowiedziach deputowanych do Rady Rosyjskiej widać,że władze Rosji to himalaje hipokryzji. Jest się czego bać

Gość gość
Ukraina jest w tzw. czarnej d***e Mają podzielone społeczeństwo, są bankrutem, nikt im nie pomoże Nawet jak Rosjanie wjadą czołgami na Krym i zajma cały to NATO dało jasno znać, że nie będzie się wtrącać, bo Ukraina nie jest członkiem NATO. NATO w odpowiedzi na zajędcie Krymu przez Rosję może co najwyżej wsyłać noty protestacyjne. Dowodzący NATO jasno dziś powiedzieli, że militarnie nie zrobią nic dopóki Rosja nie przekroczy "czerwonej linii", a ta aktualnie znajduje się na Bugu, na granicy Polsko - Ukraińskiej Jak Ukraina nie dostanie kasy od zachodu to lud Ukrainy w ciągu 1-2 miesięcy wyrżnie w pien ten nowy rząd, bo sam nowy premier przyznał, że Ukraina ma w tej chwili 430k $ i nawet nie mają z czego wypłacić emerytur i płac budżetówki.

Gość gość
ja sie najbardziej boję, żeby Tusk nie wpadł na jakiś idiotyczny pomysł i nie wysłał polskich wojsk na pomoc Ukrainie

Gość biZ0n
no dobrze, Janukowycz jako były prezydent Ukrainy podpisał umowę w 2013 roku z prezydentem Rosji Putinem aby teren Sewastopolu mógł Putin wydzierżawić do 2042 roku za możliwość skorzystania z tego terytorium na bazy wojskowe i dzięki tej umowie Putin obiecał rabat na dostarczenie gazu dla Ukrainy w cenie bardzo konkurencyjnej , gdy jednak Janukowycz uciekł do Rosji po pozbawieniu jego funkcji prezydenta Ukrainy to czy ta umowa gazowa nadal obowiązuje i czy umowa na wydzierżawienie Sewastopola przez bazy wojskowe Rosji jest nadal obowiązująca ? A może bardziej się kalkuluje aby zerwać tę umowę i Ukraina zapłaci za gaz po cenach obowiązujących a wojska rosyjskie niech spadają na bambus z Krymu ?

Gość gość
no i bardzo dobrze, niby z jakiej racji NATO ma się wtrącać do Ukrainy, która nie jest w tymże sojuszu? Było trzeba wstąpić jak wszyscy - pierwsza trójka z bloku wschodniego wstąpiła w 1999 - Polska, Czechy i Słowacja. Pozostali w 2004. Dużo było okazji do wstąpienia. Polska i inne kraje ościenne wykorzystały okazję lat 90-tych, jelcynowska Rosja była bardzo słaba i nie miała czasu zajmować się innymi krajami. Teraz za Putina już nie jest tak prosto, bo Rosja stanęła na nogi. Gdyby Polska nie była jeszcze w NATO i w UE, to w tej chwili byłaby taka sama sytuacja, jak na Ukrainie. Bracia Rosjanie za wszelką cenę usiłowaliby przekonać Polaków do integracji z Rosją. Teraz już jest za późno, Polska i jej sąsiedzi z wyjątkiem Białorusi i Ukrainy, są już po drugiej stronie barykady.

Gość gość
Z tego co wiem to zniżka na gaz z 400 na chyba 268,5$ obowiązuje, ale w przypadku terminowych płatności. A jak wiadomo Ukraina ma dośc spore długi za gaz i gazprom (Putin) w każdej chwili może anulować zniżkę.

Gość biZ0n
dzięki za info, czyli teraz najważniejsza sprawa dla młodego rządu Janeciuka jest aby Rosji zapłacić za dostarczenie gazu od Rosji i wywiązać się ze wszystkich umów płatności za dostarczony surowiec albo towar , najważniejsza sprawa to wypłacalność Ukrainy wobec Rosji !

Gość gość
Dobrze, że jest taki topic... Ja na przykład, kompletny laik jeśli chodzi o politykę, jestem kompletnie zdezorientowana i przerażona tym, co podają media. Nie wiadomo serio co robić, a przede wszystkim co myśleć... :( Możecie mnie zwyzywać od głupków, ale nie każdy się orientuje w polityce, serio, zazwyczaj się od tego odcina, ledwo co tam o naszej coś wiem, jak potrzeba na wybory...

Gość gość
"Oficjalnym powodem mają być zaległości Kijowa w płaceniu za surowiec. Według Gazpromu, dług Ukrainy wyniósł w 2013 i początku 2014 roku ponad 1,5 miliarda dolarów. Pod koniec grudnia, koncern zgodził się na obniżkę cen, ale pod warunkiem, że Kijów będzie dotrzymywał terminów opłat. Władimir Putin poinformował wówczas, że stawka dla Ukrainy wyniesie 268,5 dolara za 1000 metrów sześciennych. Wcześniej, było to 400 dolarów. Teraz Ukraina może stracić rabat - poinformował rzecznik Gazpromu Sergiej Kuprijanow. Grudniowa umowa zakłada możliwość zmiany ceny w każdym kwartale."

