Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matkatereska

czy iść z dzieckiem do ortodonty?

Polecane posty

Gość matkatereska

hej, mój syn ma duże jedynki, a przez to krzywo rosną zęby sąsiednie, zwłaszcza u góry. Ma 12 lat. Stomatolog do którego chodzę, bardzo fajny i kompetentny lekarz z gabinetu www.stomatologiajarzebiny.pl, poradził mi skonsultować się z ortodontą. Ile miały Wasze pociechy lat gdy poszłyście do orto? Czy to jest jakoś zależne w ogóle od wieku?

Gość gość
skoro zalecil tak stomatolog, skonsultuj sie z ortodonta. na pewno to w przyszlosci twojemu dziecku wyjdzie na dobre

Gość gość
mój w podobnym wieku nosił aparat do spania,pomoglo, ale idź bo to wazne,czas leci, co zrobisz dziś jutro będą efekty

W tym wieku jeszcze dużo da się skorygować aparatami zdejmowanymi, może się uda i nie będzie musiał nosić stałego? Jak dla mnie, warto spróbować.

Gość gość
Dokładnie, im wcześniej zacznie się działać z wadą zgryzu tym lepiej. Mojej córce jedynki nachodziły na siebie postanowiłam jak najszybciej zniwelować tą wadę aby w przyszłości córka mogła cieszyć się pięknym uśmiechem. Opiekował się córką Pan Ortodonta z Warszawy z http://www.gordent.pl/

Gość Grzesiekkkk
Skoro zalecił to stomatolog to nie czekaj bo czym wcześniej zajmiesz sie tym problemem tym mniejsze kłopoty będzie miał później twój syn. Ja z córką chodziłem do http://www.ferreus.pl/zakres-uslug-5 więc mogę ci polecić ich gabinet. Bardzo konkretni specjaliści

Leczenie ortodontyczny należy zacząć jak najwcześniej nawet w wieku 5 lat. Jeżeli tylko coś nas niepokoi trzeba to ortodoncie pokazać. Początkowo zazwyczaj wystarczy aparat ruchomy pozniej ew. Stały. Polecam dr. Magdalenę Tomasz która ma świetne podejście do dzieci. PrAcuje w gabinecie orthodesign we wroclawiu. Leczył sie tam mój brat. Świetne rezultaty

Gość gość
moja córa też miała 12 i nosiła aparat, bo miała wadę zgryzu. Tutaj chodziłyśmy na założenie i późniejsze kontrole www.bezbolesnie.pl ogółem mają dobre podejście, wg mnie to za poważna sprawa by w slepo ortodonte wybierać, wolałam postawić na kogos sprawdzonego, tak by własnie były rezultaty.

Gość arsenicum iodatum
O ile dobrze pamiętam, to czas na aparat jest w momencie kiedy dziecko ma stałe jedynki i dwójki. Moja córka zaczęła nosić aparat ruchomy w wieku 8 lat, teraz ma 9 i już ma ładny zgryz. Wydaje mi się, że w wieku 12 lat to już raczej stały.

Gość gość
12 lat to dobry wiek ja sama też w tym wieku prostowałam. Teraz moja przyjaciółka z dzieckiem poszła do identical.pl i naprawdę świetnie się jej córką zajęli.

Gość WeronikaPa
Również uważam, że 12 lat to jak najbardziej odpowiedni wiek na wizytę u ortodonty :) Z moim Kacperkiem poszłam pierwszy raz do dentysty bodajże w wieku 10 lat i już od tamtej chwili staraliśmy się wyleczyć mu ząbki. W tej chwili nadal chodzimy i dbamy o ząbki, ale najwięcej pracy było na samym początku. Aktualnie ciężko jest znaleźć odpowiedniego ortodontę dla dzieci, z tego też względu trzymamy się jednego, sprawdzonego i profesjonalnego - http://odent.pl/ :) Dodatkowo wraz z moim mężem również chodzimy do tej kliniki, w sumie można powiedzieć, że taka rodzinna klinika :)

Oczywiście, że pójść. Moi rodzice nie zadbali o moje zęby w dzieciństwie i później miałam duże problemy. Musiałam zakładać aparat ortodontyczny, usuwać zęby itp.. Kupa kasy na to wszystko poszła, a do tego nieźle się wycierpiałam.

Gość gość
JAK NAJSZYBCIEJ. Aparat to bardzo droga sprawa . Nie pamietam dokladnie ale do 12 rż jest chyba bezpłatny wiec skorzystaj poki mozesz! Potem bedziesz placic i to duzo albo dziecko bedzie mialo kompleksy z powodu krzywego zgryzu. Sama przez to przechodzilam wiec wiem.

Gość Ela231
Absolutnie nie powinnaś czekać. W tym wieku to jak najbardziej możecie iść, nawet z kilkulatkiem można się już wybrać. Poszukaj takiego dla dzieci jak tu http://ortodontica.pl/ . Wtedy na pewno mały będzie miał mniejszy stres.

Gość zuziagola
Ja z synkiem byłam jak miał 3 latka, tak dla kontroli. Od tamtego czasu chodzimy raz na 2/3 lata tak kontrolnie. Jak już zauważyłaś że coś się dzieje to nie zwlekaj z wizytą. Najlepiej wybierz ortodontę dla dzieci np takiego http://nowak-ortodoncja.pl/ . Mały na pewno nie będzie się bał.