Gość biZ0n
jak wiadomo Austria i Szwajcaria i chyba Luxemburg zamroziły rachunki bankowe wielu oligarchów z Ukrainy , nie wiadomo jakiej wielkości to są pieniądze i na jaki czas zamrożone ale skoro rządy UE popierają młody rząd Ukrainy to myślę, że te pieniądze zamrożone mogą pożyczyć rządowi ukraińskiemu na START , tak to sobie wyobrażam i patrząc na wzmocnienie waluty hrywna w piątek , chyba coś poszło do przodu, czyli teraz jedna hrywna wynosi ok. 10,30 za jednego dolara USA

Gość biZ0n
obstawiam, że w ten poniedziałek na rachunku bankowym GASPROM i innych firm rosyjskich za dostarczony gas i inne surowce zobaczą duże kwoty

Gość gość
A jak oceniacie szanse na udział Polski w tym konflikcie? Oczywiście PIS się rwie - jak zwykle konus się wyrywa przed resztę... Jeździł kiedyś do Gruzji, jeździł na Ukrainę wcześniej i teraz... I jak do tego podejdzie rząd? Czy w takim przypadku Naród nie powinien brać udziału w podjęciu decyzji (wiem, że to utopijna wizja, ale większość obywateli raczej nie poparłoby interwencji Polski i mieszania się w to...)

Gość gość
ROSJA WŁAŚNIE WYSŁAŁA WOJSKO NA UKRAINĘ !!!!!!!!

Gość gość
przestać siać zamęt.

Gość gość
poważnie!!! w tym momencie są specjalne wiadomości - ROSJA OFICJALNIE WYSŁAŁA WOJSKO NA KRYM !!!!! Prezydent USA milczy i mają specjalne zebranie kryzysowe.

Gość gość
Zamroziły, ale chyba wczoraj. Burdel na Ukraonie trwa juz ze 2 tygodnie. Myślisz, że ukraińscy oligarchowie to takie "leszczyki", że trzymali kase na tych kontach tylko czekając, że zostana im zamknięte ;) Ta kasa juz dawno ziostała wytransferowana gdzieś na Karaiby. Może jakieas drobne tam zostały. Poza tym takich pieniędzy nie trzyma się na kontach w skomplikowanych instrumentach finansowcych o tak zagmatwanej własności, że nawet Macierewicz nie wyśledzi właścicieli ;)

Gość biZ0n
gdy Putin usłyszy od swoich doradców finansowych, że rząd Ukrainy uregulował wszystkie zobowiązania finansowe za Janukowycza to wycofa wojsko z Krymu ? wiadomo, nie wycofa ale przynajmniej, niech dostanie sygnał, że Ukraina jest wypłacalna !

Gość gość
lubię, jak coś się dzieje. właśnie kupiłem piwko, smażę popcorn. Czekam na ciąg dalszy.

Gość gość
Tak jak napisałam na początku - temat jest po to, aby prowadzić spokojną dyskusję, wymieniać się wiedzą i opiniami. Bardzo proszę nie siać zamętu i paniki - do tego macie kilkanaście albo już i więcej innych tematów. Mnie interesuje jedynie racjonalna ocena sytuacji. Proszę wypowiadających się o ignorowanie tych wpisów z przesadzoną ilością wykrzykników.

Gość gość
Ty lepiej walizkę kupuj- Polska jest obok Ukrainy, więc zaraz burdel przeniesie się do Nas.... nie chcę krakać, ale jak dla mnie III wojna światowa wisi w powietrzu...

Gość biZ0n
nie będzie żadnej wojny, nie siejcie paniki , żadnemu obecnemu miliarderowi nie zależy na wojnie , nawet Putinowi a odnośnie oligarchów z Ukrainy to ONI doskonale wiedzą o tym, że po wejściu na teren Ukrainy wojsk rosyjskich stracą majątki , stracą wszystko co do tej pory ukradli Ukrainie , do fabryki lub huty przyjedzie generał rosyjski i powie wprost , ty Wiktor Janukowycz, szanowałem Twojego ojca ale teraz 'iditie w pissdu' towariszcz Wiktor a nie musieli oligarchowie uciekać daleko i na Hawaje ze swoją kasą, ta kasa może być w Polsce na GPW ulokowana , złotówka silniejsza i Euro bardzo mocne, wystarczy popatrzeć na dane http:/ /stooq.pl/

Gość gość
oligarchowie to kumają się z każdą władza byle można było kraść